8 Юли, 2018 07:29 1 903 6

8 юли 1777 г. Британската колония Върмонт първа отменя робството в Америка

  • сащ-
  • робство

На 8 юли 1777 г. тогавашната британска колония Върмонт първа в Америка отменя робството и дава избирателни права на всички мъже, независимо от расата им.

Изследователите на американската история се опитват да възпроизведат историческата обстановка и да намерят обяснение за този първи предвестник на модерните Съединени американски щати. Изглежда почти невероятно това ранно политическо и нравствено съзряване на населението на този почти краен североизточен щат (зад него е само щатът Мейн).

От днешна гледна точка това просветление в съзнанието на хората, че всички човешки същества са равни пред Бога, изглежда привнесено като от самия Бог.

От една страна Върмонт само преди 14 г. е претърпял сътресение, като от френска става британска колония след Френската и Индианската война. Англия обаче отменя робството едва през 1833 г.

От друга страна не може да се търси пряко влияние на Съединените щати: едно, че Върмонт става 14-и по ред член на САЩ чак на 4 март 1791 г.; второ, в САЩ забраната на робството влиза в сила през декември 1865 г. с поправка на конституцията, 8 месеца след края на Гражданската война.

От трета страна щатът Върмонт на юг граничи с уникално консервативния Масачузетс, където властва теокрация – пълно сливане на църквата и държавата. Живеещите там пуритани изповядват абсолютно върховенство на божиите дела над светските. Само 85 г. преди това там се е състоял процесът над „Салемските вещици”, при който са обесени 19 невинни мъже и жени по обвинение в практикуване на вещерство, а един е убит с камъни.

Фактът трудно подлежи на обяснение, но той неоспоримо съществува. Независимо че щатът Върмонт е малък по територия (23 хил. кв. км.) и тогава една наброява няколко десетки хиляди души население, той става онази първа искрица, запалила пожара на аболиционизма. Сега Върмонт има население 608 хил. души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 робска колония

    9 2 Отговор
    САЩ и до сега са си робовладелска държава...
  • 2 ЗЕВС

    17 2 Отговор
    Действие първо V-XVlll век.

    Права на робите:
    Клавдий постановил, ако робът се разболее, господарят му да се грижи за оздравяването му.
    Полагала им се храна, легло,
    веднъж годишно туника от груб материал , веднъж на две години наметка с чифт дървени обувки. Робите, които се превръщали в успешни гладиатори, артисти, музиканти, счетоводители, фризьори, учители или медици можели да си позволят по-скъпи дрехи в зависимост от това колко ги ценял господарят им.
    Тъй като в цялост робът не бил заинтересуван от труда си, практика станало част от продукцията да бъде давана като награда.

    Действие второ 2018 г.
    Министър председател
    Бойко Борисов
    Парламент
    ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП, ВОЛЯ

    Български работник.
    Работна заплата 510 лв. След облагане с данък 399 лв.
    Разходи;
    Транспорт - 50 лв.
    Ток - 15 лв.
    Закуска - 49 лв.
    Обед. - 80 лв.
    Вечеря. - 75 лв.
    Наем - 100 лв.
    Други разходи - 20 лв.
    СТУДЕНА ВОДА - 10 лв.
    Общ разход - 399 лв.

    Няма туника, дървени обувки, дрехи, лекарства, отопление........и всичко останало.

    Действие трето
    Да Ви С _ _ А на
    " ДЕМОКРАЦИЯТА".

    Коментиран от #6

  • 3 Alfa Romeo

    7 4 Отговор
    8юли 1777г началото на най-голямата грешка на човечеството!
  • 4 Мишо Бирата

    4 1 Отговор
    Наистина много интересна статия ... защо обаче не дават равни права и на жените ?!? (Въпросът ми е ироничен и не се прехласвайте да влизате в риторика)
  • 5 крайно време е

    1 1 Отговор
    и другите колонии да го отменят, ние също.
  • 6 браво гръмовержецо

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЗЕВС":

    Ти ме гръмна с този убийствен анализ. Нещо подобно твърдя и аз само където не съм го формулирай в цифри и факти. Българинът може да стане по добре само ако разбере колко е зле.