12 Септември, 2018 20:50 2 998 26

Смяната на времето може да отпадне

  • юнкер-
  • време-
  • смяна-
  • часово-
  • ес-
  • българия-
  • зимно-
  • лятно

България сама ще реши кое часово време да приложи

Смяната на времето може да отпадне - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия предлага през 2019 година в ЕС да се премахне сезонната смяна на часовото време, като на държавите-членки се даде възможност да решат кое часово време желаят да прилагат като постоянно - лятното или зимното.

"От трибуната всички твърдим, че искаме да действаме мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ако обаче законодателството на ЕС диктува на гражданите да преместват часовниците си два пъти годишно, никой няма да ни ръкопляска. Днес Комисията предлага това да се промени. Смяната на часовото време трябва да се премахне", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Държавите-членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат като постоянно — лятното или зимното. Това е въпрос на субсидиарност. Очаквам Парламентът и Съветът да се присъединят към това мнение и да намерят решения, които работят за нашия вътрешен пазар. Времето ни изтича", посочи още Юнкер, цитиран от БНТ. Законодателното предложение има за цел да гарантира, че евентуалните промени ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар и да се избегне евентуална фрагментация, която може да възникне, ако някои държави-членки прекратят смяната на часовото време, а други продължат да я прилагат.

С днешното си законодателно предложение Комисията предлага сезонната смяна на часовото време да се премахне в целия Европейски съюз; определя ясен и кратък график за влизане в сила на промените; насърчава консултациите на национално и европейско равнище, чрез които да се осигури координиран подход между държавите-членки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Левски

    35 5 Отговор
    Ей Разгеле едно читаво нещо да произведе Европейския съюз!

    Коментиран от #5

  • 2 Time

    23 17 Отговор
    Къжете къде да се гласува? Определено съм за лятното време!!!
  • 3 Гост

    24 13 Отговор
    За целогодишни лятно часово време
  • 4 мислещ

    26 16 Отговор
    Какъв човек може да си "мисли", че зимата да става светло в 8:30+ е добър вариант? Най-трудно е сутрешното ставане, особено ако започваш работа още по тъмно. В същото време, на някой още в 5 ли му се доспива, че да го интересува кога ще се стъмни?

    Зимното време винаги е било "истинското", докато лятното се въвежда допълнително и неслучайно само за лятото.

    Коментиран от #23

  • 5 мислещ

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Левски":

    Всъщност може би не. Като гледам колко са дебилизирани хората, точно за каквото им се дава избор, ще се ос**ат.

    Бас държа, че ако направят такава глупост, не след дълго ще започнат да сменят работно време и цялостния си начин на живот, за да се нагодят към това безумие, и практически да върнат нещата постарому, макар и с "ново" време.

    Коментиран от #6

  • 6 Мислещдругпът

    16 14 Отговор

    До коментар #5 от "мислещ":

    Я малко си свери часовника, лятото е много готино да се съмва в 4 ти сигурно тогава отиваш на работа. Лятното време е правилният избор, защото и зимата ще се стъмва в по-късен час, това че ти си мързел и не може да ставаш мен не ме интересува

    Коментиран от #8

  • 7 SAAB

    4 0 Отговор
    Решението е читаво само до момента " да отпадне " ....правото на избор е намеса и промяна на астрономическите часови пояси .....защото попадащи в два различни могат да да се окажат в един ! Което е и проблем ....:)
  • 8 мислещ

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Мислещдругпът":

    Мога да ставам и го правя, точно затова не ми е готино сутрин по няколко часа да ми е тъмно. И няма да е в 4, а около 5. Рано ли ти е? Май ти си мързелът, който не може да става сутрин. Да не говорим, че това, че е станало светло, не значи, че трябва непременно да се става. Ако човек има нужда от съм, няма да му попречи съмването. Но ако му е тъмно по няколко часа (Един повече) след ставане, това няма как да не му се отрази.
  • 9 коко

    16 9 Отговор
    Правилно е да остане зимно часово време.Да могат хората да се наспиват и да бъдат работоспособни.

    Коментиран от #11

  • 10 РАМБО

    9 4 Отговор
    До #4
    ТИ НЕ МОЖЕШ ДА МИСЛИШ !!!
    НИКОГА няма да се съмва в 8.30 - в 8.00 да!
    За сметка на това лятото със зимното време ще се съмва в 3.50 !!!!!!! Някои побъркани хора и в 1.00 да се съмне ще станат да човъркат нещо , предполагам че си от тях , обаче колко са такива ? За сметка на това ще развали съня и целия ден на 99.99 % от хората ! И не говори глупости за лятно и зимно време , времето не е заковано с пирон може да си го изберем 9ч и 37 мин. напред - това го казвам примерно . Избора е САМО наш , но ти да мислиш - не умееш !

    Коментиран от #12

  • 11 мислещ

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "коко":

    Както винаги е било. Сега изведнъж либерастите решиха, че са по-умни от всички предишни поколения взети заедно, и ще откриват топлата вода (Или по-скоро ще ни учат, че е правилно да ползваме студена вода, без да имаме топла).
  • 12 мислещ и помнещ

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "РАМБО":

    Имаш сериозен проблем с паметта, тези числа (часове), за които говориш, просто са безумни. В момента в 7 часа (8 поновому) в най-късите дни няма и помен от съмване.
  • 13 Поучете се

    7 8 Отговор
    Тези, които говорят за целогодишно зимно часово време, ако могат, нека се поучат от това, което стана в Русия. Преди няколко години руснаците отмениха смяната на времето и под натиска на преобладаващото болшинство тъпаци, които се впечатляват от думата "астрономическо", оставиха само зимното часово време. Само след две години обаче всички пропищаха и най-вече тъпаците, които настояваха да бъде зимното време, че това е ужасен вариант и през зимата и през лятото. Сега руснаците са на лятно часово време, а турците, когато отмениха смяната, директно въведоха само лятно часово време и всички са доволни.

    Коментиран от #14

  • 14 Мислещ

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Поучете се":

    Е, не мислиш. В Русия слънцето изгрява и залязва в различни часове от тези по нашите ширини.
    А турците..под турци трябва да се разбира винаги Ердоган и дали са доволни, едва ли има как да разбереш, но ако са, то е защото " вождът винаги е прав "

    Коментиран от #15

  • 15 ванката

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Мислещ":

    колега имаш доста коментари под тази статия струва минсе че си дошъл тук да се заяждаш а не да изразяваш мнение това че ти неможеш да си направиш елементарна сметка неозначава че и ние трябва да мислим като теб мисли си каквото искаш имаш пълното право но да се опитваш да убеждаваш хората че черното е бяло няма да стане просто го приеми и не търси пререкания с колегите ... айде със здраве и един ден ще разбереш че сме били прави до тогава яж пии и си носи новите дрехи
  • 16 Radara

    7 3 Отговор
    Много е просто според мен. Сутрин зимата слънцегреенето касае 50% от населението което е активно пежду 7 и 8. 100% от населението обаче е активно между 5 и 6 вечерта. Тоест светлината е по ценна вечер.

    Коментиран от #21

  • 17 onq s konq

    4 4 Отговор
    Лятното и зимното време са изобретения на дявола,нарочно подхвърлени на човеците за да спорят и да се смразяват.И както Правата вяра е единствено Гаспод Бог,така и правото време е това което показва ЧАСОВНИКЪТ НА ПУТИН.
  • 18 Сатанаил

    2 3 Отговор
    Покайте се грешници ! Дяволът дебне и ще ви хване рано или късно !
  • 19 Guðmundsson

    1 1 Отговор
    Абе врътнете с 30 мин и така всички доволни.
  • 20 ГосТ

    0 0 Отговор
    Точно пък за това,не мисля че трябва всяка държава да решава,зорлем могат да получат по големи часови разлики между държавите, което не е голяма оферта за работата. могат и да се намалят,на принципа на случайността.
  • 21 мислещ

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "Radara":

    50%? Ами първо, като включиш и всички ученици, със сигурност числото е над 50%. Второ, тези 50% са по-важни, защото, както сам каза, 100% от населението така или иначе е активно в 5 следобед - тоест няма ни най-малко значение дали ще е светло или тъмно (Вече почти всички ползват и светодиодни крушки, така че на сметката за ток също не се отразява).

    А, и не става дума само за часовия пояс между 7 и 8, освен ако не говорим за сегашното зимно часово време. При лятното ще се съмва след 8, на моменти в 8:30+
  • 22 айде стига се карахте

    2 0 Отговор
    Да изместим с 30 минути часовника напред спрямо астрономическото та всички да са доволни.
  • 23 ссср

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "мислещ":

    Кой става за работа в 8 и 30??? Някой некадърник в държавната администрация? Обикновенните хора стават в 5 и 30 за да ходят на работа!

    Коментиран от #24

  • 24 Мислещ

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "ссср":

    Е точно, де, повечето хора стават по - рано и затова е важно по - скоро да се съмне след ставането, а не да започваш деня с още повече часове тъмнина и цял ден да ти се спи.

    Коментиран от #25

  • 25 джими

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Мислещ":

    абе тъй е ама като се стъмне в 16.00 и ми става едно такова ракиено, пък шефа не одобрява много.
  • 26 РАМБО

    2 0 Отговор
    Извода е един - "мислещия" е в друго време , не е в час и с няколко поста е нацвъкал коментарите си в цялата статия !!!