Last news in Fakti

15 Септември, 2018 12:41 2 010 1

Мощен тайфун удари Филипините

  • филипините-
  • тайфун-
  • азия-
  • буря-
  • ветрове

Ветрове с висока скорост връхлетяха Азия

Мощен тайфун удари Филипините - 1
Снимка: БТА/ AP

Мощният тайфун „Мангхут” връхлетя Филипините, предадоха световните агенции, като се позоваха на местните метеорологични служби. Двама спасители са загинали при борба със свличанията на земни маси, които мощният тайфун.

Стихията бушува в североизточното крайбрежие на страната с вятър със скорост от над 200 километра в час. Тайфунът е навлязъл на сушата в 01.40 часа в събота местно време в района на крайбрежния град Багао в провинция Кагаян. Две жени са загинали в град Багио при свличане на земни маси, посочиха службите.

Районът е податлив на наводнения и свлачища. Повече от 5 милиона души са застрашени от стихията. Базирания на Хавайските острови Съвместен център за предупреждения за тайфуните категоризира „Мангхут” като супертайфун с ветрове и пориви като тези на ураганите от пета степен в Атлантическия океан.

Във Филипините не е преминавала толкова силна буря от 2013 година, когато „Хайян" отне живота на над 10 хил. души. За разлика от урагана „Флорънс", който се характеризира с обилни количества от дъжд, супертайфунът в Азия нанася щети основно чрез силните си ветрове.

Мощен тайфун удари Филипините
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    3 0 Отговор
    Съжалявам ги тези държави,за постоянните природни аномалии при тях! Това е сериозно,защото всички сме чеда на Всевишния !!!!!