Last news in Fakti

3 Октомври, 2018 10:18 3 298 3

Авиодиспечер загинал, за да спаси 150 души

  • индонезия-
  • кула-
  • самолет-
  • диспечер-
  • загинал-
  • герой

Младият мъж се превърна в герой

Авиодиспечер загинал, за да спаси 150 души - 1
Снимка: БТА/ AP

Авиодиспечер, който загина при труса в Индонезия, за да осигури излитането на пълен с хора самолет, беше обявен за герой. 21-годишният Антониус Агунг бил на смяна на летището в Палу, когато земята се разтърсила със сила 7.5 по Рихтер.

4-етажната диспечерска кула също е на път да се срути. На пистата разрешение за излитане обаче очаква самолет със 150 души на борда. „Последните му думи бяха: „Батик 6231, писта 33, имате разрешение за излитане”. Каза го много спокойно, но само няколко секунди по-късно усетих, че земята се тресе”, разказва пилотът на машината Рикосета Мафела.

Самолетът излита, а диспечерът Агунг се опитва да излезе от рушащата се кула. Изходът му вече е блокиран от отломки и той решава да скочи на по-долното ниво. Издъхва, докато чака медицинска помощ, предаде Нова телевизия.

Властите в Индонезия обявиха, че посмъртно повишават с два ранга 21-годишният авиодиспечер. А пилотът Мафела нарича Агунг свой „ангел спасител”. Във вторник диспечерът, спасил със смъртта си 150 човешки живота, беше погребан като герой.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    70 0 Отговор
    Светла памет (на всички загиналити).
    Достойна постъпка и човечност.
  • 2 111

    31 0 Отговор
    Светла памет (на всички загинали).
    Достойна постъпка и човечност.
  • 3 456

    8 3 Отговор
    Добре де, от какво ги е спасил само не разбрах? Самолетът е бил на пистата, на десетки метри около него няма високи сгради, стои на равна земя, на колелета и шаси проектирано да издържа на огромно натоварване, не разбрах какво е застрашавало хората вътре? Щял е да се събори самолетът ли какво?