Last news in Fakti

11 Октомври, 2018 07:15 2 584 7

Китай е по-голяма заплаха от Русия, смята ФБР

  • заплаха-
  • русия-
  • сащ-
  • китай-
  • избори-
  • фбр-
  • кристофър рей

Китай е най-дългосрочната заплаха, опасяват се във Вашингтон

Китай е по-голяма заплаха от Русия, смята ФБР - 1
Снимка: БТА/ AP

Китай е разгърнал безпрецедентна кампания за въздействие върху общественото мнение в Съединените щати преди наближаващите частични избори за Конгрес и това е най-голямата и дългосрочна заплаха за сигурността на САЩ, заявиха шефове от контраразузнаването, цитирани от Ройтерс.

Членове на сенатската комисия по вътрешна сигурност отправяха въпроси към министъра за вътрешната сигурност Кирстен Нилсен и директора на ФБР Кристофър Рей по повод изявлението на президента Доналд Тръмп, че Китай се меси в американските избори. На въпрос дали Пекин е по-голяма заплаха от Москва, Нилсен отговори, че пред изборите в САЩ стоят две заплахи от чужбина: хакерство или саботаж в изборната инфраструктура (избирателни списъци или машини за гласуване) и влияние върху кампаниите.

"Със сигурност Китай полага безпрецедентни усилия да влияе върху мнението на американците", каза тя. Нилсен допълни, че досега не е имало данни за китайски опити "да се компрометира изборната инфраструктура".

Рей отиде по-надалеч в отговор на въпрос дали Китай е по-голяма заплаха от Русия, чиято евентуална намеса в предизборната кампания в САЩ през 2016 г. е обект на внимателно разследване. "В много отношения Китай представлява най-голямата, най-сложната и най-дългосрочната контраразузнавателна заплаха, пред която сме се изправяли", каза той. "В много отношения Русия се бори да остане значима след разпада на Съветския съюз. Тя води днешната битка. Китай води утрешната битка", заключи шефът на ФБР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    27 2 Отговор
    Хахаха до сега беше Русия,а сега Китай.Тия си търсят врагове ,за да оправдаят военните разходи.
  • 2 Borislav Popov

    14 2 Отговор
    Китайците ще превземат обора от вътре ! Интересно защо не можах да намеря статистика за етническия състав на населението в обора ? Интересно ми е колко е броят на Китайците ? Намерих само за белите. Нищо за африканците и китайците.
  • 3 гост

    10 1 Отговор
    Странно нашите русофоби дали по команда могат да се превръщат ок в китайофоби?! А дали са добри към всичко що не е "made in USA", макар да нямат нищо такова, а само имитации. И няма какво да се тревожат америте: тях ги няма в дългосрочните планове на Китай.
  • 4 Кимчо

    15 0 Отговор
    хахахаааа... тия побъркани американци останаха да кажат че и извънземните им се мешат а може и да е истина мухахахаааа...
  • 5 Румяна Костова

    16 0 Отговор
    Значи нашите русофоби ще трябва да се преквалифицират.А беше толкова удобно Путин да е виновен за всички техни беди.С китайците е малко по-сложно.Но,нищо ,все ще свържат техния комунизъм с причината да не живеят добре.
  • 6 некойси

    14 0 Отговор
    Почват да губят влияние и са изнервени, объркани са, виждат враг във всеки.
  • 7 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ФБР Е ЗА ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА /АШКОЛСУН/ , А " Цър-цъР-Ууу" - Е ЗА ВЪНШНА НАМЕСА И УНИЩОЖАВАНЕ НА :ПРЕЗИДЕНТИ ,ПРАВИТЕЛСТВА ,ДЪРЖАВИ И ПРОЧИЕ !!!