11 Октомври, 2018 15:04 1 538 2

САЩ заловиха китайски агент

  • сащ-
  • агент-
  • китай

Разследването е било проведено от ФБР

Властите в САЩ са задържали агент, който е шпионирал в полза на Китай, съобщи „Вашингтон Пост“.

Смята се, че задържаният се е опитал да открадне търговски тайни на няколко американски фирми в сферата на авиацията. Той е обвинен в икономически шпионаж.

Арестът е станал след разследване на ФБР. Агентът Янцзюн Сюй е бил задържан в Белгия. Той е бил примамен в страната от американски агенти.

Екстрадирането на агента вече е подготвено. Според експерти този арест е още един сигнал за нарастващото търговско напрежение между Китай и САЩ.

Сюй е бил заместник-директор на отдел към китайската държавна сигурност в провинцията Дзянсу. Той е атакувал няколко американски компании. Вероятно се е опитвал да достигне до данни за ново поколение двигатели за пътнически самолети и военни хеликоптери.

Смята се, че той е действал през последните 5 години. Подготвя се обвинение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    2 0 Отговор
    А останалите няколко хиляди?
  • 2 Барчо

    3 0 Отговор
    Голяма новина, нямо що. Агенти имат само китайци и руснаци. Краварите изобщо нямат агенти, както и ингилизите и французите и т.н. Хванали чужд шпионин. Голям праз. Преди никой не ги съобщаваше тия неща, ма ставаха по-често. Сега всички като кокошата работа. Като снесе яйце и цял свят трябва да разбере.