Last news in Fakti

11 Октомври, 2018 20:00 1 818 5

ОПЕК: Спокойно, няма криза с петрола

  • мохамед баркиндо-
  • опек-
  • петрол-
  • нефт-
  • организация на страните износителки на петрол

Пазарът е добре снабден, обещават от Организацията на страните износителки на нефт

ОПЕК: Спокойно, няма криза с петрола - 1
Снимка: Shutterstock

Според Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) пазарът е добре снабден със суровина, като картелът се опасява от нови излишъци догодина, съобщи генералният секретар на организацията Мохамед Баркиндо, цитиран от Reuters.

Цените на петрола се повишиха тази година заради очакванията, че американските санкции срещу Иран ще намалят предлагането, тъй като доставките от третия по големина производител от ОПЕК ще намалеят. Сортът "Брент" достигна миналата седмица цена от 86,74 долара за барел, най-високата от 2014 година.

На конференцията "Петрол и пари" в Лондон Баркиндо изтъкна, че има много нефундаментални фактори, влияещи на петролния пазар, които са извън контрола на производителите. Пазарът реагира на усещането за евентуален недостиг на доставки. Пазарът остава добре снабден, каза той.

Прогнозите за 2019 година ясно сочат евентуално ново натрупване на запаси, каза Баркиндо по повод баланса между търсенето и предлагането за догодина.

Един от факторите, според анализатори и страни от ОПЕК, е решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи отново санкции срещу Иран.

Тръмп иска ОПЕК да поохлади растежа на цените, като добива повече петрол.

Баркиндо каза още, че петролните производители се притесняват за резервния капацитет за добив на фона на намаляване на инвестициите в енергийната промишленост, като се има предвид повишаването на цената заради опасенията от спада на предлагането от Иран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 3 Отговор
    Ще чакам аз тъпия ОПЕК да ме успокоява,сякаш не знам че когато човек си има ДОСТАТЪЧНО ПАРИ,ЗА НЕГО НЕ СЪЩЕСТВУВАТ НИКАКВИ КРИЗИ?!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "катъра пита":

    Не се казвам Малоумник.Конят е хибрид
  • 4 апаш

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    И колко горе долу парички имаш?

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "апаш":

    Достатъчно ,за да те купувам колкото пъти си искам от тук до хоризонта и обратно.