Last news in Fakti

15 Октомври, 2018 12:33 797 1

Тайван покани папа Франциск на посещение

  • тайван-
  • папа франциск-
  • посещение-
  • ватикан-
  • китай

Засега не е посочена конкретна дата за визитата

Тайван покани папа Франциск на посещение - 1
Снимка: БТА/АР

Тайван е поканил папа Франциск на посещение, съобщи президентът Цай Ингвен, цитирана от Reuters.
Агенцията отбелязва, че новината идва броени седмици след като Ватикана постигна ключово споразумение за назначаването на епископи с Китай, който твърди, че остров Тайван е част от неговата територия.

Договорът дава на Светия престол, последния дипломатически съюзник на Тайван в Европа, последната дума за тези назначения в Китай - нещо, към което Римокатолическата църква отдавна се стреми. Иначе и Ватикана, и Китай наричат споразумението "временно", а запознати източници казаха, че някои ключови въпроси остават нерешени.

Вицепрезидентът на Тайван Чен Чинджен вече се срещна с папата и го покани на посещение. В отговор светият отец казал, че ще се моли за Тайван, съобщиха от тайванското президентство.
Засега не е посочена конкретна дата за посещение.

Чен подчерта временния характер на споразумението, сключено между Ватикана и Китай, като каза, че то не включва "дипломатически елемент", нито засяга приятелството между Тайван и Ватикана, се казва в съобщението.

Тайванският президент Цай Ингвен благодари на папата за благословията. "Ще предприемем активни и конкретни действия, за да подкрепил папата и да отправим нашите общи ценности за свобода, справедливост, мир и отговорност до всички кътчета на света", написа тя в социалните мрежи.

Макар Ватикана да казва, че сключеното на 22 септември споразумение не е политическо, някои тайвански представители са опасяват, че то може да е подготовка за установяване на дипломатически връзки с Китай.

Тайван редовно обвинява Китай, който смята острова за отцепническа провинция и не изключва употребата на сила, за да я върне в лоното си, че използва доларова дипломация и тормоз, за да накара съюзниците му да се отдръпнат - нещо, което Пекин отрича.

Тази година бившите съюзници на Тайван Салвадор, Буркина Фасо и Доминиканската република прекъснаха дипломатическите си отношения с Тайпе в полза на Пекин. Така островът остана с едва 17 официални съюзници, повечето от които слабо развити държави в Централна Америка и Тихоокеанския регион.

Като първи знак за затопляне на отношенията след споразумението, подготвяно повече от 10 години, на 1 октомври Светият престол за пръв път каза, че Пекин ще позволи на китайски епископи да присъстват на важна среща във Ватикана. Въпросният синод започна на 3 октомври и ще продължи до 28-и.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    1 2 Отговор
    Римския папа е уважаем човек и го канят навсякъде, а посещенията му в други страни са планирани с години наред ! Руския поп Киро Гундяев го поканихме веднъж тук и той се изложи като кифладжия ! Е, как сега да го каним пак ?