25 Ноември, 2018 10:41 3 001 7

"Ислямска държава": Ние окървавихме Либия

  • ислямска държава-
  • либия-
  • халифа хафтар-
  • муамар кадафи-
  • сирт-
  • триполи

Групировката пое отговорността за нападенията в Северна Африка

"Ислямска държава": Ние окървавихме Либия - 1
Снимка: БТА/АР

Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорността за извършеното в петък нападение в Югоизточна Либия, при което загинаха 9 членове на силите за сигурност и бяха отвлечени 11 души, предаде AFP.

Нападението в петък беше насочено срещу членове на силите за сигурност, лоялни към маршал Халифа Хафтар - източнолибийски лидер, който ръководи самопровъзгласилата се Либийска национална армия.

В комюникето на ИД, публикувано от нейната информационна агенция "Амак", групировката заявява, че е убила или ранила 29 членове на силите за сигурност и е отвлякла офицери.

Това беше второто нападение от по-малко от един месец срещу силите, лоялни към маршал Хафтар.

След падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. Либия е разкъсвана от вътрешни борби за власт и подкопавана от хронична липса на сигурност. Страната се превърна в убежище за джихадистите.

"Ислямска държава" се възползва от хаоса, за да се установи в крайбрежния град Сирт, но силите на правителството на националното единство в Триполи я прогониха през 2016 г. след осеммесечни боеве. Много джихадисти се изтеглиха към пустинята, където опитват да се реорганизират.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 боцмана

    20 0 Отговор
    Прост народ , слаба държава а в Либия държава няма благодарение познайте на кого? Село без кучета и с много газ и петрол прекрасна плячка за международните хиени за които човешкия живот е нищо.
  • 4 Фен

    12 1 Отговор
    А га скачаха по площадите да свалят Кадафи им беше гот. И га Блеър и Килари съсипваха Либия, и ние участвахме... От където е минала "западната демокрация" трева не никне...

    Коментиран от #6

  • 5 гост

    3 0 Отговор
    Турците и техните съюзници по въпросите на енергетиката са против маршал Хафтар.В морето между Либия и Гърция има огромни запаси от природен газ, по-големи от резервите в Катар и не само.
  • 6 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Фен":

    Бъди по-снизходителен. И ние бяхме скачащи по площадите тъпанари. В края на краищата финансовия октопод така добре се е окопал, че разполага с безброй "инструменти" да превърне в маймуна когото си поиска. Имената на нациите вече не означават нищо и служат за каквато ти е удобна манипулация. Имената на двата основни лагера са "бедни" и "богати". Има ги представени във всяка нация. И към тях се числиш не според това дали си богат или беден, а според това дали ЗАЩИТАВАШ богатите или бедните. А бедняка, който защитава богатството защото се надява да го докопа заслужава не толкова презрение, колкото съжаление. Все пак идва ден, в който проглежда. Дай му шанс.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.