22 Декември, 2018 18:26 2 823 1

Над 20 загинаха при протести в Судан

  • судан-
  • протести-
  • цена-
  • хляб

Причина за народното недоволство е повишаването цената на хляба

Над 20 загинаха при протести в Судан - 1
Снимка: АР/БТА

Поредицата от демонстрации, които се провеждат последните дни в Судан, взе 22 жертви. Протестите бяха предизвикани от повишаването цената на хляба от 1 на 3 судански лири (от 2 на 6 евроцента). Десетки са ранени.

„Протестното движение е законно. Протестите започнаха в резултата на влошаване на (икономическото и социалното) положение в Судан", каза лидерът на опозицията в Судан Садик ал Махди. Той е бивш министър-председател на последното цивилно правителство, дошло на власт чрез избори. Свален е от власт през 1989 г. от сегашния судански президент Омар Башир.

В началото на 2018 г. Судан въведе строги мерки на икономии по препоръка на Международния валутен фонд. Намалени бяха и субсидиите за производителите на пшеница, което доведе до поскъпване на хляба, отбеляза по-рано във връзка с протестите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идиот

    6 0 Отговор
    Къде са борците за справедливост? Да напишат хвалебствия за господаря си!