Last news in Fakti

24 Декември, 2018 15:44 3 188 2

Експерти: Вулкан е причинил цунамито

  • индонезия-
  • вулкан-
  • цунами-
  • жертви-
  • земетресение-
  • експерти

Бедствието е било предизвикано от сложно природно явление

Експерти: Вулкан е причинил цунамито - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Индонезийските власти съобщиха, че броят на жертвите от цунамито, което удари обширни части от бреговата ивица на островната държава, е достигнал 334 души, а ранените до момента са 764. За безследно изчезнали се смятат най-малко 61 души, предадоха ТАСС и ДПА.

Според говорителя на националната агенция по издирване и спасяване Фахризала цунамито е засегнало 17 района от провинциите Бантен на остров Ява и Лампунг на остров Суматра. В Зондския проток между двата острова се намира вулканичният остров, на който изригна вулканът Кракатау и именно това се смята за причина за цунамито, съобщи пред журналисти началничката на агенцията по метеорология, климатология и геофизика Двикорита Карнавати.

Тя каза, че специално сформиран екип от експерти е стигнал до заключение, че бедствието, ударило двете страни на Зондския пролив между островите Ява и Суматра, е било предизвикано от сложно природно явление. "Цунамито е непряк резултат от изригването на Кракатау", каза тя.

Първоначално агенцията съобщи късно в събота, че големите вълни са били причинени от труса и допълнително засилени от пълнолунието, но по-късно каза, че те са предизвикани от това, че огромен земен масив от западната част на вулкана се е свлякъл в морето в резултат на изригването. Властите не са били в състояние да засекат заплахата, защото системата за предупреждение разпознава само потенциални вълни цунами, предизвикани от земетресения, а не такива, които са резултат от подводни земни свличания или вулканични изригвания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо Киро

    4 0 Отговор
    Разсипаха ги горките хора... И тяхните институции като нашите... Тях все ги изненадват цунамита при все вулканите и тн, както у нас АПИ все са изненадани от снега...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.