Last news in Fakti

7 Януари, 2019 14:04 2 718 3

Арестуваха офицерите, направили опит за преврат

  • преврат-
  • габон-
  • военни-
  • офицери-
  • арестувани-
  • провал

Неуспешен опит за пуч в африканската страна

Арестуваха офицерите, направили опит за преврат - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Четирима от петимата офицери, извършили рано тази сутрин опит за преврат, са арестувани в радиото, което за кратко бяха завзели. Това заяви говорителят на правителството Ги-Бертран Мапангу. Петият офицер е избягал и се издирва, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Обстановката отново е спокойна, положението е под контрол, каза представителят на правителството. Войници от Републиканската гвардия на Габон отправиха днес обръщение по държавната телевизия, в което заявиха, че са извършили преврат, за да "възстановят демокрацията" в западноафриканската страна, предаде Асошиейтед прес.

Военен, представил се като лейтенант Обианг Ондо Кели, командващ Републиканската гвардия, прочете декларацията рано тази сутрин. Той обяви, че армията е поела контрол над управлението. До него стояха двама други въоръжени войници, облечени с камуфлажни униформи и носещи зелени барети.

В столицата Либървил е въведен полицейски час, а интернет връзките са прекъснати. В града патрулират танкове и бронирани машини. Засега няма данни за насилие. Президентът Али Бонго, на власт от 2009 г., е извън Габон от октомври за лечение след прекаран инсулт. На Нова година той направи обръщение към нацията, заснето в Мароко, където той се лекува.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Морук

    10 1 Отговор
    Краварите не успяха в турция ,ся пак удариха на камък светът бавно отваря очи кеф голем соросчетата пак ше ревът няма да има евтин петрол
  • 3 Патето Яки

    0 0 Отговор
    Кой кой е свалил не се разбира от статията.