9 Януари, 2019 21:00 4 963 6

Китай напуска Силициевата долина

  • силициевата долина-
  • сащ-
  • китай-
  • инвестиции-
  • доналд тръмп

Тръмп подписа закон, който разширява възможностите на правителството да блокира чужди инвестиции в компании от САЩ

Китай напуска Силициевата долина - 1
Снимка: Shutterstock

Новите политики на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, които имат за цел да ограничават достъпа на Китай до американски иновации, спряха китайските инвестиции в американски технологични стартъпи, тъй като и инвеститорите, и стартъпите се отказват от сделки на фона на внимателното наблюдение от страна на Вашингтон, пише в свой анализ агенция Reuters, цитирана от Инвестор.бг.

Китайското рисково финансиране в американски стартиращи компании достигна рекордните 3 млрд. долара през миналата година, твърди базирана в Ню Йорк компания за проучвания Rhodium Group. Това беше постигнато, тъй като множество инвеститори и технологични компании се конкурираха за сделки преди новият регулаторен режим да бъде одобрен през август.

Оттогава до днес китайските рискови инвестиции в стартъпи от САЩ се забавиха значително, сочат интервюта на Reuters с повечe от 35 представители на индустрията.

Американският президент Доналд Тръмп подписа новия закон, който разширява възможностите на правителството да блокира чуждестранни инвестиции в компании от САЩ, в зависимост от страната, от която идват инвеститорите. Но Тръмп изключително ясно показа, че иска да спре достъпа на Пекин до стратегически американски технологии.

Новите правила все пак трябва да бъдат финализирани, но ветерани от технологичната индустрия коментират, че последиците са бързи.

„Сделките, включващи китайски компании, китайски купувачи и китайски инвеститори, на практика са спрени“, твърди адвокат Нел О‘Донъл, който представлява американски технологични фирми при сделки с чуждестранни купувачи.

Адвокати твърдят, че бързо променят условията на сделките, за да си осигурят одобрение от Вашингтон. Китайски инвеститори, включително големи фамилии, се оттеглиха от подобни споразумения и спряха да провеждат срещи с американски стартъпи. Междувременно някои предприемачи избягват китайски инвестиции, защото се страхуват от големи правителствени проверки, които могат да засегнат ресурсите им и инерцията, която са набрали, на един пазар, на който скоростта е ключова.

Volley Labs, базирана в Сан Франциско компания, която използва изкуствен интелект, за да изгражда материали за корпоративни обучения, залага на сигурното. Тя е отказала предложения от китайски инвеститори през миналата година, след като е получила финансиране от базираната в Пекин TAL Education Group, като част от кръг за финансиране през 2017 г.

„Решихме по очевидни причини, че няма да има смисъл да работим повече с инвеститори, идващи от една страна, където има много повече търговски спорове и спорове за интелектуална собственост“, коментира Карсън Кан, главен изпълнителен директор на Volley.

Рисков инвеститор от Силициевата долина е коментирал пред Reuters, че знае за поне 10 сделки, някои от които включват компании от собственото му портфолио, които са се провалили, защото са щели да се нуждаят от одобрение от Комисията по чуждестранните инвестиции в САЩ (CFIUS). Той е пожелал анонимност, тъй като се опасява да не привлече негативно внимание върху портфолиото си от компании.

CFIUS е правителствената група, която има за цел да разглежда чуждестранните инвестиции с оглед кои от тях биха могли да носят риск за националната сигурност и конкуренцията. Новата регулация разширява нейните правомощия. Сред тях са възможността да разследва трансакции, което преди не ѝ беше позволено, включително и опитите на чужденците да купуват миноритарни дялове в американски стартъпи.

Липсата на китайските средства едва ли ще доведе до апокалипсис в Силициевата долина. Инвеститори от целия свят са влели 84 млрд. долара в американски стартъпи за първите три тримесечия на миналата година. Сумата надвишава годишните инвестици за някои години според PitchBook.

И все пак китайските инвеститори са особено важни, защото помагат на американските компании да получат достъп до втората по големина икономика в света. Кан от Volley посочва, че отказването на китайските инвестиции може да направи експанзията на стартъпа му в чужбина много по-трудна. „Онези от нас, които са оператори и предприемачи, усещат последиците от тези спорове“, коментира още той.

Това е радикална промяна за Силициевата долина. Исторически средствата идваха от всяка част на света, включително от геополитически конкуренти като Китай и Русия, като до голяма степен не бяха закачани от правителството на САЩ, както чрез проверки, така и чрез регулация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    29 7 Отговор
    В Китай вече се регистрират повече патенти от САЩ . Kитaй ce нyждae oт пoвeчe пaтeнтoвaни тexнoлoгии, aĸo иcĸa дa бъдe нeyязвим oт външнитe ĸoнĸypeнти, пpeдвид нapacтвaщoтo влияниe нa cтpaнaтa в paзлични oтpacли нa cвeтoвнaтa иĸoнoмиĸa. Oчaĸвa ce в близĸитe пeт гoдини Kитaй дa yтpoи cвoятa бaзa c интeлeĸтyaлнa coбcтвeнocт.
  • 2 среднощен

    35 3 Отговор
    "Сблъсъкът на титаните" предстои..!? Китай е една от най-старите държави и култури! Китай много добре разбира мъдростта на търпението..!? В това търпение, обаче, не бива да припознаване християнска ценност..!? Според китайската мъдрост, търпението дава възможност на добрия стратег да избере най-подходящия момент за съкрушителен удар по врага..!! Всичко е въпрос на време..!?
  • 3 китаец

    33 3 Отговор
    Китай е отдавна икономически тигър номер едно в световен мащаб.
  • 4 Бил

    3 7 Отговор
    Китай краде технологии. Това е ясно на всички.
  • 5 Комунист иска без пари

    0 3 Отговор
    И за това няма патенти и преди, и сега!
  • 6 ПОТАШАКАПОЧЕШИМА

    4 0 Отговор
    СЪВСЕМ СКОРО ,ТЕЗИ ЧЕРВЕНИЧКИТЕ БАНКНОТИ ЩЕ СТАНАТ ВАЛУТА №1 НА ПЛАНЕТАТА, А ОНЕЗИ ЧЕРНИЧКИТЕ ОТГОРЕ ЗА БЪРСАНЕ НА ДУПЕТО!!!!!!