15 Февруари, 2019 07:39 7 644 20

Тръмп реши: Извънредно положение!

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • мексико-
  • извънредно положение

Президентът планира да обяви извънреднo положение на национално ниво, за да може да заобиколи Конгреса и да построи стената по границата

Тръмп реши: Извънредно положение! - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Президентът Тръмп планира да обяви извънреднo положение на национално ниво, за да може да заобиколи Конгреса и да построи дългоочакваната си стена по границата, въпреки че подписва законопроект за разходите, съобщи в. The New York Times.

Решението на Тръмп е взето само няколко минути преди Сенатът да гласува с 83 гласа "за" и 16 "против" на пакета от разходи.

Часове по-късно и Камарата на представители одобри бюджета. Така той беше изпратен на президента за подпис.

С решението на Тръмп окончателно завършва двумесечната война на изтощение между президента и Конгреса, която затвори голяма част от федералното правителство за 35 дни и я остави пред втори шътдаун още в петък. Той ще е породен от сблъсъка за това кой контролира федералния бюджет.

Бюджетът предвижда отделяне на пари за изграждането на стена по границата с Мексико, но сумата е значително по-малка от исканата от Тръмп 5,7 млрд. долара.

Финансовата рамка трябва да бъде одобрена и от конгреса.

"Президентът Тръмп ще подпише законопроекта за финансиране на правителството, и както той заяви преди, той ще предприеме и други изпълнителни действия - включително национално извънредно положение - за да гарантира, че ще спрем хуманитарната криза по границата," каза говорителят Сара Сандърс.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че ако Тръмп обяви извънредно положение, ще обмисли всички възможни опции за действие и може да оспори такова решение в съда.

Тръмп реши: Извънредно положение!

Тя добави, че по границата с Мексико няма криза със сигурността, а има хуманитарно предизвикателство.

Белият дом заяви, че е готов за евентуални съдебни битки, свързани с обявяването на извънредно положение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    68 13 Отговор
    Малко вие кравари почвайте се гражданска война ,мн е хубаво да я изпитате на собствен гръб ,и дано да е дълга и мноооогго продължителна

    Коментиран от #7

  • 2 1234

    23 8 Отговор
    Браво! А сега нека да пренасочи мексиканците. Тук приемаме всякакви
  • 3 Kcaniba

    41 12 Отговор
    Империята на злото фащ е на колене!!!

    Коментиран от #6, #9

  • 4 признавам

    53 2 Отговор
    го на тръмп , че е последователен и лесно не се предава !! относно стената има ПЪЛНО право да защити американците от навлеците минаващи нелегално границите . той поне се опитва да спре подмяната н американците с латинота докато в европа нашите продажни политици мислят само как равномерно да разпределят шалварестите които те сами поканиха или пък ходят да си ги прибират от либийските плажове . на ес трябва втори тръмпи !!
  • 5 12345

    31 5 Отговор
    Не му е лесно на Бай Дончо. Я вижте у нас колко бързо си направихме оградата с Турция. А той завалията вече две години се мъчи да му разрешат, а кога ще я направят никой незнае. Така че не ми разправяйте, че ние сме били зле. Зле са американците.

    Коментиран от #8

  • 6 Дядо Вангел

    35 2 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Грешка, във възход е, затова спонсорираните от Сорос демократи, кичат на умряло. Бай Дончо си изпълнява обещанията.
  • 7 Прокурор под прикритие

    14 32 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    В главата ти е голяма боза. Прочети какво е извънредно положение. Ако ти прави впечатление жената , която подписва е усмихната. Това е демократична държава и всички спорни моменти се решават по законен начин. Това да не са ти пияните ватенки, дето в алкохолен унес все война сънуват. Ти да нямаш руска жилка от палава баба и пиян червеноармеец ? В момента руснаците развиват нещо не срещано до момента - култ към войната. Дори на скоро купиха от една африканска държава 30 танка Т-34, за да имат за парадите . Скоро ще празнуват 100 години от войната. То друго за празнуване нямат.

    Коментиран от #10, #13, #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 др Моро

    8 16 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Психиатричната клиника на Александровска болница работи от 8.00 до 17.00 с почивка от 12.оо до 12.зо. Свободния прием струва 50 лв. Не се притеснявай, хората са учтиви и внимателни. Няма да те наранят. За хора с такава агресия рано сутрин има едни дълги ризи с коланчета и дълги ръкави. Ще ти облекат такава само ако има нужда - ако ги ухапеш на пример. Това руските тролове, като прекалите с "Боярищник" получавате бели петна и съответно неоправдана агресия. Възползвай се от сведението.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Kcaniba

    19 3 Отговор

    До коментар #9 от "др Моро":

    И как сте американските тролове, щастливи там?
    Редовно ли ви сменят памперсите??
    Ризите памучни ли са?
    Белите петна розови ли са вече!??
    Боярка значи не ви дават, ма от хубавите хапчета, американски , сте на седмото небе!?
    На здраве в конезръза соросня!!!
  • 12 +-+-++

    2 2 Отговор
    голама уста има този бре
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Прокурор под прикритие":

    в неговата може да е боза, ама в твойта единствения бръмбър се чувства доста самотен
  • 15 гост

    14 0 Отговор
    Тръмп предложи нещо много смислено: стената да е изградена от фотоволтаици и по този начин да се самофинансира в дългосрочн план, но не искат да го приемат това. Без много колебание биха отпуснали милиарди за такава централа някъде върху плодородна земя, но не искат да го направят смислено и евтино. Това което искат еда има контрол на влизането, а не да са като разграден двор и да внасят количества наркотици, криминални типове и какви ли още не неща. Има си граници и всеки с редовни документи може да си преминава оттам.
  • 16 Курназ

    2 0 Отговор
    Много много ми дреме на куру за ФАЩ ГАЩИТЕ
  • 17 Нема лабаво

    3 0 Отговор
    Качвайте ги на лодки към ЕС , европейските корабите ще ги докарат, че само с араби и африканци няма голямо културно разнообразие.
  • 18 МиГ 23

    2 1 Отговор
    И друго да се добави: От разни търговски и какви ли не споразумения между САЩ, Канада, Мексико и др. страни консуматори в региона САЩ губят годишно 75млрд. долара, правте си сметка, ако не са САЩ, повечето държави най-вероятно ще изпофалират в региона. И коментара на н.15 е мн. добър.
  • 19 белият орел

    2 0 Отговор
    И със стена и без стена в САЩ за бялото население ,за работещите и честни американци примката се стяга докато се стигне до задушаването.
  • 20 хххл

    2 1 Отговор
    Тръмп е МЪЖ,а не джендър като Макрона и Меркелица -гробокопачите на Европа.