Last news in Fakti

4 Април, 2019 07:44 13 658 31

САЩ сгрешиха, че не продадоха ракети на Турция, призна Тръмп

  • с-400-
  • пейтриът-
  • сащ-
  • грешка-
  • доналд тръмп-
  • турция-
  • русия-
  • чавушоглу

Всички имат ракети, посочиха от Турция

САЩ сгрешиха, че не продадоха ракети на Турция, призна Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският президент Доналд Тръмп призна, че предишната американска администрация на Барак Обама е направила грешка, като се е отказала да достави отбранителни системи "Пейтриът" на Турция. Това каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу на конференция в рамките на двудневната среща на външните министри на страните от НАТО в Щатите, предаде ТАСС.

Чавушоглу каза, че Турция смята за окончателно решен въпроса за покупка на руски системи С-400. На молба да уточни дали ще уведоми за това държавния секретар на САЩ Майк Помпео и съветника по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън на предстоящите срещи с тях, Чавушоглу отговори: "Определено. Това е решен въпрос."

Турският външен министър подчерта, че даже президентът Тръмп в телефонен разговор е признал, че неспособността на САЩ да продадат "Пейтриът" на Турция е била грешка на администрацията на Обама, без да уточни с кого е разговарял Тръмп и кога е казал това.

"Неотдавна ние получихме предложение от САЩ, но то не гарантира, че САЩ ще бъдат в състояние да продадат "Пейтриът" на Турция, ние не можахме да го получим през последните 10 години. Затова се наложи да купуваме от Русия. Опитахме се да купим и от други съюзници в НАТО, но не успяхме", каза Чавушоглу. Той подчерта, че Турция се нуждае неотложно от системи за противовъздушна отбрана заради заплахите в региона, и добави, че "всички имат ракети".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mорук

    104 15 Отговор
    След време ше кажат ,грешка беше че не им дадохме и ф,35,ама ,краварите ше почнат да я позакъсват

    Коментиран от #11

  • 2 Реално

    114 12 Отговор
    САЩ реално сьжаляват само заради парите които изпуснаха-всички други приказки са за бальците
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Kcaniba

    58 12 Отговор
    Само това ли е грешката на фащ!???
    Моля, посочете, кое не е грешка!!!
    В алчният стремеж да заграбват и трупат 100% печалби, фащ са изтъкани от грешки!!
    Ирак, Либия, Сирия, загуба на стратегически партньор Турция(предпорагам, четова е най стратегическият паптньор освен бритджендита за фащ). Сл няма и 5-10 години, фащ ще признаят, ако ги има разцира се, че и пазиирението на нато и амерските бази и влияние по границите на независима, ядерна Русия, е цило грешка!!
    Грешка-проба - първосигналните фащ!!!

    Коментиран от #19

  • 5 родни политици

    83 7 Отговор
    Всички имат ракети, но ние нямаме! Защото ги нарязхме под натиска на братята-американци! Сега, ще купуваме Ф-16 на цена по-висока от Ф-35, за да им благодарим. (Или за да вземе някой големи комисионни - (апартаменти))
  • 6 Инфо

    29 10 Отговор
    В много лош климат и в лоша атмосфера, създадена от непоносимото отношение на външния министър на Турция Мевлут Чавусоглу по въпроса за поръчката на руската противоракетна система С-400, се състоя срещата му с американския му колега Майк Помпео. Срещата в Държавния департамент, в дипломатически план, се счита за напълно неуспешна, тъй като е доказано, че позициите на двете страни по повечето въпроси от интерес за двете страни са диаметрално противоположни. Помпео, следвайки стъпките на вицепрезидента Mайк Пенс, поиска от Чавусоглу, Турция да избере между западните й съюзници или Русия. Той също повдигна въпроси, свързани с човешките права, като поиска освобождаването на американски граждани, които всъщност са заложници на Тайип Ердоган, и отново подчерта, че Америка ще защити кюрдите, ако те бъдат нападнати от Турция. Според дипломатически източник Помпео предупреди Турция да не се осмелява да създаде потенциално опустошителни последствия от едностранно военно действие на Турция в Сирия.
  • 7 Инфо

    27 11 Отговор
    Според официален писмен брифинг на Държавния департамент, Помпео изрази загрижеността на Америка за системата S-400. Държавният секретар беше убеден, че руските S-400 и американските F-35 няма да бъдат открити едновременно на турска земя. Несъгласието по този въпрос доведе отношенията до границите на разрива. Американците вече действат и реагират, сякаш въпросът за F-35 е затворен и заповедта за 100 бойци от Турция е била отменена. Помпео също призова за бързо разрешаване на наказателни дела, свързани с американски граждани или американски дипломатически мисии в Турция. Той специално се позова на учен Серкан Голге, както и на местни служители от американски мисии в Турция. Американските граждани бяха хвърлени в затвора без информация от турските власти, с фалшиви твърдения че са сътрудничили на Имам Фетулах Гюлен.

    Коментиран от #13

  • 8 Българина

    50 6 Отговор
    Бих добавил ЧЕ ЮДЕИТЕ СБЪРКАХА КАТО НЕ НИ ПЛАЩАТ ЗА БАЗИТЕ, ПРОДАВАТ НИ САМОЛЕТИ НА ТРОЙНА ЦЕНА, е не безплатно както беше при ссср, освен това вече 30 г ни ислямизират и циганизират. Скоро ще разберат и тази грешка!
  • 9 Дзес

    13 35 Отговор
    Думите на Чaвушоглу са за вътрешно потребление. Турция има много сериозен проблем. Каквото и да избере сега, губи. Тя опита да изиграе ролята на умник неутрален, неуспешно..
  • 10 турска лира

    7 27 Отговор
    умираааам.......убива меееее.....някой спрете го бай ердотоооо....помоооооощ
  • 11 Чичко Сорос

    5 37 Отговор

    До коментар #1 от "Mорук":

    Що не ми кажеш как ще я позакъсат ? Май като всички комунисти спиш с отворени очи и чакащ САЩ да я закъсат. Спри, защото вместо САЩ червената кочина РФ го закъса. / виж курса на хартийката - рубла. За друго да не говорим /

    Коментиран от #21, #25, #30

  • 12 Шабан

    32 17 Отговор
    Добре де! Как така Гърция има руска Противоракетна система С-300 и никой думичка не обелва за това, а в същото време на Турция ще и извадят очите за това, че иска да си гарантира мира и защитава!? Това не е ли, "негласно съгласие" между християнските узурпатори който владеят 2/3 от планетата!?!?

    Коментиран от #14, #22

  • 13 Хасан

    34 9 Отговор

    До коментар #7 от "Инфо":

    Да ,ама в случая Турция не извършва действия против Сащ и Запада , напротив Запада върши лействия срещу интересите на Турция ...всички знаем как Германия си прибра Патриотите и остави Турция без противоракетни системи при сирийската криза ..Иран ,Сирия,Гърция имат противоракетни системи единствено Турция благодарение на своите «съюзници» няма ....ако НАТО не иска да си изгуби Южния фланг трябва да се съобразява с интересите на Турция
  • 14 Не си чел урока

    6 8 Отговор

    До коментар #12 от "Шабан":

    Те бяха закупени от Кипър. Турция помолила Америка да не се заселват в Кипър. Решението беше намерено чрез съхранение в Гърция. Нека Турция поиска от Америка да се върнат в Кипър.

    Коментиран от #15

  • 15 Хасан

    19 9 Отговор

    До коментар #14 от "Не си чел урока":

    Кипър не е ли в Западния блок ..и затова трябваше целия Кипър да бъде турски ..в гръцката част са руски инвестиции,руски оръжия ,руски банки ..

    Коментиран от #16

  • 16 Нито ти си чел урока

    9 17 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    В Кипър сега има френски и израелски радари, с изключение на английски. Изгражда се военноморска база за френски и други европейски кораби. Ще има европейски изтребители, американски ракети и много други неща. Престъпленията, които извършихте там, свършват. Време е да се измъкнете. Междувременно няма нито кипърски турци там, само заселници, нито кипърските турци не устояли на турското робство, бедността и ислма, които донесохте и напуснаха, заминаха за Англия.
  • 17 bauman

    20 9 Отговор
    На Кипърския остров турци живеят от столетия,също така острова е бил столетия в О.И. ,разни лъжи от рода ,че тамошните турци са християни приели мюслюманската религия ,става банална и смешна.
  • 18 Шабан

    20 11 Отговор
    На мен ми е интересно това негласно съгласие което се заформя между християнизираните узурпатори!? Значи Гърция може да има С-300, Израел може да има , Сирия може да има, а Турция не може! Що така!? Това не е ли, дискриминация спрямо един народ със славно минало, благодарение на което са все още живи доста националности!? Иначе кръстоносците до сега да са им видели сметката! Както в момента става, де!?

    Коментиран от #20

  • 19 арджентата

    30 1 Отговор

    До коментар #4 от "Kcaniba":

    В подкрепа на изказването... До кога ще ни " източват " златото в Родопите?... "България е на четвърто място в Европа по добив на злато", а БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД - НАЙ-БЕДЕН В ЕВРОПА!!!
  • 20 Бря кярата

    4 9 Отговор

    До коментар #18 от "Шабан":

    Отново същото?!! Ти си и некоригиран освен наивен, значи.
  • 21 чичко Сорос

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Чичко Сорос":

    Замлъкни, троле мой и не петни с нескопосаните си брътвежи името ми. Спирам ти субсидията за семки и бира.
  • 22 ха ха ха

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "Шабан":

    Узорпатори сте вие, защото над 90% налагате религията си насила. Това ви го налаг и коранът.

    Коментиран от #23

  • 23 Шабан

    12 8 Отговор

    До коментар #22 от "ха ха ха":

    Двете Световни войни какви са??? И колко милиона човешки души погубихте от едната християнска алчност!!! Че и третата тропа на вратата, пак от вас!? За това замислял ли си се, бе тих селективен убиецо!?

    Коментиран от #26

  • 24 букова глава

    3 8 Отговор
    Тия американци още не са се усетили че са прибрали змия в пазвата си! Не разбраха ли че тия са фурнаджииска лопата! Хора от 21 век на които съзнанието е средновековно!
  • 25 Mорук

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Чичко Сорос":

    Целия свят се насочва към европейски и руски хвърчила,и вие кравари първо покажете златото за вашите хартийки,и си върнете борчовете на китайците ,и след това ни учетте на джендърска демокрация ,скоро така ше завони на оборска тор че и ядрено оръжение няма да ви трябва
  • 26 ха ха ха

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "Шабан":

    Ако бях селективен убиец ти нямаше да пишеш тези глупости. Промитият ти мозък е недостъпен за разум и логика. Живееш в ямата на кошмарните си химери.
  • 27 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    КАКЪВ Е ДНЕС СТАТУТЪТ НА ВОЕННАТА -НАТОВСКА БАЗА-В ИНДЖИРЛИК ???
  • 28 Охааааа

    12 1 Отговор
    Ние щяхме да клекнем и още неща щяхме да вършим срещу комисионни.
    А тия турци са със силна воля и инати, но са прави.
    Който плаща поръчва музиката, и каквато музиканиска.
    Както са казали интереса клати феса или шапката, кеф ти руски ракети и самолети кеф ти турски ракети и самолети кеф ти без ракети.
    За това са ги държали фо сега , като комсуматорски и гарантиран американски пазар, демек вечен клиент. Ама турчино си произвежда хеликоптери и добри оръжия макар да са почнали много късно в тази област.
    Така е по добре късно отколкото никога.
  • 29 Някой си

    7 5 Отговор
    На света няма приятели , има само ИНТЕРЕСИ икономически, политически или двете заедно, така че Турция си гледа собствените интереси.Ердоган отдавна е разбрал колко ,,големи" приятели са му САЩ и как мислят ,, доброто" на Турция. В края на краищата ,,ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА".На Турция това може да и излезне ,,ПРЕЗ НОСА"защото Американците имат голям опит във ,,ОПУСТОШАВАНЕ" на държави , които не им ,,ИГРАЯТ ПО СВИРКАТА"
  • 30 хари

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Чичко Сорос":

    Русия няма да закъса, защото има неизчерпаеми ресурси,виж кенефа САЩ по-може да я доокъса, защото само на мене и на тебе нямат да дават
  • 31 ела

    6 1 Отговор
    Има три неща които всяка държава ако иска да бъде свободна а не колониа на Америка е да знае ;
    1) Ще изгоне Американския посол.
    2) Ще закупи ПВО.
    3) Ако е възможно ще е притежател на атомна още по добре на водородна боба.
    Иначе го чака съдбата на Панама, Ирак, Афганистан ,Виетнам ,Либия и т.н.