Last news in Fakti

14 Април, 2019 22:30 4 081 16

Изпращат спецекип за почистване на Еверест

  • катманду-
  • еверест-
  • екип-
  • връх-
  • непал-
  • боклуци-
  • почистване

Важна мисия на върха на Земята

Изпращат спецекип за почистване на Еверест - 1
Снимка: Shutterstock

Непал ще изпрати специален екип на Еверест през сезона за катерене, за да събере боклука от района на най-високия връх в света, съобщиха официални лица в Катманду, предаде АФП. Десетилетията на планинарство и алпинизъм са превърнали мястото в най-високото сметище, а все по-големият брой катерачи не обръщат внимание на грозния отпечатък, който оставят след себе си.

Палатки, изхвърлена екипировка, празни газови бутилки и дори човешки екскременти замърсяват добре отъпкания път до 8 848-метров връх. „Ние сме горди с Еверест, но често ни обвиняват, че не можем да го изчистим. Трябва заедно да почистим планината“, заяви Данду Радж Гимир, шеф на департамента по туризъм на Непал.

Екип от 14 души ще бъде изпратен до базовия лагер от 25 април, като той трябва да свали оттам 10 000 кг боклук. След това 8 души ще се изкачат до Лагер 2 на 6400 м височина, а останалите шестима души ще отидат до Лагер 4 на 7950 м, предаде БНР.

Преди 6 години Непал наложи депозит от 4000 долара на алпинистки екип, който се възстановява само при връщане обратно на поне 8 кг боклук. Едва половината от катерачите обаче спазват това условие. През февруари Китай забрани достъпа за посетители до своя базов лагер в Тибет в опит да почисти района.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По лесно е

    5 15 Отговор
    Да не пуска повече български експедиции
  • 2 Бесен

    44 2 Отговор
    КОето показва, че загрижените "еко" европейци са си обикновени свини и не им дреме щом не е в техния двор...
  • 3 Алпинист

    20 1 Отговор
    Адмирации за начинанието на шерпите, но нищо не казаха дали някой ще свали труповете от зоната на смъртта.
  • 4 Антон

    39 6 Отговор
    Нали ужким брадясалите вмирисани планинари са защитници на природата? А то какво се оказва - прасета създаваши единсъвено кочина в целта си да задоволят собственото си его. И после съшите тези вмирисани нечистоплътници излизат и ми говорят за опазване на природата

    Коментиран от #8, #10

  • 5 Където отиде бял човек

    5 1 Отговор
    Всичко одита и после реве за чиста природа
  • 6 Тупан

    3 3 Отговор
    Тоя министър като им прибира парите на глупаците му е хубаво! Да назначи сметосъбиращи и да си плащат ахмаците такса смет, какъв е проблема.

    Коментиран от #7

  • 7 Антон

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тупан":

    Проблема е че там не е като да излязат 10 човека в квартала и да направят оборка.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Професора

    6 0 Отговор
    Преди наколко години от склоновете на Еверест са събрани 1600 кг. човешки останки! Чаркове като ребра, черепи, стъпала, китки, по едри бедрени кости, гръбнаци, пищяли! В близост до самия връх има още 130 трупа на загинали катерачи които обаче струват много скъпо да бъдат свалени в подножието на планината. Имат един ориентир казват му зелените обувки, това е един замръзнал китаец със зелени обувки (резедави) 🤮🤮🤮🤮

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Госあ

    0 0 Отговор
    Боклуците в Хималаите и по конкретно в Непал ще намалеят, тогава когато се ограничи достъпа на такива до планината. Всъщност, сега си давам сметка, че окупацията на Тибет от китайците е за добро. Иначе щеше да стане същата цигания и там. За тези, които не разбират какво говоря, пояснявам- рестрикциите в издаване на визи и разрешителни за "експедиции". Много често има сезони когато не се издават разрешителни дори за осемхилядниците. Няма комерс,няма боклук. То е едно и също. В същото време,в територията на Тибет се правят много стойностни изкачвания.
  • 12 Зайко Байко многознайко

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Професора":

    " Професоре " не се излагай! Зелените обувки не са на китайски алпинист а на индиец Тцеван Палжур загинал на северния хребет на Еверест през 1996 г. За да се качиш или да те качат на Еверест ще ти струва 55 000 $ за разрешението от непалското правителство. Ако трябва да те свалят от Еверест в случай , че умреш от височинна болест, отток на белият дроб и мозъкът на височина над 8000 м. в зоната на смърта или паднеш това вече струва над 200 000 $. Изгледал съм доста документални филми и съм прочел доста книги и статии. "Покоряването" на Чомолънгма ( майката на боговете ) 8848 м.в днешни дни е толкова комерсиялизирано, че всичко е организирано така, че да се вземат парите на желаещите без оглед на здравословното им състояние. Обслужват те добре до момента в който собствените ти сили те напуснат. Осигуряват ти, шерпа-носач, шерпа-готвач и шерпа-водач. Вижте един много добър руски филм " Ген Вьiсотьi" Русская стена, воссхождение на К2, който е далеч, далеч по-труден за катерене от Еверест. Miracle on Everest , Австралийски филм за най голямата им експедиция и т.н. и т.н. Като гледам тези филми се очудвам на желанието на някои индивиди от видът Homo Sapiens , съзнателно да отиват на смърт а ако имат късмет да се върнат от там с премръзнали и отрязани крайници. Можете да видите и Sudden dead on Everest документални филмчета на ужасите.

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Зайко Байко многознайко":

    Руская вершина е истински пример какво означава алпинизъм ! Същият отбор прави премиера на Лхотце пак по подобаващ начин. За това говоря, разбрира се има изкачвания и на по ниски,но изключително технически сложни върхове. Както и спускания със ски или сноуборд, което е нещо много различно от този височинен туризъм. Тези хора (туристите) само се залъгват и замърсяват с риск за живота си все пак и този на шерпите
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Асдфг

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Зайко Байко многознайко":

    1. За не непалци (чужденци) разрешителното за изкачване от непалското правителство е по-скъпо отколкото за местни и струва 11 000 $ за пролетта, 5500 за през есента и 2750 за зима/лято, а не 55 000....

    2. Джомолунгма означава богинята майка на света.

    3. В почти всички случаи шерпите помагат на катерачите до последния момент в който шансове за катерачка все още има дори рискувайки своя живот, има много потвърждения за това. Ако се поинтересуваш ще разбереш че това е заложено в народопсихологията им.

    4. Очевидно се изказваш неподготвен.
  • 16 Патето яки

    2 0 Отговор
    Брей брей осрали Еверест. Щях да ходя да го покоря този баир Еверест но се отказвам може да се подхлъзна на човешки икстремент