Last news in Fakti

6 Май, 2019 11:10 1 211 3

Панама има нов президент - Май 2019

  • президент-
  • лаурентино кортисо-
  • панама-
  • избори

Избирателната активност на изборите достигна 73 на сто

Панама има нов президент - Май 2019 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Панамската избирателна комисия обяви днес социалдемократа Лаурентино Кортисо за нов президент на страната за следващите пет години, предаде AFP.

След преброяването на гласовете от 92,51 на сто от избирателните секции избирателната комисия прецени, че тенденцията за победа на Кортисо е "необратима", въпреки че той имаше преднина от само 2 на сто пред десния кандидат Ромуло Рукс. Левият кандидат водеше с 33,08 на сто от гласовете срещу 31,06 за съперника му, или разлика от по-малко от 40 000 гласа.

Избирателната активност на изборите достигна 73 на сто. Няколко минути след обявяването на резултатите действащият президент Хуан Карлос Варела поздрави Кортисо за победата в телефонен разговор. Основните теми в предизборната кампания на победителя бяха борбата с корупцията, провеждането на конституционна реформа с цел по-голямо разделение на властите и укрепване на ключовите икономически сектори и повишаване на привлекателността за инвеститорите. Освен това Кортисо се обявява за премахването на контрола над цените, въведен през 2014 г. от Варела, както и за създаването на обществени пазари, които ще помогнат за по-голямо взаимодействие между потребителите и производителите.

Новоизбраният президент заяви, че САЩ трябва да обръщат повече внимание на Централна Америка, или рискуват да отстъпят позиции на Китай, който през последните години спечели дипломатическа подкрепа и засили инвестициите си в региона. Новоизбраният президент от Революционно-демократическата партия е учил в САЩ. Преди да гласува вчера той подчерта, че ако Вашингтон пренебрегва регион, който от дълго време смята за свой "заден двор", все едно поканва Китай да запълни образувалия се вакуум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гъмбъл

    5 0 Отговор
    Айде чАстито !!!
  • 2 Гледам бтв

    7 0 Отговор
    И изображението на папата се размазва на екрана и той става невидим и дори бялата стена можеш да видиш през него като образа се размаже. Папата май е рептил. Мариноделфино в Ютюб трябва да направи клип.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.