Last news in Fakti

26 Юни, 2019 19:20 2 393 53

САЩ готови да се изтеглят от Афганистан. Време е за мир

  • сащ-
  • майк помпео-
  • афганистан

Страната напредва в преговорите с талибаните

САЩ готови да се изтеглят от Афганистан. Време е за мир - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

САЩ са близо до споразумение с талибаните в Афганистан. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от Вашингтон Екзаминър.

САЩ са готови да се изтеглят от страната, ако талибаните прекратят своята подкрепа към тероризма. Според Помпео САЩ вече са почти готови да подкрепят проект за текст, в който талибаните да поемат ангажимента за съдействие в премахването на всякакво тероритично присъствие в страната.

„Ние дадохме на талибаните да разберат, че сме готови да се изтеглим. Все още обаче не сме постигнали споразумение за времето, в което това да стане.

Вече имаме напредък и започнахме преговори с талибаните за чуждестранното военно присъствие в страната. Мисля, че за Афганистан вече настъпи часът на мира“, заяви Помпео.

Той допълни, че САЩ не преговарят с талибаните от името на афганистанското правителство, а се опитват да сближат позициите на двете страни. Правителството одобрява преговорите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бат Рамбо е гей

    43 3 Отговор
    А стига бе ! Ма наистина ли ? Ега ти и позора. Срамно бягство . 18 години там - и нищо . Руснаците поне им построиха университет , болници ,мостове - тия само рушиха !

    Коментиран от #11, #51

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    38 0 Отговор
    Щом кажат че е време за мир, значи са си намерили по-лесно място за война.

    Коментиран от #25

  • 3 El chochone

    36 1 Отговор
    Нали вие създадохте далибаните и тази измет! :(
  • 4 Цанко

    37 0 Отговор
    Краварите уж не преговаряли с терористи ?! И каква стана тя сега ?
  • 5 Точи и Меси

    34 1 Отговор
    А някои тук разправяха за руснаците ? Руснаците си заминаха с достойнство а тия по терлици !
  • 6 El chochone

    34 0 Отговор
    Най-големите терористи са СаШ!
  • 7 Солунския чудотворец

    38 2 Отговор
    САЩ излиза интересна дописка в The Dallas Morning News
    След поредната бомбардировка в Кандахар, американците пленяват един от полевите командири на талибаните.



    По време на разпита 70- годишния афганистанец Абдула, разказва интересна история.
    “ Времето на истинските сражения беше с руснаците. Това бяха достойни сражения с достойни войници. Всичко бе истинско. Някак по мъжки.

    С вас АМЕРИКАНЦИТЕ ние имахме много общи дела, но вие бяхте страхливци и такива си останахте. Никога не сте рискували животите си.

    И по същия страхлив начин ме взехте в плен. Пуснахте 100 снаряда по селото. Избихте всички цивилни на километри разстояние. Чак после страхливо се подадохте да видите дали някой мърда. Руснаците воюваха без да се крият като плъхове.
  • 8 Солунския чудотворец

    31 1 Отговор
    Шах Масуд беше ни заповядал да превземем една височина, чрез която да контролираме Панджерското дере. На височината бяха се разположили руснаците и ние с месеци не можехме да минем. Събрахме армия за тази атака за да изтласкаме руснаците. Пет дена ни трябваха за да сломим съпротивата на руснаците. И то успяхме защото им СВЪРШИХА патроните. Скъпо платихме за тази височина. От наша страна загубите бяха над 280 войника. Бяхме зли когато се качихме на височината.

    Стъпвайки на височината ние видяхме че срещу нас са воювали ПЕТ млади 18годишни ДЕЦА! Вие американци не може да си представите такава гледка. Пет войника срещу армията на Шах Масуд. Заповядахме им да се молят.
  • 9 Солунския чудотворец

    36 2 Отговор
    Те знаеха че ще ги убием. Знаете ли какво направиха тези руски деца? Изгледаха ни мълчаливо и петимата се хванаха за ръце и се прегърнаха. Бяха готови да умрат без значение как. Стояха мръсни, гладни и прегърнати. Не говореха и не плачеха. Просто стояха и чакаха смъртта си. Ние онемяхме. Такава гледка би поразила и най твърдите войници свикнали с какво ли не.

    Въпреки че руснаците бяха избили половината ни армия, ние не знаехме какво да направим. Това бяха велики войни за нас. Те има ха чест. Не се молеха за животите си.

    Моите внуци са в Германия. Там учат, но бих искал да пораснат като тези руснаци – истински мъже. А руснаците тогава ги пуснахме. Да, имаше и не доволни от това решение на командирите, но заповед не се обсъжда от никой. Пуснахме ги с мир. Знаете ли. Руснаците тръгнаха прегърнати и НЕ СЕ ОБЪРНАХА да видят дали няма да ги застреляме в гръб! Бяха истински мъже.“

    Коментиран от #17

  • 10 Пръци

    9 2 Отговор
    Ще изтеглят кадри за Иран.
  • 11 Хи их хи

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "бат Рамбо е гей":

    Ааа не така, производството на производни от мака достигна неземни висоти!

    Коментиран от #13

  • 12 Фактолог

    17 2 Отговор
    Ами то, другите страни произвеждат каквото могат за собствена употреба и износ; американецът какво-какво да произвежда, но без да се харчи, ами сетил се – акъл да изнася. Който не иска – бой докато поиска! Американеца много акъл е трупа, както Федералния резерв – де що хартия има, на долар я прави; та и с акъла така – каквото повече чикън яде, толкова повече акъл изкарва!!!
  • 13 Фактолог

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хи их хи":

    Е тук, направо удари в десятката! Мака, макаа-а, ако загубят маковите полета – и черния, и светлия (лекарства) пазар се срива, 20% от вътрешния продукт!!!
  • 14 ТОЧКАТА

    18 1 Отговор
    отидоха....осраха.....тръгнаха си.....
  • 15 тръмпи

    12 2 Отговор
    поср.хме се и ше си ходим,щото денги нет
  • 16 Фактолог

    18 2 Отговор
    Добре разказваш Чудотворец... Спомням си един филм – руски (руските филми са истински колкото и животът им) на тази тема, наистина покъртителна драма. Ако върнем назад към Брестката крепост... бойци са, сърца са, народ са!!!

    Коментиран от #18, #23

  • 17 Фактолог

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Солунския чудотворец":

    #16 е до Чудотворец...
  • 18 падналия ангел

    17 0 Отговор

    До коментар #16 от "Фактолог":

    Разказва го пленен талибански командир пред американски журналист. Има го в Ю тубето.
  • 19 Ха ха ха

    20 0 Отговор
    Там "победиха" на бързо (16г.), да се готвят Иран и Венецуела! Или май забравиха за Венецуела?
  • 20 Каракачанов

    15 0 Отговор
    дали се е обадил на нашия контингент да почват да бягат? Че нашите са там за чужди интереси.
  • 21 ???

    11 0 Отговор
    Аз ли не сващам или американците са с къса памет? Нали нападнаха Афганистан заради талибаните, че са терористите. Сега за споразумение говорят, нали уш ги победиха.
  • 22 Там където са сащ

    10 0 Отговор
    Мир няма
  • 23 Рашка с чашка

    4 11 Отговор

    До коментар #16 от "Фактолог":

    Като стана дума за Брестката крепост, само да отбележа факта че за първите шест месеца от Отечествената, от юни 1941 до януари 1942г са се предали 4 милиона съветски войници и офицери! Абсолютен рекорд в човешката история!

    Коментиран от #26, #33

  • 24 ****

    9 0 Отговор
    Сигурно защото победихте,и за това бързате да избягате от там.
  • 25 Койчо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Иран
  • 26 Батиста

    13 0 Отговор

    До коментар #23 от "Рашка с чашка":

    При Курската дъга германците губят по 350 танка и 10 000 човека на ден ! Абсолютен рекорд !

    Коментиран от #27, #29

  • 27 СссереМ

    4 13 Отговор

    До коментар #26 от "Батиста":

    Ако германците губят по 350,значи руснаците губят по 3500,просто статистика сър.

    Коментиран от #28

  • 28 бат Рамбо е гей

    14 0 Отговор

    До коментар #27 от "СссереМ":

    И кой печели тогава при Курската дъга бе смотан ? Германците ли ?

    Коментиран от #34

  • 29 Рашка с чашка

    3 8 Отговор

    До коментар #26 от "Батиста":

    Глупости! Съветската армия дава 12 000 жертви средно на ден за четирите години на войната. Само в битката за Ржев загубите им са над 150 000 убити и два пъти повече ранени. ( Жуков, Богачов и Исаев са го описали подобно).

    Коментиран от #32, #35

  • 30 Д'мин

    11 1 Отговор
    Всъщност статистиката е следната-руснаците губят два пъти повече войници, шест пъти повече танкове и три пъти повече самолети от немците. А крайния резултат го знаем всички.
  • 31 Gogo

    8 0 Отговор
    14000 платени хамери.Вече второ десетилетие.По 100$ на ден са 1400000 $ на ден плюс инвентар и подръжка.Че те са паднали до гушата в блатото от Дека ше се избиват мангизите.Хашиш петрол Саудитите Иран Венецуела а и Руснаците дръпнаха напред с тези ракети.Мноооого тъжна история
  • 32 Цанко

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "Рашка с чашка":

    В статистиката ти за войната влизат всички загинали от СССР включително и мирното население и тия от болести и глад! Трябваше ли когато руснаците навлязоха в Германия да избият 15 милиона цивилни ?!?
  • 33 Фактолог

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Рашка с чашка":

    Само да отбележа, че преди тях се е предала цялата Европа, ЦЯЛАТА,заедно с прилежащите им колонии. Няма такова човешко падение в човешката история. Без да гръмнат дори с пушка, направо изуват гащи и ги развяват!!! ... Виждам, че по западен начин, държиш и твоите годтови да ги развяваш като приветлива опашка!!!

    Коментиран от #36

  • 34 Рашка с чашка

    2 9 Отговор

    До коментар #28 от "бат Рамбо е гей":

    Тук въпроса не е кой печели, а кой е дал повече жертви. Съветските загуби при Дъгата са 254 470 убити и изчезнали безследно. Три пъти повече от германските загуби. Печелят защото немците не успяват да ликвидират пробива и им се налага да изтеглят цялата линия на фронта.

    Коментиран от #37

  • 35 Фактолог

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Рашка с чашка":

    Война е, не са се крили от куршума, после колко жертви даде германеца – до Берлин ги направиха на асфалт!!!

    Коментиран от #38

  • 36 Рашка с чашка

    0 10 Отговор

    До коментар #33 от "Фактолог":

    Най - голямата колониална империя Британия, не се е предала по една или друга причина.

    Коментиран от #39

  • 37 Фактолог

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "Рашка с чашка":

    "А нам нужна една победа"... Това е техния смисъл, гордостта не се убива бе Пръдня с чашка!!!

    Коментиран от #40

  • 38 Рашка с чашка

    2 9 Отговор

    До коментар #35 от "Фактолог":

    Провери какво гласи заповед номер 227 на Сталин и кажи от чии куршуми не са се криели. При Ржев зад всяка атакуваща рота е вървял по един Т-34. Зад атакуващите и са стреляли с картечниците по всеки който се връща, дори по ранените.

    Коментиран от #41

  • 39 Фактолог

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Рашка с чашка":

    Говоря за морал, обещали са на Хитлер, че ако тръгне на Изток, те ще си траят!!! По-голямо морално падение, едва ли има.
  • 40 Рашка с чашка

    1 8 Отговор

    До коментар #37 от "Фактолог":

    Така е, гордостта не се купува. За това на страната на Германия са воювали над 140 000 руски патриоти, Руската освободителна армия РОА на генерал Власов.

    Коментиран от #42, #48

  • 41 Фактолог

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Рашка с чашка":

    Във всяка армия има страх, това е била необходима превантивна мярка. Защо не забелязваш смелите чела повели редиците в атака... Ако бяха страхливци ръчкани като стадо отзад, до Берли със смелост и сърце се стига!!!
  • 42 Фактолог

    10 1 Отговор

    До коментар #40 от "Рашка с чашка":

    И пак зебелязваш 140 хиляди подли души, агероизма на цял народ не забелязваш. Той не се нуждае от твоето уважение, ти се нуждаеш от уважение към Историята и най-вече към себе си, но виждайки в героизна – грозно, а в страхливото – възвишено, какво ли трябва да ти е миналото и бъдеще...

    Коментиран от #45

  • 43 талибан

    4 0 Отговор
    Ами ще си ходите, разбира се. Като утрепахме днес още двама от вашите, накрая ви увряха кухите тикви...
  • 44 Голям прос

    3 0 Отговор
    Явно няма вече нищо за крадене
  • 45 Рашка с чашка

    0 6 Отговор

    До коментар #42 от "Фактолог":

    Героизма на кой народ да забележа, защото в СССР имаше много народи. Защо когато става дума за победата във ВСВ винаги я приписваш на руския народ, къде са останалите народи на СССР? И относно превантивната мярка, както много цинично наричаш заповедта на Сталин, кажи други арми в света, които да са имали заградителни войски чиято задача е да вървят след своите и да ги убиват ако тръгнат да отстъпват.

    Коментиран от #46, #47

  • 46 Опа тролчо

    6 0 Отговор

    До коментар #45 от "Рашка с чашка":

    А кой бяга през глава да се предава на западните генерали, че иначе руснаците ги товарят директно на товарни вагони и ктм Сибир? Немската армия! Ако руснаците бяха бягали, сигурно нямаше да победят и да имат толкова жертви. А на коя армия и трябва цяла година да стигне до Берлин, въпреки че има и кодовете на Емигмата и десетки пъти по-малко дивизии срещу себе си? Смешната съюзническа армия....
  • 47 Опа тролчо

    6 0 Отговор

    До коментар #45 от "Рашка с чашка":

    Вярно няма друга такава армия срещу Хитлер, те другите направо вееха бели знамена с кафяви петна. Много героично, нали. А за позиционната война на франсетата още в началото какво да кажем, много мужествено поведение, нали!
  • 48 Опа тролчо

    5 0 Отговор

    До коментар #40 от "Рашка с чашка":

    Как така днес са руснаци, а вчера крякаше че са украинци воюващите на страната на фашистите? Днес ти отърва едно, а утре друго? Браво, поне имаш гъзолизките умения да смениш господаря като му дойде времето.

    Коментиран от #49

  • 49 Рашка с чашка

    2 4 Отговор

    До коментар #48 от "Опа тролчо":

    Украинците воюващи на страната на Хитлер са бандеровци, обикновенни бандити. А Руската освободителна армия РОА е съвсем друго нещо. Това са руснаци воювали срещу СССР на еврейските комисари, срещу безбожниците комунисти разрушили безброй църкви и убили още повече духовници. Те са се борили за свободна Русия, не е удачно да ги наричате,, подли душици", това са наследници на нашите освободители, Белогвардейци. Колко от членовете на политбю на КПСС са били етнически руснаци? Двама!

    Коментиран от #50

  • 50 Опа тролчо

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "Рашка с чашка":

    Еее, бива ли така да говориш за бандеровците, ами ако те видят от козяк ще ти резнат помощите, бе абдал!
  • 51 1944

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "бат Рамбо е гей":

    руснаците избиха един милион цивилни граждани в афганистан. те няма да забравят. а сделката вероятно е оттегляне на щатите срещу заливане на гладния за хероин руски пазар. спинозна наркоманска евразийска кочина.

    Коментиран от #53

  • 52 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    сделката с талибаните е все още много далеч.желанието за мир в афганистан идва по-скоро от самите талибани които воюват бая време с американците там и вече са сериозно изтощени,но наи-големия им проблем на самите талибани е конкуренцията на ислямска държава която почна да ги измества в определени региони на афганистан и талибаните рискуват съществуването си.та сделката е талибаните стават легални като партия и участват в изборите при сегашната конституция ,но съдеистват при смазването на ислямска държава там.проблема е че талибаните не приемат правителството на афганистан за преговарящи ,смятаики ги за марионетки,а сащ няма да се съгласят талибаните да овладеят пак афганистан.та много е рано да се обявява мир и изтегляне на американците,въпреки че сащ потдържат много незначителни реални боини части в афганистан .
  • 53 Манаф

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "1944":

    Умното ми гейче .