Last news in Fakti

28 Юни, 2019 10:50 7 611 29

Спешно! Куба вдига заплатите

  • куба-
  • раул кастро-
  • хавана-
  • заплата-
  • песо

Това отдавна се определя като една от първите стъпки към обединяването на уникалната двойна валутна система на острова

Спешно! Куба вдига заплатите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кубинското правителство обяви, че увеличава заплатите в държавния сектор като част от по-широк пакет икономически реформи, предаде Асошиейтед прес.

Не бяха оповестени обаче повече подробности за по-широкия план.

Увеличаването на заплатите отдавна се определя като една от първите стъпки към обединяването на уникалната двойна валутна система на Куба. Този процес обаче може да е рискован предвид икономическата криза в страната, която е изострена от американските санкции.

През последния четвърт век кубинците използват едно песо, което се котира за около 4 цента (от щатския долар) и друго, струващо близо долар. По-силното песо бе въведено като заместител на доларите, търгувани на черния пазар при кризата през 90-те години, последвала разпадането на СССР.

С времето правителството започна да използва двете валути, за да определя крайно ниски цени за стоки и услуги, които се считат за основни права на гражданите, и крайни високи тарифи за "луксозни" продукти и услуги. Тази методика обаче създава изкривявания, които спъват икономическия растеж.

Според изявление, разпространено по телевизията, минималната заплата в Куба вече ще бъде близо 17 долара месечно, а средната ще се увеличи от 32 до 44 долара. Леко ще бъдат увеличени и държавните пенсии.

Очаква се през идните дни да бъде обявена още информация за предстоящи реформи.

Според експерти премахване на двойната валутна система ще доведе в крайна сметка до спиране на субсидиите и фалита на десетки или дори стотици държавни компании, както и до загубата на хиляди работни места в държавния сектор. При по-ниски субсидии, или ако те изцяло бъдат отменени, държавните компании ще бъдат принудени да вдигнат цените. Поради това отдавна увеличаване на държавните заплати се приема за ключов предвестник на унифицирането на валутната система на Куба.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Borislav Popov

    11 18 Отговор
    Според изявление, разпространено по телевизията, минималната заплата в Куба вече ще бъде близо 17 долара месечно, а средната ще се увеличи от 32 до 44 долара. Леко ще бъдат увеличени и държавните пенсии. Ха сега, къде са руските подлоги да ни обяснят - За това ли се бори и загина великия Че Гевара ?? За да увеличат, след 59 години от победната кубинската революция, пенсийките и заплатките на кубинските сиромаси, с 10-12 долара ?? Ако се борил за това, ей сега вече може да спи спокойно вечния си сън !

    Коментиран от #5

  • 4 Borislav Popov

    9 12 Отговор

    До коментар #1 от "СоцБоц":

    Хе, хе, хе, каскете, тоест ще се минат едва 90 години от както Кастро и къмпани взеха власта в Куба, и тогава веке, Америка ще се моли на Куба да правят съвместен бизнес ! Браво каскет, поздравявам те, ти счупи тъпомера !
  • 5 Опа тролчо

    23 7 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Тези заплати и пенсии са резултат от държавната политика в образованието, здравеопазването и всички свери на държавната дейност. На пример едно и също лекарство в САЩ може да струва стотици долари, докато в Куба е няколко десетки цента. Няма частно ЕРП-та които да смучат от гражданите и фирмите и да изнасят капитали. Може и да не е много правилно икономически, но държавата с парите от данъци и приходи от държавните предприятия, субсидира всички обществени дейности и на хората просто не им трябват огромни заплати за да имат всичко необходимо за нормален и сигурен живот. Да, не могат да си позволят луксозни вносни стоки, но и те не са от първа необходимост. Докато жените на всичко нужно за ежедневието се контролират от държавата. И много американци ходят в Куба да си правят скъпоструващи операции или да си провеждат лечения, които не могат да си позволят в САЩ.

    Коментиран от #7, #28, #29

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Borislav Popov

    10 17 Отговор

    До коментар #5 от "Опа тролчо":

    Айде стига с тези мантри за скъпи и евтини лекарства бе троле ! Да не би, стандарта на един определен народ, да се определя според цената на лекарствата ? Ти кубинците, направо ги изкара, че всичките са болни, ала в същото време са безкрайно щастливи, защото лекарствата им били евтини !! Значи, вие проруските тролове, какви ли не простотии сте способни да измислите, само и само да оправдаете тъпите идеи на социализма-комунизма, еййй ! Фидел Кастро и Че Гевара, за това ли направиха кубинската революция, заради евтините лекарства ли ??

    Коментиран от #8, #9, #10, #11

  • 8 Опа тролчо

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Някъде да съм казал че само лекарствата се субсидират от държавата? Всички соц функции и дейности се субсидират и цените се контролират от държавата. Обаче ти като типичен соросоиден трол, или ше опиташ да смениш темата, или да извъртиш фактите.
  • 9 Точи и Меси

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Колко долара беше заплатата в България 2 000 година бе мало умен ?
  • 10 Батиста

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Алейда Гевара: „Да, настина сме бедни, но умираме сякаш сме богата страна. Това, което испанците не са успели да отнесат, го отнесоха грингосите – американците. Били сме ограбвани години наред. За първи път сме господари на собствените си богатства. Когато някой иска да има отношения с Куба – да зачита законите ни, идентичността, суверенитета. Само при равни условия и с уважение към народа на Куба! Винаги съм казвала - аз съм комунистка, но не съм глупачка. Живеем в блокадата на САЩ и икономически ни удрят всеки ден. Това е престъпление спрямо Куба.“

    Коментиран от #13

  • 11 Само питам

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    "Кастро трябва да бъде пречукан!"
    Преди точно 50 години, на 19 октомври 1962, тогавашният президент на САЩ тръгва на кратка предизборна обиколка. И докато Кенеди се среща с избиратели, зад гърба му генералите обмислят как да го накарат да нападне Куба.......Кенеди напуска Овалния кабинет, за да се отправи на предизборната си обиколка, която няма как да отложи - въпреки изострящия се проблем в Куба. Генерал Тейлър и министърът на отбраната Макнамара го следват. Лимей и още двама генерали остават още малко - без да подозират, че разговорът им се записва. Единият от тях - Дейвид Шуп, се ядосва на Кенеди: "Защо не може да каже, че трябва да ликвидираме Кастро, вместо само да шикалкави?" Другият - Ърл Уилър, също критикува президента: "Веднага ми стана ясно, че Кенеди иска политическо решение, а не война".
  • 12 Ю Кортес

    5 2 Отговор
    Който може бяха с лодки,салове и каквото докопа за сащ,
  • 13 Borislav Popov

    2 10 Отговор

    До коментар #10 от "Батиста":

    Е, добре, значи за това са се борили Касто и Че - Даса господари на собствените си богатства, ама да са бедни, 20-30 долара заплата ! Да им зачитали законите, идентичността, суверенитета, ама пак да са бедни ! За равни условия и с уважение към народа на Куба и бла, бла, ама пак да сме бедни ! За да живеем в блокадата на САЩ и икономически ни удрят всеки ден и ние да отвръщаме на удара, но пак да си живеем бедни, но свободни ! Заради това ли беше цялата тази дандания свързана с "великата" кубинска ркволюция, за това ли умря Че ?? За един приятел питам !

    Коментиран от #16, #18

  • 14 Пан Коцкий

    1 1 Отговор
    Така не става.Там е необходима шокова терапийка.
  • 15 Шаран БГ

    13 2 Отговор
    Моята месечна плата е 9 пъти по голяма от средната в Куба ! Каква ми е файдата, когато само един хляб ми струва 1 ЩАТСКИ ДОЛАР ? Мога ли да гледам семейство, да си построя или купя дом с такъв доход ? А колко пенсионери мизерстват с доход от 140 долара ? Заплакали за Куба....... Плачете за българина, че го затриват бавно и сигурно !!

    Коментиран от #19

  • 16 Опа тролчо

    12 5 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Иди да живееш в Куба, научи историята им и ще разбереш кой за какво се е борил. Бедни са за теб и други с твоя ограничен меркантилен манталитет, за много други хора по света са горди и достойни хора.

    Коментиран от #17

  • 17 Borislav Popov

    5 9 Отговор

    До коментар #16 от "Опа тролчо":

    Защо мен пращаш там, на мен и във България ми е добре, а в Куба съвсем не ми харесва ?? Именно вие русофилнята трябва да отидете там да живеете, защото на вас не ви харесва във България, а в Куба много ви харесва, щото там всички били свободни и били много евтини лекарствата !! Прав ви път и дано там да излекувате болните си мозъци, макар, че на да ли !?

    Коментиран от #20

  • 18 е па Дедо

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Бръфчед, ти си най-меркантилната и добре изсъхнала кравешка фъшкия която чувам да квичи от глад и недоимък. Това, за лична ориентация....лекинко така..!
    По въпроса за Куба: Да! Точно за това се бореха Че и Кастро. За свободата да ковеш сам съдбата си. И да, ако не са санкциите и при еднакви условия на световния пазар Куба би могла да повтори примера на Китай. А ти и твоята мършава тезичка ще си останете в някой мизерен ъгъл, където всъщност ти е мястото!

    Коментиран от #21, #23

  • 19 onq s konq

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Шаран БГ":

    Решението на проблемите ти е ЕЛЕМЕНТАРНО:Работиш в България,ХАРЧИШ В КУБА!Тогава не само ще имаш дом и ще храниш Семейство ТАМ,но и ще се чувстваш МИЛИОНЕР.Така експериментира Волен Златопръстов по времето на Орешарски- Взема Държавната Партийна субсидия,натовари в самолета "КАЙМАКА НА АТАКА" и отиде точно там.А какъв незабравим "Лайф" беше 10-15 дни в Първокласните Барове и Ресторанти,Плажове и Хотели-просто Спомени за цял живот!Лично мен ме изкефи най-много снимка на Тежко-пиян и с блуждаещ поглед Волен,на която е с пура в уста и с ламариненото канче за изстудяване на Шампанско НАХЛУПЕНО на Главата:)
  • 20 Опа тролчо

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Borislav Popov":

    Продължаваш с шизофреничното поведение и пак говорои в страни от темата. Първо, на мен, без значение как ме наричаш или към кои ме причисляваш, въпреки че не ми харесва в България, нямам намерение да я напускам. За други не.мога да говоря. Второ, теб те пращам в Куба защото не можеш да ги разбереш кубинците. Но като се замисля, ти сигурно смяташ че у нас всичко е наред и едва ли ще проумееш защо кубинците ненавиждат американците и са стигнали до революцията.

    Коментиран от #22

  • 21 Е няма как да станат втори Китай

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "е па Дедо":

    Нямат нито населението, нито природните ресурси. Хората там живеят на слънчев остров с хубаво време, защо им е да се напъват индустриално? Туризма, износа на пури и ром плюс някой тънки добреплатени дейности като медицинските услуги могат да им осигурят приличен спокоен живот на чудесно място.

    Коментиран от #24

  • 22 Borislav Popov

    3 6 Отговор

    До коментар #20 от "Опа тролчо":

    Аз прекрасно ги разбирам кубинците бе, каскет и много даже им съчувствам, но именно ти не ги разбираш и хабер си нямаш от това как живеят там кубинците, та затова и те пращам там да се насладиш на "сладък" кубински живот ! Хем да си накупиш от там евтини лекарства та да си излекуваш промития мозък.
  • 23 Borislav Popov

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "е па Дедо":

    Бръфчед, ти си най-меркантилната и добре изсъхнала русофилска фъшкия която чувам да квичи от глад и недоимък. Това, за лична ориентация....лекичко така щъ открехна..! Точно за това ли се бореха Че и Кастро.? За свободата да ковали били сами съдбата и да избягат после 4 милиона кубинци да живеят в съседните американски щати ли ?? Куба ще повтори примера на Китай на марта у сряда, на пундин ден. А ти с твоята мършава русофилска тезичка ще си останеш в някой мизерен ъгъл, където всъщност ти е мястото! Ко ша прайм ?

    Коментиран от #26

  • 24 е па Дедо

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Е няма как да станат втори Китай":

    Дал съм ти + за коментара.
    Имам предвид социален стандарт на кубинците. Ясно е, че само човешкия ресурс дава недостижимо предимство на Китай. За промишленост, металургия и пр. да не говорим. Но кубинците също си имат плюсове които могат да бъдат добри доходоносни активи които да им осигурят достъпа до луксозни стоки и услуги.
  • 25 Радо

    8 0 Отговор
    Не коментирате глупости преди да знаете как живеят в куба.Хората нямат нужда от пари даже държавата им дава всичко. Има филм в YouTube. Почивки навсякъде наравно с всички.Четете и гледайте
    ....
  • 26 е па Дедо

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Borislav Popov":

    Да беше измислил нещо свое....адекватно..?
    Продължаваш да държиш да си фъшкия. Повтаряш като папагал - щот' си прост, пяна от злоба по муцуната.. Що така бре юнак? Мноо треа си го закъсал..!

    Коментиран от #27

  • 27 Borislav Popov

    0 7 Отговор

    До коментар #26 от "е па Дедо":

    А бе, да беше измислил нещо свое....адекватно, ама от де толкуз акъл в тойта капуцина !? Продължаваш да държиш, да си фъшкия. Повтаряш като папагал - щот' си прост, с пяна от злоба по муцуната.. Що така бре юнак? Мноо треа си го закъсал..! Ъм ся, ко ша прайм ?
  • 28 Да да

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Опа тролчо":

    Не съм чул куба да е голям производител на лекарства! Обясни ми как лекарство произведено в САЩ,ЕС ,турция,България или дори пРосия ще е с такава драстична разлика? Верно е че аспирин могат да произведат,но има хиляди лекарства,които са патентовани! Ако при производителя е 5 долара в САЩ ще се продава за 50 -примерно,а в Куба за 7! Дори при този несъразмерен пример ,ясно се вижда че в САЩ могат да си го купят за един ден работа,а в Куба за 10! А ако лекарството струва 30 долара при производител?Или мислиш, че за Куба ще продават на загуба?
  • 29 Ivo

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Опа тролчо":

    братле, ти си икономически гений!