8 Юли, 2019 09:18 5 860 15

Нашият нов Саддам Хюсеин

  • саддам хюсеин-
  • саудитска арабия-
  • мохамед бин салман-
  • джамал хашоги

"Вашингтон пост" коментира политиката на САЩ и Запада спрямо саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман 

Нашият нов Саддам Хюсеин - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

"Имаше едно време един брутален и безскрупулен диктатор на богата на петрол арабска страна, който въпреки добре документираните си безчинства беше ухажван и подкрепян от Съединените щати и други западни правителства" - пише в статия под заглавие "Нашият нов Саддам Хюсеин" във в. "Вашингтон пост" коментаторът Джаксън Дийл.

"Престъпленията на този диктатор бяха ужасни, но той модернизираше страната си и се противопоставяше на джихадизма и на Иран. Лидерът разбра посланието. Заключението му бе, че докато доставя петрол и се противопоставя на Иран, ще има свободата да избива опонентите си и да тормози съседните държави. Името му, разбира се, беше Саддам Хюсеин. Фактът, че Съединените щати и техните съюзници заложиха на него, директно доведе до иракската инвазия на Кувейт през 1990 г., а впоследствие и до безкрайните войни в Близкия изток, от които почти единодушно се оплакват западноевропейските чиновници в сферата на външната политика", продължава авторът.

30 години по-късно обаче чиновниците и политиците, пред които те се отчитат, правят същата грешка, подчертава той. На думи изразяват възмущението си от престъпленията на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, сред които убийството на журналиста Джамал Хашоги и подлагането на изтезания и хвърлянето в затвора на жени, борещи се за повече права, и осъждат конфликта в Йемен като пълна с военни престъпления катастрофа.

Въпреки това на срещата на Г-20 в японския град Осака преди седмица те с радост ухажваха саудитския принц. Освен президента на САЩ Доналд Тръмп по същия начин с него се държаха премиерите и президентите на големите европейски държави, а също така лидерите на Индия, Южна Корея и Япония. Ако ги попиташ защо, ще дадат един доста познат отговор: Принцът престолонаследник е най-добрият шанс за модернизацията на Саудитска Арабия. Той се бори с ислямските екстремисти, той е наш съюзник и съюзник на Израел срещу Иран. Алтернативните варианти са по-лоши.

Нашият нов Саддам Хюсеин

Подобно на Саддам Хюсеин, Мохамед бин Салман стигна до заключението, че се ползва с имунитет. Жените, които той нареди да бъдат изтезавани, все още са в затвора, а самолетите му все още бомбардират Йемен.

След като западните правителства не го спират сега, ще им се наложи да го направят по-късно, когато цената вероятно ще бъде по-висока, предупреждава медията.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даммммм

    45 2 Отговор
    То и Садам беше техен човек-ама после лицемерно стана диктатор и петрола му го лапнаха алчните амери-чрез милиони невинни жертви в Ирак
  • 2 Дезмънд Туту

    31 3 Отговор
    Тия със западноатлантическите ценности що не му наложат санкции и ембарго ? Бе няма такива двуличници.
  • 3 Бесен Язовец

    41 1 Отговор
    Имаше и друг диктатор , който ходеше на посещения с шатрата си . Нашите западни приятели го прегръщаха и целуваха. А после взеха че ликвидираха и него - щото искаше да прави Африканска банка ! Къде отиде златото за банката ??!!
  • 4 Borislav Popov

    11 6 Отговор
    Този нов Садам е много хитър и на Трамп е голям приятел и на Путен е първи аркадаш, след Ердоган разбира се, а бе, те чифутите се знаят.
  • 5 No Exit from Brexit

    21 2 Отговор
    Либералните Демократи поставят интересите на Израел над собствените си държавни интереси. За Израел е важен принципът Рзделяй и Владей. Когато Иран и Арабите са се хванали за гушите, те са слаби и лабилни, а Израел се чувства спокоен за собственото си оцеляване. Междувременно християнските малцинства са подложени на геноцид, древни градове като Палмира се разрушават, но това се премълчава защото няма връзка с политиките за дестабилизация на близкия изток за сметка на държавата Израел. В грешка сте че САЩ извлякоха полза от войните в Ирак, защото ДВА ТРИЛИОНА И ЧЕТИРИСТОТИН МИЛИАРДА ДОЛАРА разход не се покрива току така. Освен това този разход расте защото войните им се финансираха с банков кредит по който тече лихва. Истината е че тази скъпа и привидно хаотична политика цели запазването на Израел на всяка цена.
  • 6 WWW

    15 1 Отговор
    Парите за война се дават от израелските банки, а те пък дават и на двете страни , когато конфликта е между араби за да са разделени и да не се втурачват на Израел. Либия, Йемен, Сирия, Египет и Малта с ИДИЛ-ските набези...
  • 7 Измамата...

    12 0 Отговор
    Ето поредната ЛЪЖА на Еврейския Ционизъм.Вижда се КОЙ създава СТРАХ и се прави на “света вода ненапита”.Нама значение КОЙ е на власт(републиканци или демократи).Какво ли ще последва ?
  • 8 Townboy

    10 1 Отговор
    На чалмата от Риад ще му хвръкне главата когато спре да е нужен за целите на империята на злото.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хасан

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "Исус ловец на ислямисти":

    Не си прав ..когато евреите бяха в Европа вме имаше войни и хаос ..Хитлер ги изби и прогони и оттогава мир ..заселиха се в Близкия изток и оттогава пак войни,хаос и смърт ..един нестихващ глад за пари и кръв

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кръст

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Исус ловец на ислямиски тролове":

    Тебе едно зло куче като те залае него ли ще обвиняваш, или неговия господар? В статията се говори за един феодален сатрап който е станал нещо благодарение на петродоларите. Кой го е създал? Кой преначерта картата на близкия изток с кръв и така хитро, че винаги да има войни? Кой им даде оръжие за стотици милиарди? Кой поддържа статуквото на безмозъчно размножаване и миграция? Кой направи кървавите революции във Франция, Русия ... кой докара комунистите у нас? Кой корумпира тотално и краде тотално след тези революции и до днес? Кой работи за етническото прочистване на Европа като я пълни с негри, цигани и мюсюлмани? Кой не ти позволява да избереш едно жестоко насционалистическата правителство което ще свърши работата? Кой владее света като създава десетки трилиони долари от чистия въздух над нас, докато ти се блъскаш за петстотин долара на месец. Защо Те могат а ние не можем. Защо на Тях им е позволено а на нас не? Не обичам мюсюлманите. Примитивни фанатици с промит мозък. Не обичам и циганите. Плодят се като хлебарки и постепенно ни рециклират като население в тази страна. Но тези които са създали статуквото и ги използват срещу мен и срещу нас няма как да не ги мразя повече.
  • 15 Бай Шиле

    1 1 Отговор
    Вашингтон пост е влиятелен вестник.Статията е много интересна с оглед на това,че САЩ винаги се правят на ударени спрямо човешките права в СА.