Last news in Fakti

4 Август, 2019 16:55 1 055 0

Крехка надежда за мир в Судан

  • судан-
  • хартум-
  • омар башир

Демонстрантите постигнаха споразумение с управляващите военни за подялба на властта в преходно правителство

Крехка надежда за мир в Судан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Продемократичното движение в Судан постигна споразумение с управляващия военен съвет за подялба на властта и преход към цивилно управление след свалянето на президента Омар Башир през април, предаде Ройтерс.

Очаква се двете страни да положат подписите си под документа на 17 август в Хартум на церемония в присъствието на чуждестранни лидери.

На 18 август ще се обяви съставянето на управляващ суверенен съвет с военно и цивилно участие, който ще ръководи Судан в тригодишен преходен период, след който ще се произведат нови избори.

На 20 август ще бъде назначен нов премиер, а на 28 август - ново правителство. Правителството и суверенният съвет ще заседават заедно на 1 септември, а след три месеца ще се състави нов 300-членен парламент за времетраенето на преходния период.

В него 67 процента от местата ще се държат от главната опозиционна коалиция Сили за свобода и промяна, а останалите ще се дадат на други политически групи, несвързани с бившия президент Башир.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА