28 Август, 2019 13:07 1 134 3

Китайските спецслужби вербуват чужденци в социалните мрежи

  • китай-
  • фейсбук-
  • туитър-
  • facebook-
  • twitter-
  • linkedin

Aгенти на Пекин контактуват чрез Linkedin с хиляди потребители, включително бивши правителствени служители

Китайските спецслужби вербуват чужденци в социалните мрежи - 1
Снимка: Shutterstock

Представители на западни разузнавателни служби казват, че китайски агенти контактуват чрез социалната мрежа Linkedin с хиляди чужденци, включително бивши правителствени служители, съобщи в. "Ню Йорк Таймс".

Изданието припомня, че LinkedIn е единствената американска платформа за социални контакти, която не е блокирана в Китай, защото компанията, собственост на Microsoft, се е съгласила да цензурира вписвания с деликатно съдържание. Същевременно тази социална мрежа става средство за разпространяването на дезинформация и нещо повече - тя е идеална за вербуване на шпиони, твърдят източници от американски контраразузнавателни служби, цитирани от вестника.

В статията се изброяват няколко такива случая. Бивш високопоставен член на външнополитическия екип на президента Барак Обама получил в Linkedin съобщения от някого, който му предложил да пристигне в Китай, да се свърже с него и да получи "добре платени" възможности. Бивш служител на датското външно министерство получавал съобщения от жена, представила се за шеф на китайска фирма за търсене на кадри.

На насрочената среща в Пекин вместо жената се появили трима мъже, които предложили на датчанина да получи "голям достъп до китайската система" за проучвания. Бивш служител на Белия дом през мандата на Обама и кариерен дипломат се бил сприятелил в Linkedin с лице, което твърдяло, че е изследовател в Калифорнийския технологичен институт и разполага с връзки в Белия дом и посланици. Оказало се, че такъв човек не съществува.

Ежедневникът отбелязва, че разузнавателните агенции в САЩ, Великобритания, Германия и Франция са издали предупреждения, че чуждестранни агенти, предимно китайски, установяват чрез LinkedIn контакти с хиляди чужденци. "Китайските разузнавателни служби правят това в големи мащаби", казва Уилям Р. Иванина, директор на Националния център за контраразузнаване и сигурност.

"Вместо да се пращат шпиони в САЩ да вербуват един обект, много по-ефективно е да се седи зад компютъра в Китай и да се изпращат приятелски покани към хиляди обекти, като се използват фалшиви профили" казва шефът на федералната агенция, която следи за чуждестранни шпиони и сигнализира компаниите за възможно инфилтриране.

Използването на социалните мрежи от китайски правителствени агенти за престъпни цели привлече вниманието през последните седмици и администраторите на Facebook, Тwitter и YouTube изтриха голям брой акаунти, разпространяващи невярна информация за протестите в Хонконг. Само от Тwitter са изтрити над хиляда акаунта.

Това е първият случай, когато от Facebook и Тwitter е премахната дезинформация с китайски произход. Преди това - през 2015 и 2016 г. - редица правителства по света започнаха да неутрализират дезинформация с произход от Русия, припомня "Ню Йорк таймс".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бътън

    3 2 Отговор
    Колко дават и къде вербуват?
  • 2 Тъпите крави

    1 2 Отговор
    сънуват мечки и вълци. Ха-ха-ха!
  • 3 китайецоя

    0 0 Отговор
    ЕХОООО КИТАЙ , ВЕРБУВАЙТЕ МЕ , ГОТОВ СЪМ ..за малко пари ..