Last news in Fakti

9 Септември, 2019 13:54 942 3

ЕС активизира диалога със Западните Балкани

  • западни балкани-
  • ес-
  • диалог-
  • балкани-
  • инвестиции-
  • мая коциянчич

ЕС е най-големият партньор на региона

ЕС активизира диалога със Западните Балкани - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз има намерение да активизира диалога с държавите от Западните Балкани, за да обясни предимствата от финансирането чрез преките главни инструменти за инфраструктурните проекти на ЕС. В същото време се отправя призив към тези страни при привличането на инвестиции от други партньори, които помагат на региона, да отделят специално внимание да бъдат изпълнявани стандартите на ЕС, предаде БНТ.

Говорителката на ЕС Мая Коциянчич, заяви, че финансирането на инфраструктурни проекти от Европейския съюз включва предоставянето на безвъзмездна помощ и кредити с атрактивни лихви. Този подход е различен от китайското финансиране, което се предоставя изключително под формата на заеми със значителни финансови последици. Затова е необходимо правителствата да бъдат внимателни тези инвестиции да не доведат до висока задлъжнялост икономиките, което може да доведе до контрол върху трансфера на стратегически средства и ресурси в бъдеще.

Регионът на Западните Балкани има ясна европейска перспектива и е ясно, че част от този процес включва модернизация на инфраструктурата в тези държави. Според ЕС инвестициите в региона трябва да бъдат съобразени с високите стандарти за обществени поръчки и прозрачност. Подчертава се, че Европейският съюз очаква партньорите от Западните Балкани да изпълнят ангажиментите си в съответствие със споразуменията за стабилизиране и асоцииране, особено по отношение на държавната помощ и обществените поръчки, както и да защитят фискалната устойчивост на техните икономики и инвестиции.

Май Коциянчич подчерта, че ЕС е най-големият партньор на региона по отношение на търговията и инвестициите: 70 % от търговския обмен на страните от Западните Балкани е с ЕС, а 60 % от преките чуждестранни инвестиции в региона идват от Евросъюза. В същото време по-малко от 6% от търговията и чуждестранните инвестиции в региона са от Китай.

От 2015 г. насам Европейският съюз засили подкрепата си за развитие на свързаността в региона с над 3,2 милиарда евро инвестиции, които дадоха възможност за разкриване на нови работни места и за интегриране на инфраструктурата на региона към паневропейската мрежа с цел увеличаване на икономическия потенциал и конкурентоспособността на региона.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новите колонии

    9 1 Отговор
    ЕС е една пирамида с Германия на върха. Много внимателно избират за какво да дават пари и ако има опасност тези пари да не се върнат при тях, не отпускат заеми. Всичко в България, направено с европейско финансиране, включва покупка на нужното оборудване от ЕС, а в много случа и изпълнението е от външни фирми. Никакво местно производство не се допуска и парите се отпускат само ако условията за конкурса са договорени така. Затова ЕС няма нищо против кражбите в България - боко тиквата връща 50% към тях. А Китай дава заем срещу стоки местно производство. Това че в някои държави корупцията и алчността взимат връх и нещата излизат извън контрол, е частен случай. Явно статията на дойче зеле за Ангола и китайската инвестиция в летището им е предварително подготвена и се пуска на целия Балкански полуостров за да „предупреди” за китайската опасност. И после ни разправякйте за пропагандата през комунизма - ряпа да яде в сравнение с днешното промиване на мозъци.
  • 2 Име

    6 1 Отговор
    Пример за колонизаторството на ЕС е електрификацията и „модернизацията” на ЖП линиите ни. Не че в България нямаше как да си я направим ние, не че у нас и сега не се произвеждат някаквите токоизправители по линията, проводници, жп релси и т.н. Обаче токоизправителите италиански, изпълнителите австрийска фирма и т.н. Но по документи ЕС ни е отпуснал незнам си колко стотин милиона за тая работа? А нашите вноски колко са? А като спрат фондовете какво ще остане за България, какво ни помогна за развитието тая програма?
  • 3 Дориан

    2 1 Отговор
    Още сателити влизат в орбитата на Германия, още пазари за пробутвате на стоката от свръхпроизводството. Но въпреки това Германия е година и половина в рецесия. Това показва и вътрешната криза в обществото. Емиграцията и пазарите не могат да компенсират демографския срив. До това положение водят ",либералните ценности". Учете си децата от малки на Дженсън простотии, давайте излишна свобода под предлог права и после се чудете защо отглеждате поколение след поколение безотговорни гниди, които явно не подпомагат икономиката, а я подриват.