Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Септември, 2019 22:00 2 882 11

Един телефонен разговор с взривоопасна сила

  • нанси пелоси-
  • сащ-
  • володимир зеленски-
  • доналд тръмп-
  • разговор-
  • импийчмънт

Доказателствата този път са твърде еднозначни

Един телефонен разговор с взривоопасна сила - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нанси Пелоси е категорична - повече от всякога: тя заяви ясно, че президентът Тръмп е нарушил конституцията на САЩ. А самата Пелоси в продължение на месеци предупреждаваше, че за процедура по импийчмънт са нужни неоспорими доказателства.

А сега явно ни очаква нещо като Мълър 2.0: нова изнурителна битка за това как да се тълкува един телефонен разговор, който крие взривоопасна политическа сила.

Още новини от Украйна

Рискът за Демократите е голям

Мълър 2.0 може обаче да се окаже втори шанс за демократите. Обвинението, че президентът Тръмп е злоупотребил със служебното си положение, този път не може с лека ръка да се отхвърли като "лов на вещици". Тръмп и сам призна пред медиите, че е търсил сведения, които да компрометират сина на неговия конкурент Джо Байдън. А текстът на прословутия телефонен разговор е съвсем еднозначен: Тръмп моли лидер на чужда държава да започне разследвания срещу неговия политически противник - а това е злоупотреба със служебното положение.

Тръмп упорито държи на собствената си версия за случилото се. В телефонния му разговор с украинския президент Володимир Зеленски нямало абсолютно нищо съмнително. Той се чувства сигурен, защото досега е успявал да отбие всички обвинения на демократите и на специалния прокурор Робърт Мълър. Демократите обаче са убедени, че сегашният случай е по-различен. Ясно е, че те поемат голям риск. Както след разследванията на специалния прокурор Мълър, така и сега президентът Тръмп се опитва да изкара всичко като отчаян опит на демократите да го свалят от президентския пост. В Туитър той вече тръби, изпълнен със самочувствие, че процедурата по импийчмънт щяла да му осигури преизбирането.

В действителност обаче протоколът на телефонния разговор с украинския президент ясно показва, че този път Тръмп е отишъл твърде далеч. Разследванията ще се съсредоточат не само върху телефонния запис - те отново ще привлекат вниманието на обществеността към обвиненията в доклада на Мълър, например за възпрепятстване на правосъдието.

За момента мнозинството от американците е срещу импийчмънт. Ясно е обаче също така, че подкрепата на избирателите за Тръмп намалява - особено в сравнение с подкрепата за повечето кандидати на Демократите, и най-отчетливо - спрямо тази за Джо Байдън.

Времето работи в полза на Демократическата партия

Демократите не могат да спечелят процедурата за импийчмънт, тъй като мнозинство в Сената имат Републиканците - в крайна сметка Демократите навярно ще претърпят поражение. Но това не е и нужно - откриването на процедура по импийчмънт само по себе си няма как да предизвика прилив на симпатии към президента Тръмп.

Да, това е изнурителна битка - битка, която в дългосрочна перспектива ще донесе ползи на Демократическата партия. Защото колкото повече наближават изборите в САЩ, толкова повече ще се струпват нещата, които отслабват позициите на Тръмп – и тук не става дума само за доклада на Мълър и разговора с украинския президент. Задаващата се рецесия в САЩ ще го удари тъкмо там, където той е най-раним. И отново ще актуализира стария предизборен лозунг на Демократите: It's the economy, stupid! ("Икономиката, глупако!")

Автор: Оливер Залет


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ало ало

    7 2 Отговор
    Доби утро
  • 2 Бай Шиле

    19 1 Отговор
    DW,фондацията на Хилари парите и текста ли ви даде или само парите?

    Коментиран от #8

  • 3 Последния софиянец

    17 1 Отговор
    Нямам думи. Значи Тръмп е предал националната сигурност понеже иска да се разследват кражбите на американски сенатор в Украйна. Крадливата сган около семейство Клинтън не може да търпи честен президент.
  • 4 собственик на заведение

    5 10 Отговор
    Тoвa e кoмуниcтичecки caйт, нaдявaщ ce нa рeклaми oт бизнeca…???? Звучи cмeшнo, нeвeрoятнo, нo e фaкт….тe нaиcтинa cи миcлят чe щe пoлучaт пaри и щe oцeлeят cрeд кoнкурeнциятa:):):)

    Коментиран от #9

  • 5 Дойче веле

    10 1 Отговор
    пак ли ни подвеждате, както винаги.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Правят опит за изместване на темата

    8 0 Отговор
    Или има или няма кражба на два милиарда от украинската газопреносна мрежа. Или стария байдън е потулил разследването или не.
  • 8 ГОШО

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Шиле":

    Само текста ,парите ги обещаха
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 соросоидни кърлежи

    2 0 Отговор
    Тези които плюят Тръмп нямат спирка,само че идиоти нищо не разбрали от предишните уроци,явно спаха, а урока е един ,колкото повече го плюят ,толкова по чист излиза...Не че тук в Бг ни пука за техните брътвежи и спецеално за дойче глупости.