Last news in Fakti

28 Септември, 2019 20:00 1 161 5

Атина иска Западните Балкани в Европейския съюз

  • гърция-
  • балкани-
  • ес

Климатичните промени, бежанският проблем, кипърският въпрос и отношенията с Турция бяха темите, на които се спря гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в своята реч пред ООН

Атина иска Западните Балкани в Европейския съюз - 1

Климатичните промени, бежанският проблем, кипърският въпрос, отношенията с Турция, но и европейската перспектива на Западните Балкани - това бяха темите, на които се спря гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в своята реч пред Общото събрание на ООН, съобщават медиите в южната ни съседка.

Що се отнася до нашите съседи на север, Гърция ще продължи да подкрепя усилията на всички страни от Западните Балкани да се интегрират в Европейския съюз, доколкото изпълняват своите международни ангажименти към Европейския съюз и своите ангажименти към съседните страни, заяви Мицотакис.

Той посочи, че Гърция играе ключова роля в икономическото развитие на целия балкански регион благодарение на търговските възможности, които предлагат нейните пристанища в Пирея и Солун, както и позицията ѝ на важен инвеститор в Югоизточна Европа.

Гръцкият премиер говори подробно за бежанския въпрос, като подчерта, че Атина вече е на ръба на възможностите си за справяне с проблема и не може сама да понесе този товар.

Той изтъкна, че е необходим колективен подход със справедливо разпределение на отговорностите в рамките на ЕС, както и спазване на договора между ЕС и Турция.

Трябва да кажем на нашите европейски партньори очевидното - Гърция не може сама да понесе товара на масовото движение на хора, които бягат от войни и потисничество или просто търсят по-добро бъдеще, какъвто е случаят в последно време. За тези хора Гърция не е тяхната крайна дестинация. Те идват в Европа през нашата външна граница, която всъщност е гръцката граница, заяви Мицотакис.

По отношение на климатичните промени гръцкият премиер каза, че правителството планира да приеме нова национална стратегия за енергия, околна среда и климат преди края на тази година. Тя ще включва приемане до края на 2021 г. на забрана за използване на пластмасови изделия за еднократна употреба, затваряне на всички електростанции на лигнитни въглища до края на 2028 г., както и инициативи за защита на културното наследство от климатичните промени.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi 3в1 нескафе

    7 0 Отговор
    Мицотакис: "Ако бях премиер, нямаше да има споразумение с Македония"
  • 2 Оптимистична прогноза

    2 3 Отговор
    Като виден представител на юридическо образование и обучение и развитие на човешките ресурси и корифей в областта на точните науки и екология и опазване на околната среда и водите мога смело да заявя че положението в България ще става все по-трудно и все по-зле.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гръкооплодител

    0 1 Отговор
    На гръцките путколитици, трябва да забием по един по-голям Анален Чеп.
    Обаче Нагъзената пръдлищарка Бочко прави обратното...
    Лошо.
  • 5 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    То и аз да те питам Ти какво да не мислиш че ще става по лесно и по добре