Last news in Fakti

28 Септември, 2019 18:36 1 640 7

Папата: Внимавайте с изкуствения интелект!

  • папа франциск-
  • изкуствен интелект

Светият отец призова технологичните компании да използват изкуствения интелект за общото благо

Папата: Внимавайте с изкуствения интелект! - 1

Папа Франциск призова технологичните компании да използват изкуствения интелект за общото благо, предаде АР.

Надпреварата за разработване на изкуствен интелект и други форми на дигитално развитие поражда риск от увеличаване на социалното неравенство, освен ако тези дейности не бъдат придружени от етична оценка на общото благо, предупреди главата на Католическата църква на конференция във Ватикана.

Форумът събра шефове на компании като Facebook и Google, дипломати, финансисти, физици, философи, специалисти по етика и епископи.

Конференцията "Общото благо в дигиталната епоха" е поредната заявка на Католическата църква за място в дебатите за перспективите и рисковете, свързани с изкуствения интелект.

Дебатите бяха посветени на различни теми - от технологичния напредък при оръжията през бъдещето на работните места при нарастващата роля на машините до решенията на социалните медии след разпространението на видеозапис на нападението срещу джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.

В своето слово папата похвали потенциала на технологичния напредък, като отбеляза, че в началото на Индустриалната революция машините са спестили на работниците опасен и монотонен труд. Все по-голямото разчитане на автоматизацията в името на печалбата обаче лишава хората от достойнството на труда, подчерта в същото време той.

Светият отец предупреди, че "ако технологичният напредък стане причина за все по-очевидни неравенства, това няма да е истински и реален напредък". Това ще доведе до "форма на варварство, при която ще важи правото на най-силния", аргументира се той.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    6 5 Отговор
    Тоя зачохлен веган освен да Папа на Сорос резания, друго не знае да прави.
  • 2 Японеца

    9 1 Отговор
    Ще доведе дявола на земята, изкуственият интелект!
  • 3 Последния софиянец

    6 4 Отговор
    Само изкуствения интелект ще ни оправи, че с естествения съсипахме планетата.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ал та фанах Атаопънах

    10 5 Отговор
    Учените вярват в същият бог който и папата - банкноти.
  • 6 Лора

    2 0 Отговор
    ,,, Правото на, силния, то винаги е било така...! А технологиите изместват ръчния труд, но е доста по качествено и по бързо производството...!
  • 7 jkl;o

    3 2 Отговор
    папите искат точно това за да може да се влияе на хората да не мислят за Исус....това е замисъла на изкувствения интелект