Last news in Fakti

6 Октомври, 2019 12:59 909 2

Предсрочни избори в Косово - Октомври 2019

  • косово-
  • избори-
  • вот

Няма изявен фаворит на вота

Предсрочни избори в Косово - Октомври 2019 - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

В Косово се провеждат предсрочни парламентарни избори, съобщи Би Би Си.

Изборите се провеждат на фона на преговорите със Сърбия. Косово иска Сърбия да признае статута на страната, за да могат двете държави да кандидатстват за членство в ЕС.

До изборите се стигна, след като бившият премиер Рамуш Харадинай беше привикан да даде показания пред Международния съд. Водещата фигура на опозицията се очертава Веса Османи, която ще се кандидатира за премиер от името на Демократичния съюз.

Водещ въпрос за решаване в Косово е безработицата, която достига 27%. Голям брой хора са напуснали страната, след като тя обяви независимост преди 11 години.

В Косово право на глас имат около 1 млн. души. Според предварителните проучвания не се очертава, която и да е партия да получи мнозинство в парламента. Вероятно след изборите ще има дълги коалиционни преговори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлбaнец aмa реaлиcтa

    3 1 Отговор
    До Модерaторa,

    Прaво нa глac въф КОCОВО имaт точно 1.937.868 жители
  • 2 Бай Шиле

    0 1 Отговор
    Кой ще брои бюлетините? Американският посланик или секретарката му?