Last news in Fakti

8 Октомври, 2019 12:39 10 355 17

Зловещо предупреждение от Марс

  • кратер гейл-
  • кюриосити-
  • марс-
  • червената планета-
  • наса

Преди около 3,5 милиарда години водата от езерата и реките на Червената планета се е изпарила заради промени в климата

Зловещо предупреждение от Марс - 1
Снимка: Shutterstock

Преди около 3,5 милиарда години водата от езерата и реките на планетата Марс се е изпарила заради промени в климата, предаде Франс прес.

Агенцията цитира публикацията в сп."Нейчър джиосайънс" на екипа на Уилям Рапин от Калифорнийския технологичен институт. Специалистите внимателно проучили данните, получени от марсианския роувър на НАСА "Кюриосити" през 2017 година от кратера Гейл, който е на около 3,5 милиарда години.

"По това време са настъпили драстични промени в климата на Червената планета. Нейната атмосфера е била силно нарушена от слънчевия вятър, а това безвъзвратно е променило климата ѝ", поясни Рапин.

По време на проучванията на "Кюриосити" в кратера Гейл в продължение на стотици метри били открити променящи се отлагания на соли в седиментната почва. Те свидетелстват за силни изпарения на водата от тази епоха.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 злобар

    59 2 Отговор
    Тази прокоба вещае само едно и то е още такси,данъци и налози за управляващите!

    Коментиран от #15, #17

  • 2 Еко фашист

    49 5 Отговор
    Понеже хората са били там и са шофирали автомобилите си, а сега правят същото на земята.

    Коментиран от #13

  • 3 mediator37

    62 5 Отговор
    Течното ядро на Марс е спряло да се върти и планетата е загубила електромагнитния си щит. Заради това слънчевият вятър е отнесъл атмосферата и всичко летливо- вода и др. Това отдавна е написано и установено.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 хм да

    12 2 Отговор
    Вие бяхте там и затова сте голкова сигурни.
    Всички религии и секти ви завиждат за стадата вярващи ви. :)))
    Утре като ви ухапе друга муха със сигурност ще четем как водата на Марс се е махнала по още по фантастичен начин, например както Сахара се менка от пустиня в джунгла, защото няма начин на РАЗЛИЧНА планета като Марс, с различна история и т.н., нещата да стават по различен начин от този, по който стават на Земята.
  • 8 Сиромаха

    10 0 Отговор
    Няма проблем, Трупаите Милиони и всичко ще бъде наред!!!
  • 9 Стефан

    23 3 Отговор
    Толя, Толенка, не знам какво ще стане утре, а ти преди ми говориш за милиарди години, намери си свястна работа Толя, остави ги тия планети и млечни пътеки, слез на земята и виж в какво се превърнахме, оскотели типове, миски, силиконки, мис джуки, чалгари и мутри, крадци и измамници, неуки, но с претенции, алчни и безскрупулни индивиди, продажни журналиститутки и доктори дето те осакатяват вместо да те лекуват, кметове с коли за по 150 000 лева, далавери с фондове, доносници които са на власт ни говорят за морал и накрая един пожарникар за премиер, Толя ние тука загиваме сега, а ти след 3 милиарда години.

    Коментиран от #11

  • 10 Последния софиянец

    15 2 Отговор
    Като сме съсипали Марс, сме се преместили на Земята. Като съсипем и нея отиваме на Венера.
  • 11 баба

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Стефан":

    Тъкмо за да не се превърнем в "оскотели типове", трябва да знаем и по нещо за космоса.
  • 12 Driving pleasure

    11 7 Отговор
    Хахахах поредна доза малоумна пропаганда от еко-идиотите! До вчера нищо му нямаше на Марс, днес го вкарахме и него в пропагандата

    Коментиран от #14

  • 13 Божинката

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Еко фашист":

    Няма да ме учуди да се е случило точно това!
  • 14 плевен

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Driving pleasure":

    Къде видя еко-пропаганда бе Пътечке ? №3 ти го обясни пределно ясно. Вярно, че Анатоли обвинява промените в климата за отвяната вода, но на него там му е тавана. Промените в климата са следствие, а не причина от изчезването на магнитосферата. Толкоз по въпроса. За да ти стане интересно, намери защо спътника на Сатурн, Титан, има атмосфера, без да има собствено защитно поле.
  • 15 неСамоТова

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "злобар":

    Не само това ... трябва да се отчитат тези пари на само определени политически формации ... ако е опозицията - край на света още преди изборите )
  • 16 гост

    0 0 Отговор
    Ами то и земята е била в разлинча форма с различни континенти и с много повече ледове, но това е предмет на една цяла наука. След 2млн. години може въобще да няма атмосфера на нашата земя, например озона да изчезне, слънчевите лъчи да повишат температурите до 40-50градуса средно годишно и оттам всичко да се превърне в пустиня без живот. Какво чудно има? Лошото е, че сега хората живеят като за последно и тровят планетата така както никой не я е тровил преди това. Минавали са хиляди години и хората са били просто поредния вид животни насред други животни, които са се борили за оцеляване. Сега хората властват и унищожават всичко наред.
  • 17 Ура! Да живей!

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "злобар":

    Затова ли там има една огромна планина, висока 30 километра, която най-вероятно е забил се метеорит. Това разбира се не пречи Тома Биков да я обяви за начало на
    строителната космическа програма на ГЕРБ и да започне заделянето на средства за нейното развитие!