Last news in Fakti

26 Октомври, 2019 16:10 2 816 10

Блокадата над Куба се затяга

  • куба-
  • сащ-
  • блокада

Белият дом забранява полетите до всички летища на острова, освен до Хавана

Блокадата над Куба се затяга - 1
Снимка: Shutterstock

Американското правителство обяви в петък, че от 10 декември ще забрани на американските авиокомпании да летят до всички дестинации в Куба, освен до столицата Хавана, съобщи Ройтерс.

Министерството на транспорта на САЩ съобщи, че предприема това действие по искане на държавния секретар Майк Помпео с цел "да продължи политиката на правителството към засилване на икономическите последствия за кубинския режим заради продължаващите репресии срещу кубинския народ и заради подкрепата му за Николас Мадуро във Венецуела".

Решението ще засегне около осем полета дневно. Забраната не се отнася до чартърните полети. В момента няма чуждестранни превозвачи, които предлагат директни полети между САЩ и Куба.

Ограниченията за пътуванията на американци до Куба целят да изтощят икономически Куба и да разширят последователното отстъпление от историческото отваряне към острова по времето на предшественика на президента Тръмп - Барак Обама. Този обрат в политиката, заедно с натиска върху Венецуела, е приеман добре от американците от кубински произход в Южна Флорида, ключова група избиратели за кампанията на Тръмп за преизбиране през 2020 г.

При управлението на Обама САЩ възстановиха въздушните връзки до Куба през 2016 г.
Според американски официални източници авиокомпанията ДжетБлу Еъруейз лети до три кубински дестинации, освен Хавана - Камагуей, Олгин и Санта Клара. Американ Еърлайнс, наред със столицата, лети до пет града - Камагуей, Олгин, Санта Клара, Сантяго де Куба и Матансас/Варадеро. Двете авиокомпании заявиха, че ще се съобразят с новите разпоредби.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    11 20 Отговор
    Мурзилките ще пуснат нови от мацква и ще се лети с безаналоговите супер-дупер джетове.

    Коментиран от #5, #7

  • 2 ****

    29 7 Отговор
    Тъй като на обора не му разрешават да се докопа до венецуелския нефт,и тези от злоба и безсилие налагат санкции като луди за щяло и не щяло.Куба е в тежко положение,но и обора сухи от водата няма да излязат,тази рецесия която се задава, така ще ги разлюлей,че може да станат по зле и от кубинците.
  • 3 Че Гевара от Узунджово

    20 5 Отговор
    Яд ги е за времената преди 1959 година когато на власт там
    бе Алфредо Батиста /местния Б.Б./, когато американците си
    "развяваха байрака" и си правеха каквото си поискат . . .
  • 4 onq s konq

    6 6 Отговор
    Сегяа е момента Волен ПАК ДА ОТИДЕ с "каймака на Атака" в БРАТСКА КУБА за да повдигне месния Дух с някой качествен Митинг срещу САЩ.
  • 5 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    А що само със самолети..имат атомни подводници-може да открият линия през Северния полюс -Мурманск-Варадеро например, съчетано с разходка по ледовете на СП и наблюдение поведението на белите мечки... пък за разнообразие на туристите може и пингвини от ЮП да докарат...ми да..

    Коментиран от #6

  • 6 СссереМ

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Да може, а може и курск да намерят докато си обикалят.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 СссереМ

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Сеянин":

    Не го зная кой е тоя,ама усещам разни кухи селски пръчки които реват за лобут.,
  • 10 до сссерем и гост

    1 0 Отговор
    Аре, вие да не се гушкате двамцата? Не рекламирайте еднополовата любов,деца има по форумите!