Last news in Fakti

26 Октомври, 2019 16:16 1 915 3

Лъч надежда за размирния Афганистан

  • афганистан-
  • талибани-
  • ашраф гани

Русия, Китай, САЩ и Пакистан се съгласиха, че преговорите са единственият път към мира

Лъч надежда за размирния Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представители на Русия, Китай, САЩ и Пакистан се съгласиха, че единственият път към мира в Афганистан са преговорите, включително възобновяване на директните разговори на Вашингтон с талибаните в близко бъдеще, съобщи АР.

Еднодневните разговори в Москва се проведоха преди вътрешноафганистанския диалог, който ще бъде организиран в Китай. Разговорите в Пекин, които трябваше да се проведат следващата седмица, са били отложени, твърдят официални представители, запознати с разговорите, които са пожелали да останат анонимни. Според тях отлагането ще бъде кратко, но не е посочена нова дата да провеждането им.

Разговорите в Китай ще бъдат първата пряка дискусия между враждуващите страни в Афганистан от юли насам. Дори президентът Ашраф Гани, който се противопоставя на всякакви разговори, които не са с водеща роля на неговото правителство, каза днес, че ще изпрати представители.

В изявление след разговорите в Москва в петък Китай, Русия и Пакистан призоваха Вашингтон да се върне на масата на преговорите с талибаните и да подпише споразумение, което да отвори пътя за афганистанците от двете страни в дългогодишния конфликт да започнат преки преговори за следвоенното бъдеще на Афганистан.

След почти година на преки разговори специалният представител на САЩ Залмай Халилзад почти беше подписал мирно споразумение с талибаните, когато през септември президентът Доналд Тръмп обяви разговорите за мъртви, след като при серия от нападения бяха убити няколко души, включително и американски войник.

Не е ясно какво ще бъде нужно за Тръмп да се съгласи на възобновяване на разговорите, но американският президент е заявявал, че желае изтегляне на американските сили от Афганистан и край на американското участие в най-дългата им военна операция.

В скорошни прояви Тръмп обяви, че ще изпълни обещанието си от предизборната кампания през 2016 г. да сложи край на американското участие в това, което той нарече безкрайни войни, включително и в Афганистан.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    6 0 Отговор
    Лъч надежда ще има, само когато ФАЩ се изнесат от там! Тия изверги, съсипаха горките хора! Първо ги използваха срещу СССР, а след това, от безумие ги насъскват едни срещу други! Създадоха чудовище, и сега не знаят какво да го правят!
  • 2 Казуар

    1 4 Отговор
    Ти май не знаеш, че талибаните върнаха афганистанците в средновековието и разрешиха на Ал Кайда да има бази в Афганистан.
  • 3 Букова глава

    1 0 Отговор
    Ква надежда бе? Тия са неспасяеми,опиума се продава по закусвалните сутрин!