7 Януари, 2020 13:13 1 301 7

ООН призова: Намалете геополитическото напрежение

  • антониу гутериш-
  • ирак-
  • оон

Антониу Гутериш отправи специално послание към световните лидери да положат усилия за спасяване на мира и към възстановяване на стабилността

ООН призова: Намалете геополитическото напрежение - 1
Снимка; БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи специално послание към световните лидери да спрат да ескалират геополитическото напрежение и да положат усилия за спасяване на мира и към възстановяване на стабилността.

Според него "геополитическото напрежение е на най-високото си ниво през този век" и призова световните лидери да спрат да ескалират напрежението, да упражняват максимална сдържаност и да възобновят диалога.

Без да назовава никоя държава, Гутериш каза пред репортери: "Този врящ казан на напрежения кара все повече страни да вземат непредвидени решения с непредвидими последици и голям риск от непредвидени грешки".

Гутериш отбеляза, че началото на 20-те години на XXI са опасни времена за всички и отново подчерта, че никога досега геополитическото напрежение не е било толкова голямо. Генералният секретар на ООН даде да се разбере, че няма предвид само кризата в Близкия изток, но и опасността от нова ядрена надпревара и търговските войни.

Предупреждението му дойде, след като Съединените щати убиха преди дни най-видния ирански генерал Касем Сюлеймани, задълбочавайки по този начин кризата с Иран и засилвайки опасенията от голям конфликт в Близкия Изток.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    1 0 Отговор
    Глупаци на парад и папагала във тава!
  • 2 El chochone

    3 9 Отговор
    Под напрежение до дупка,Докато не падне и последната мазна чалма
  • 3 El chochondur

    1 3 Отговор
    Под напрежение до дупка,Докато не падне и последната мазна крава.
  • 4 Хкйхйк

    4 0 Отговор
    Тези които правят войни броят ли ООН за нещо въобще?
  • 5 Тръмп

    1 0 Отговор
    Напрежението е Гейско,а не Гео!!!:):):)
  • 6 Тръмп

    0 1 Отговор
    Шарл Мишел тръпне да свали голямото напрежение натрупано в надървения Аятолах!!!:):):)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.