Last news in Fakti

13 Януари, 2020 21:30 3 111 8

Раздор във Ватикана заради...

  • бенедикт xvi-
  • папа-
  • ватикан

Бившият папа Бенедикт XVI е против премахването на безбрачието на католическите свещеници

Раздор във Ватикана заради... - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Бившият папа Бенедикт XVI се изказа срещу предложенията за ликвидиране на безбрачието на свещениците в книга, която предстои да излезе, предаде ДПА.

Тя е посветена на кризата в Римокатолическата църква в резултат на многобройните разкрития за сексуални злоупотреби.

В рядка публична проява след оттеглянето си от папския престол преди три години Бенедикт влиза в дискусия със съавтора на книгата кардинал Роберт Сарах, гвинеец по рождение, като казва, че свещениците не трябва да се поддават на изкушението да се отказват от своето безбрачие. Книгата е озаглавена "От дъното на душите си: Свещеничеството, безбрачието и кризата в Католическата църква".

След многобройни случаи на сексуални злоупотреби от страна на католически свещеници, разкрити по света, се чуват все повече призиви, както в църковните среди, така и извън тях, за слагане край на многовековната забрана те да встъпват в брак.

Бившият папа обаче смята, че ролята на свещениците трябва да продължи да бъде тази на "оженени за църквата".

"Свещеничеството преживява тежки времена, пише Бенедикт в книгата, която ще се появи на 20 февруари. - Ранени от разкритията за толкова много скандали, объркани от непрестанното поставяне под въпрос на тeхния обет за безбрачие, много свещеници се изкушават от мисълта да се откажат и да изоставят всичко."

Тази изразена в книгата позиция на Бенедикт се появява, след като синодът на епископите във Ватикана реши през октомври, че е възможно в изключителни случаи да бъдат ръкополагани женени мъже. Това се разглежда като първоначална стъпка към ликвидиране на безбрачието. Решението бе посрещнато с яростни критики от консервативното духовенство поради опасения, че премахването на безбрачието може да стане постоянно.

Раздор във Ватикана заради...

Бившият папа живее в манастир във Ватикана, след като стана първият от близо 600 години глава на Римокатолическата църква, който се оттегля от Светия престол.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    9 3 Отговор
    Че за какво да се жениш? Защо трябва да се нарушават абсолютните католически традиции като да... оковаваш 9 годишни момченца във вериги и да си играеш с тях както си поискаш? Защо да скверним католизма с нормални бракове, като в 2020 педофилията е почти легализирана вече?
  • 2 Те утре падретата

    17 0 Отговор
    Ще искат да им узаконят и еднополовите бракове, че да се женят по между си....
  • 3 Йосарян

    7 0 Отговор
    Явно педофилите има проблем.
  • 4 Наблюдател

    17 1 Отговор
    Тези дяволи така наречените католици не служат нито на бог, нито на хората... Те служат на дявола. Разврат и педофилия.
  • 5 Защо има раздор..?

    10 0 Отговор
    В една толкова малка държавица...!(Да изпитваш и удоволствие да пречиш на някого...!)
  • 6 Безсмислица

    7 1 Отговор
    То няма никакво щначен е, дали ще им позволят да се женят или не - ВСИЧКИ са педофили и не обичат жени, а момченцата от църковния хор! Да сте чули за католически свещеник блудствал с жена????!
  • 7 ак47

    0 0 Отговор
    Вижте пръстена на ръката му,да ви се вижда че тоя,пройдох вярва а
  • 8 onq s konq

    0 0 Отговор
    А като ликвидират безбрачието ще разрешат ли еднополовите бракове и третия пол? За един преател питам, живее там от няколко години.