Last news in Fakti

22 Януари, 2020 07:51 2 208 8

Китайският вирус уби 6, зарази стотици!

  • вирус-
  • пневмония-
  • китай-
  • коронавирус

Новият мистериозен вирус може да се предава от човек на човек

Китайският вирус уби 6, зарази стотици! - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Новият мистериозен вирус, който се появи първо в Китай, може да се предава от човек на човек, потвърди китайски експерт и разпали страховете, че заразата бързо ще плъзне по света, а последиците ще са непредвидими. Световната здравна организация, която потвърди разпространението между хора, свиква спешна среща в сряда, на която се очаква СЗО да обяви извънредно положение.

До момента новият коронавирус, наричан засега 2019-nCov, е убил шестима души в китайския град Ухан, откъдето тръгна. Те се разболели от пневмония без видима причина. Той е от същото семейство като вируса на тежкия остър респираторен синдром (SARS), отнел в периода 2002-2003 г. живота на 774 души по света, от които 349 в Китай и 299 в Хонконг.

Всичките 6 смъртни случая са на хора, свързани с рибен пазар в 11-милионния Ухан. Двама от починалите не са посещавали пазара, но се заразили от роднини, които вероятно са пипнали вируса там. Смъртта им настъпила заради отказ на много от органите им. На пазара за морски продукти е започнало разследване, за да се установи дали наистина той е първопричина за възникването на новата заплаха.

Във вторник случаи на заразени с мистериозния вирус бяха регистрирани за първи път в Тайван и Австралия, а Филипините проучват съмнения за заболяло петгодишно дете. По-рано Южна Корея, Япония и Тайланд също съобщиха, че непознатата досега болест е стигнала дотам. 32-годишен британец се бори за живота си в болница на тайландския остров Пукет и се смята, че той е първата западна жертва.

В САЩ започнаха проверки на пътниците от Китай, пристигащи на летище "Кенеди" в Ню Йорк, както и на международните летища в Сан Франциско и Лос Анджелис.

Експерти обаче предупреждават, че тъй като инкубационният период на вируса е сравнително дълъг, подобни мерки едва ли биха могли да попречат на разпространението му навсякъде по света, обяви пред Си Ен Ен шефът на австралийското здравеопазване Брендан Мърфи. Според него вероятно случаите са много повече от докладваните до момента.

Американски учени пък вече са започнали работа по ваксина срещу новата зараза, макар че ще минат месеци до първите изпитания и може би година, преди тя да може да бъде приложена, съобщи още Си Ен Ен. Учените вече имали богат опит в изследването на коронавирусите, но в същото време ги смятали за една от най-големите съвременни опасности за човечеството, посочва американската телевизия.

Заразеният в Австралия е жител на Бризбейн, който е изолиран и е под наблюдения в дома си. При него все още се очакват окончателните резултати от тестовете. В Тайван пък става дума за жена на около 50 г., живееща в Ухан, която се почувствала зле при пристигането си на летището и веднага била откарана за лечение.

Болните вече са 304, като Китай потвърди за 291 случая на своя територия до 20 януари. 54 други случая са в процес на потвърждаване, а още 900 пациенти са под наблюдение. 14 от заразените са медицински лица, които са се грижили за болни. Въпреки призивите да не се създава паника, продажбите на хирургически маски за предпазване са скочили многократно.

В момента има 270 потвърдени случая в провинция Хубей, чиято столица е град Ухан, отбелязва Ройтерс. Случаи са регистрирани още в столицата Пекин, в Шанхай и южната провинция Гуандун. Заради новия вирус властите в Ухан въвеждат ограничения за пътуванията Забранява се организирането на екскурзии от града в опит да се намали разпространението на коронавируса. Пътната полиция ще проверява влизащи и излизащи от града частни коли за това дали в тях има живи птици или диви животни.

Китайският вирус уби 6, зарази стотици!

На летищата, гарата и автогарите ще бъдат инсталирани инфрачервени термометри, за да се идентифицират нови случаи на заболяването. Обществените транспортни средства ще се дезинфекцират всекидневно.

Туристическите компании в Китай са били принудени да правят безплатно отмяна на резервации в навечерието на китайската Нова година, когато милиони хора в страната тръгват на път.

Застрашените страни в региона също започнаха спешно да въвеждат мерки. Япония и Австралия обявиха, че ще подлагат на проверки пътниците на полети от Китай. На пасажерите ще бъдат раздадени и листовки на английски и китайски за симптомите на болестта.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 influenza

    16 2 Отговор
    корона вирус ГРОБ много заразен! :)

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анти кучкар.

    3 6 Отговор
    Виновни са кучетата те разнасят тази болест всички кучета трябва да бъдат избити и изгорени във централите инъче няма спасение от вирусът.

    Коментиран от #7

  • 4 Циганин

    1 0 Отговор
    Китай, Япония и Австралия. Кои морски видове са обект на улов в тази част на света? Може би има един или няколко вида риба които живеят в тази обширна част на света. Може би следващите случаи на зараза да са от Нова Зеландия.
  • 5 Един

    5 4 Отговор
    6 умрели на 1 милиард ?!

    Коментиран от #6

  • 6 Домакин

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Един":

    Шест умрели от няколкостотин.
  • 7 Стискам палци да си прав.

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Анти кучкар.":

    Дано наистина си прав защото и аз мразя страшно много кучета и кучкари дано измрът всичките от малко до голямо.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.