20 Февруари, 2020 11:22 1 000 6

Разгорещени дебати при демократите в САЩ

  • майкъл блумбърг-
  • сащ-
  • демократи-
  • дебат-
  • избори-
  • президент

Бърни Сандърс се очертава като водач в надпреварата

Разгорещени дебати при демократите в САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В американския щат Невада приключи поредният дебат на демократите за излъчване на партийна номинация за президентските избори през есента. Кандидатите влязоха в спор по теми, свързани със здравеопазване, минали политически решения и потенциал за победа срещу президента Доналд Тръмп.

Погледите бяха насочени към бившия кмет на Ню Йорк Майк Блумбърг, който досега е бил само зрител на дебатите. Въпросът бе дали възлизащата на стотици милиона долара негова лична инвестиция е била печеливш залог, предаде БНР.

Атаки срещу Блумбърг

Блумбърг, който стартира мащабна рекламна кампания, бе обвинен в опит за купуване на изборите, но привържениците му отбелязват съществената му подкрепа за либерални каузи като по-строг контрол на оръжията, защита правото на аборт и справянето с климатичните промени. По време на дебата бе засегната противоречивата му политика „спри и претърси“ с аргумента, че е таргетирала малцинствата. Блумбърг заяви, че това е единственото нещо, от което се срамува от мандата си на кмет.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън обвини Блумбърг, че е бил противник на ключовата здравна реформа на президента Барак Обама, на което бившият кмет на Ню Йорк отвърна, че е фен на Обамакеър. Байдън настоя, че Блумбърг е нарекъл политиката „позор“. На сцената в Лас Вегас се качиха още независимият сенатор от Върмонт Бърни Сандърс, бившият кмет на Саут Бенд, Индиана Пийт Бутиджидж, сенаторът от Минесота Ейми Клобучар и сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън.

Сандърс защити идеята за достъпно здравеопазване за всички като даде за пример Канада, Великобритания, Франция и Германия. „Ние сме единствената голяма страна, която не може да направи това“, каза Сандърс и отправи критики към фармацевтичната индустрия за това, че се ръководи от печалбата и към ръководителите на доставчици на здравни услуги за огромното им влияние върху политиците. Целта на дебата бе да се отговори кой има най-голям потенциал да се изправи срещу президентът Тръмп.

Бутиджидж търси центъра

Бутиджидж каза, че Блумбърг и Сандърс са „две от най-поляризиращите фигури“ на сцената и добави, че демократите не могат да позволят първичните избори да се сведат до тези два кандидата. „Между социалист, който си мисли, че капитализмът е коренът на всяко зло и милиардер, който си мисли, че в парите се крие коренът на всяка власт“, каза Бутиджидж. Дебатът се проведе дни преди партийните събрания в Невада и може да окаже огромно влияние в една ключова фаза в надпреварата на демократите, в момент, в който се наблюдава тенденция избирателите да вземат решение в последния момент. Кандидатите ще се изправят един срещу друг отново малко преди предварителните избори в Южна Каролина следващата седмица.

Бърни Сандърс води засега

Сандърс се очертава като водач в надпреварата след голяма подкрепа от гласоподавателите в Айова и Ню Хемпшир и лидерство с допитванията. Според последната национална анкета на „Вашингтон пост“ и Ей Би Си нюз Сандърс е с внушителна преднина от 32%. Втори е Байдън с 16 процента, следван от Блумбърг с 14% и Уорън с 12%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 3 Отговор
    ПО дебатите и различните мнения, защитени с аргументи се познава демокрацията. Когато всички в един глас реват една родина, един народ, един водач, тогава нещата тръгват зле.
  • 2 ТТТТ

    4 1 Отговор
    Разгорещени дебати, и накрая който и да спечели, пак евреите командват !

    Коментиран от #3

  • 3 goni

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТТТТ":

    Познай на кой принадлежи фразата?!:) Футбола е проста игра. Играят два отбора, а накрая печелят германците. Край на цитата.

    Коментиран от #4

  • 4 не знам

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "goni":

    кого се има предвид във фразата , но наистина Трамп прилича на НЕМСКА Свиня . или на "германска". Така че, напразно се горещят демпартийците .
  • 5 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    КОИ СА БИЛИ НА ВЛАСТ ПРИ НАПИСВАНЕТО НА "ЧИЧО ТОМОВАТА КОЛИБА " ?????
  • 6 боцмана

    2 1 Отговор
    Какви демократи , че да водят дебати в САЩ , няма такава порода.