Last news in Fakti

1 Март, 2020 13:31 3 198 25

Хиляди бежанци са блокирани между Турция и Гърция

  • гърция-
  • турция-
  • граница-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • идлиб

По информация на официалните власти над 76 000 души са напуснали Турция до 10 часа местно време

Хиляди бежанци са блокирани между Турция и Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Голяма част от бежанците, напускащи Турция, не са влезли нито в България, нито в Гърция, а са блокирани на ничията земя между турската и гръцката граница.

Данните за броя им съществено се разминава - по информация на официалните власти над 76 000 души са напуснали Турция до 10 часа местно време, а неправителствена организация сочи значително по-малък брой.

Според Международната организация по миграция към вчера на границата между Турция и Гърция се намират около 13 000 бежанци, сред които жени и деца.

Окуражени от информацията, че турската граница е отворена, в района на Одрин продължават да пристигат хора от различни националности, които до момента живеят в Турция. Те се надяват да преминат към Европа:

“Цялата група сме пакистанци. Днес, току-що пристигнахме от Истанбул“.

В Одрин хората са разделени по въпроса за присъствието на голям брой бежанци и емигранти. Някои граждани се оплакват, докато други изпитват съчувствие и оказват материална помощ:

“Хората са гладни, жалко е, срамно е. Хора с малък бизнес от Одрин чухме, че тук има гладни, купихме, приготвихме, донесохме и раздаваме храна. Закуски, гевречета, сандвичи. Никой не бива да остава гладен“.

Поради силния контрол на сухопътната граница, мнозина правят опити да се прехвърлят не по суша, а през река Марица. Ето какво разказа по-рано един бежанец:

„Сириец съм, исках да отида в Гърция. Пътят не е отворен, от тази страна гърците са го затворили. Изстреляха газови гранати срещу нас, след това стреляха във въздуха. Всъщност, от всички, които отиват натам, сирийците са малко, има много иракчани, афганци. Много отиват на другата страна, забравих името, да го видя тук на телефона… Марица. Бутат хората натам, как да мина, братко, на онази страна през реката, кажи? За мен няма проблем, но има хора с деца.“

По-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган отново заяви, че Турция няма да задържа повече бежанците, които искат да напуснат, защото не може да поеме нов поток от Идлиб. Той се мотивира с това, че до момента в страната вече има около 4 милиона сирийци.

„Евросъюзът е силно заинтересован от поддържане на споразумението с Турция и подкрепя Гърция и България да защитят външните граници на общността“, се казва в съобщение на европейската служба за външна дейност, публикувано след телефонен разговор между Председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

За високо напрежение между мигранти и гръцките гранични власти, които не позволяват влизане в страната, свидетелства и кореспондентът та БНР в Гърция.

Министърът на вътрешните работи Хрисохоидис, който втори ден е на сухопътната граница заяви, че "никой няма да влезе в Гърция и Европейския съюз без необходимите документи".

Днес се очаква силен мигрантски натиск към островите в Егейско море.Медиите излъчват репортажи за над 30 хиляди мигранти, които са готови с лодки да се отправят към гръцките острови.

Министърът на флота Янис Плакиотакис заяви от остров Хиос, че Гърция е готова да защитава с "всички средства" националната си граница в Егейско море.

В пълна готовност са над 50 военни кораба и частите на европейската агенция "Фронтекс".

Премиерът Мицотакис е в постоянна връзка с Европейската комисия и премиерите на европейските страни. Външният министър Дендиас иска извънредна среща на първите дипломати.

Това е провокация и натиск на Анкара към Брюксел, коментираха гръцки депутати по-рано по повод мигрантската криза и заканите на турския президент Ердоган. "Гърция беше цел на организиран, масов, незаконен опит за нарушаване на нейните граници", заяви говорителят на правителството Стелиос Петцас.

Министърът на външните работи Никос Дендиас поиска свикване на извънредно заседание на външните министри на Европейския съюз.

Няма миграционен натиск на границата между България и Турция, съобщи в Пловдив по-рано премиерът Бойко Борисов, който се включва в дипломатическите усилия за търсенето на изход от кризата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    4 22 Отговор
    ако плащтат бих пройотил няколко вав къщи хич не ми пука за даржавата тя нищто не ми е дала само взема от мен и семеиството ми за това и по избори хората гледат да вземат някои лев по хиляда евро на човек и ги прийотявам за ден два после да се спасияват изритвам ги и заклучвам да се управят има транспорт влакове автобуси
  • 2 Шокови гранати

    8 33 Отговор
    И сълзотворен газ срещу деца и жени. Само малякосите са способни на това.
  • 3 Ердоган

    10 19 Отговор
    Ша направя една 30 км зона за сигурност в Гърция и България. Да има къде да живеят бежанците.
  • 4 Иван

    35 2 Отговор
    Който проявява съчуствие да ги прибира у дома си и да ги издържа, а не да демагогства.
  • 5 Али Чауш

    8 17 Отговор
    Турция е свалила два руски самолета СУ-24. ХАХАХА нещо СУ-24 е безпомощона и се хваща на радарите май а?

    Коментиран от #14, #18

  • 6 Еврика

    20 2 Отговор
    Да се направи списък кой от Амнести интернешънъл колко скакалци може да покани в дома си и за един-два дена проблемът ще е решен.

    Коментиран от #7

  • 7 Последния софиянец

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Еврика":

    Аз знам един дето си е регистрирал в апартамента 20 бежанци, ама сега всичките са в Германия.
  • 8 Сезам отвори се

    3 4 Отговор
    Али баба идва.Купуваме изоставени Бг села керпичени къщи бараки и земеделска земя.
  • 9 Али Чауш

    6 17 Отговор
    Извинявам се. Руският СУ-24 не е свален с оръжия от земята а е свален от турски пилот на модернизирана Ф16. Нали руските Су-24 бяха много могъщи и не се хващаха на радарите? ХАХАХАХ

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Радев пилота

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Али Чауш":

    Чуш бе Чауш.
  • 11 Йосарян

    8 3 Отговор
    Наричат се ислямистити. Хайде толерасти дайде им шанс за шериат!
  • 12 Али Чауш

    3 8 Отговор
    Втори руски самолет СУ-24 е свален от турски пилот на Ф16.

    Коментиран от #15

  • 13 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Али Чауш":

    Трай там бе, ко пръхтиш..пак си презобил ярма....
  • 14 Гошо

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Али Чауш":

    Ти па само два ли
  • 15 руски пилот

    12 2 Отговор

    До коментар #12 от "Али Чауш":

    Аз пък свалих на жена ти гащите..оопс, ма тя нямаше гащи, каза че била по работно облекло...и подложи задник в очакване да я откорещим.Каза още, че така те хранели с дъщеря ти.
  • 16 БАШ БОЙКО

    5 2 Отговор
    Ройтерс току що заяви че два Су24 са свалени а пилотите са катапултирали

    Коментиран от #17

  • 17 Дельо хайдутин

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "БАШ БОЙКО":

    Свалени от Ф16 блок 70.ХА ХА ХА ХА!
  • 18 Ти си

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Али Чауш":

    Или циганин или помак щом пишеш на български а си с турско име

    Коментиран от #21

  • 19 Глашатай

    3 0 Отговор
    Няма бежанци няма бежанци няма бежанци !
  • 20 стоян георгиев

    7 1 Отговор
    тва е последния коз на ердоган.след него не му остава нищо!
  • 21 Али Чауш

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ти си":

    Ако ти пиша на турски ше разбереш ли amcık?
  • 22 Стига тази война

    0 0 Отговор
    Какво води до това .(Имигранти)Преди САЩ сега Турция епа маи деба.
  • 23 Чичолина

    9 1 Отговор
    Повечето сирийци са в Сирия,те си милеят за родината.В Европата идват талибаните и подобни на тях,за да ги издържаме.Откъде обаче са скъпите им смартфони и айфони и скъпите
    дрехи .
  • 24 Бъдете сигурни,че

    2 0 Отговор
    Гърция много добре ще си защити границите.Те не си поплюват.А Ердоган гори в момента.Много го унизи Путин.Като знае,че ще загуби къде е тръгнал в чужда земя?И малките деца вече знаят,че НИКОЙ не може да победи Русия.Тръмп разбра и се оттегли,а Ердоган е алчен
  • 25 Гърция ги спира

    1 0 Отговор
    Гърция ги спира, а на България и беше заповядано да си вдигне краката и тихомълком да ги приеме всичките.