Last news in Fakti

4 Март, 2020 18:51 5 898 21

АРД разказва какво се случва на българската граница

  • граница-
  • турция-
  • бежанци-
  • мигранти

Никаква промяна на границата, никакво движение, нито един опит за нелегално преминаване

АРД разказва какво се случва на българската граница - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Никаква промяна на българската граница, никакво движение, нито един опит за нелегално преминаване: екип на германската обществено-правна медия АРД посети границата на България с Турция и Гърция. И видя стриктен контрол.

Няколко камиона са се наредили пред бариерата на ГКПП „Капитан Андреево". Българските служители обработват документите им, а шофьорите чакат отстрани, казва в началото на репортажа си германският журналист Клеменс Ференкоте. Пред екипа на германската обществено-правна медия АРД старши инспектор Яни Пейчев, заместник-началник на пункта, обяснява, че в момента не вижда никаква промяна на ситуацията по границата с Турция: "Както виждате, към настоящия момент обстановката на ГКПП „Капитан Андреево" е спокойна. Няма нищо обезпокоително. Досега не сме регистрирали нито един опит на лице да премине границата без регламентираните документи."

"Сигурен съм, че ще се справим"

Всички превозни средства, които влизат от Турция в членката на ЕС България, се контролират много стриктно. В страничната лента е паркирано тъмносиньо водно оръдие. Служителите използват специална апаратура, която регистрира въглеродния окис. С нея те проверят дали в товарната част на камионите не се укриват хора. Старши инспектор Яни Пейчев обяснява:

„За денонощие през пункта минават около 2 200 товарни автомобила и около 3 000 леки коли. Граничната полиция контролира абсолютно всички превозни средства, които искат да влязат в страната. Министерството на вътрешните работи ни постави на разположение и служители от други отдели, които са готови да се присъединят към нас, ако се наложи. Сигурен съм, че ще се справим. Министерството на отбраната също е готово да изпрати тук и войници. В момента обаче не се налага."

Каква е причината? През последните дни турската страна затвори за бежанци и мигранти достъпа до българската граница. Хората биват насочвани главно към границата с Гърция. Българското Министерство на отбраната оповести, че ако се налага, ще изпрати 1 000 войника по граничните пунктове с Турция. Освен границата с Турция, българските власти много внимателно наблюдават и какво се случва по границата на страната с Гърция. Ето какво казва комисар Георги Матеров, началник на Граничното полицейско управление „Ново село", което отговаря за ГКПП „Капитан Петко войвода" на българо-гръцката граница:

„Обстановката към момента е нормална. На този етап дори не засичаме никакво движение на гръцка територия. Нашите наблюдателни системи показват всичко до 15 километра навътре в гръцка територия. Местността е хълмиста и в някои участъци наблюдаваме гръцката територия до 10 километра навътре от границата. Използваме термокамери и регистрираме топлината на обектите както нощем, така и денем. В зоната на ГПУ в момента не наблюдаваме никаква промяна на ситуацията. Това означава, че не регистрираме почти никакво движение на гръцка територия."

Българските граничари са подготвени

В нормални времена дългата зелена граница между двете държави-членки на ЕС България и Гърция не се контролира особено стриктно. Но положението се промени след решението на турския президент Ердоган. Българските граничари са подготвени за всички възможни развития, подчертава комисар Георги Матеров:

„Ние сме готови реално за посрещане на по-засилен миграционен натиск. Получихме и подкрепа от други отдели на МВР, от жандармерията и от полицията. И ние самите също имаме резерви. Изпратиха ни граничари от гранични полицейски управления. Оборудвани сме добре и можем да реагираме, ако се наложи. Разбира се, охраняваме и зелената граница - както винаги. Разполагаме с достатъчно хора, оборудване и техника. Наблюдаваме и на наша, и на съседна територия."


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mafiota

    14 49 Отговор
    щом бойко е на границата значи нямаме проблем. лошо ще е ако комунягите отидат да ни злепоставят през партньорите ни от ЕС
  • 2 мечо

    10 18 Отговор
    да ви кажа как е слушаите сега това е заговор на сосороидите джонсан и трамп и макрон изкат да ни превземат нов световен рет се нарича изкат да ни вземат кащите и да ни направат бесдомни сега сме бес работа и гладуваме утре щте ги дадат на бежанци а ние да се спасяваме така стоият нещтата

    Коментиран от #4, #9, #12

  • 3 Бай ганьо

    30 8 Отговор
    И кво стана сега за Еланите 600 милиона а за Бате БОКО тройка с гарнитура.Муха

    Коментиран от #14

  • 4 оня с коня

    16 11 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Всичко е Точно както казваш,но пропускаш НАЙ-ВАЖНОТО:Че ЕДИНСТВЕНО Матушка Рус може да ни спаси от Жестокия Запад и Час по-скоро трябва да подадем Молба до Путин да ни признае за Тяхна Колония,както и респективно да поканим Руски войски да ни Пазят от Всякакво зло- точно като в Сирия.
  • 5 Иван

    27 4 Отговор
    А наблюдавате ли сводките на Ердоган? Нито едно убито джихадистко животно от аскера Аскера е в Идлиб,эа да эащитава джихадистките животни Ал Кайда

    Коментиран от #7

  • 6 гост

    26 2 Отговор
    ГКППтата са ясни...между тях какво става.Едва ли има някой луд без редовни документи да се опита да мине през контролен пункт. Тази статия май е само за успокоение....
  • 7 Как бре нито едно

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    От вчера до днес около 600 хлебарки е неутрализирал аскера...
  • 8 Иван

    11 1 Отговор
    Турция и Иэраел иэместиха Сауд Арабел от първото място в подкрепата на Ал Кайда.
  • 9 11 1111111 111111111

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    МЕЧО кажи го това на ромите от ХУМАТА ГРАД ЛОМ
  • 10 Иван

    5 2 Отговор
    Проклета сатанинска еврейска хаэарска сперма е новият премиер на Украйна. Иэненада???
  • 11 Иван

    9 1 Отговор
    АРД да раэкаже как сатанинския ционистки иэрод Джо Байден нареди на хаэарската свиня Порош да свали малайэийския пътнически самолет
  • 12 Минчо

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Абе човек вземи го научи този български поне за да може да пишеш по форумите че да разберем за какво искаш да представиш мнение бе чоджум
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Червен изрод

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Бай ганьо":

    Искаш 600 000 000 ли бе тъпанар ? Знаеши ли колко повече ще ни струва, ако това стадо слонове дойдат при и после през нас ? Много сте тъпи това червените гниди бе.

    Коментиран от #20

  • 15 Николас Мадуров

    4 0 Отговор
    Добре че Вовата държи юздите на фесовете добре че е Русия да пази нашата кочина с тикви и пъпеши продажници скоро ще има народен съд като ни освободи дядо Иван и руския мечок
  • 16 Христо

    7 2 Отговор
    Молете се Ердоган да не посочи на емигрантите България. Нито ограда ще се види нито граничари. Ще минат като две и две даже и оградата ще вземат да я предадат в Германия на вторични.

    Коментиран от #17, #18, #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Христо

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    В Турция има над 3,5 мил. бежанци всичко става по нареждане на Ердоган това което се случи на границата с Гърция е един малък урок.
    Така че не скачай като като зайче като не са ти ясни някой работи.
  • 20 гого

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Червен изрод":

    И, чакат да им дадеш, заработка не признават
  • 21 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Христо":

    Той Ердоган ще ги насочи, ама те ще запрашат към Гърция, Македония, Сърбия защото в България много ги бият, горките. А шубето си е голям страх и е в силата да измени начертаната от Ердоган траектория.