22 Март, 2020 11:11 1 982 6

В Израел се договориха за правителство

  • израел-
  • правителство-
  • бенямин нетаняху-
  • бени ганц
В Израел се договориха за правителство - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бени Ганц и Бенямин Нетаняху се договориха за правителство на единството в Израел. Това бе постигнато, въпреки различията между двамата и взаимните обвинения. Това е съобщил действащият премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от "Аарец". Според споразумението Ганц ще го замени след година и половина. Нетаняху каза в интервю за Канал 12, че все още не е подписано споразумение. Ганц написа по-късно в "Туитър", че който иска единство, не работи с ултиматуми и със сигурност не вреди на демокрацията и гражданите". Нетаняху заяви, че неговата партия ще запази финансовото министерство и ще бъде договорен взаимно нов министър на правосъдието, уточнява news.bg.

Миналата седмица, израелският президент Реувен Ривлин не даде на премиера и лидер на "Ликуд" Бенямин Нетаняху, а не неговия основен съперник Беним Ганц, мандат за съставяне на правителство.

Припомняме, че партията на Нетаняху "Ликуд" спечели последните избори и има 36 депутати. Политическите опоненти от "Кахол Лаван" на Бени Ганц спечелиха 33 мандата.

Така двамата нямат нужното мнозинство, за да управляват самостоятелно. Ривлин привика на спешна среща Нетаняху и Ганц във връзка с новия кабинет. Намерението му е да се състави правителство на единството. В изявление, той призова да се загърбят всички различия в тежките време, през които преминава не само страната, но и светът.

В рамките на 28 дни трябва да се сформира коалиция. Номинираният за премиер има право да поиска две допълнителни седмици.

Ситуацията се усложнява допълнително от намерението на Бени Ганц да прокара два закона - с единия се забранява един и същи политик да бъде премиер за повече от два мандата, а според другия текст депутат с повдигнати срещу него обвинения няма да има право да съставя правителство. И двата законопроекта целят да попречат на Нетаняху да формира коалиция.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666 999 666 999 666 999 666 999 666 999

    8 5 Отговор
    E I - BABYLON. PADNA - na KOGO MU PUKA ZA TIQ IZRODI /???

    Коментиран от #3

  • 2 Някой

    6 2 Отговор
    Бенямин Нетаняху не е ли арменско име

    Коментиран от #5

  • 3 Космоса

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "666 999 666 999 666 999 666 999 666 999":

    Само заради правописа и че пишеш на латиница ти давам минус иначе си прав

    Коментиран от #6

  • 4 слаботоков

    5 4 Отговор
    Аз пък ти давам минус заради 15 шестици и 15 деветки! Иначе си прав!
  • 5 Бенямин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Гявуроеничарско е продажнопредателски жител на Бг
  • 6 konservator

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Космоса":

    Прав е колкото на дедо ми оная му работа!