Last news in Fakti

16 Април, 2020 13:13 1 493 0

Тайван дарява два милиона маски на Япония

  • тайван-
  • тайпе-
  • япония-
  • коронавирус-
  • маска за лице

Тайван ще дари два милиона защитни маски за лице на бившия си колониален господар Япония, която беше силно засегната от коронавирусната пандемия. Това е част от усилията на Тайпе да покаже, че може да помогне на света в борбата със заразата, предаде Reuters.

Въпреки че беше изключен от Световната здравна организация (СЗО) поради възраженията на Китай, тъй като Пекин счита острова само за китайска провинция, Тайван държи да демонстрира, че е отговорен член на международната общност.

От Тайпе са в процес на даряване на 16 милиона маски на най-силно засегнатите страни от коронавируса, включително САЩ, както и държави от ЕС. Акцията е под надслов „Тайван може да помогне и Тайван помага“.

Министерството на външните работи на острова заяви, че в четвъртък два милиона маски ще отидат при медиците на първа линия в Япония.

„Тайван и Япония споделят ценности и са близки партньори и важни приятели на всички нива“, се казва още в съобщението.

Тайпе се надява за засилване на по-нататъшно сътрудничеството със "Страната на изгряващото слънце", включително в разработването на ваксини и обмена на информация между медицински експерти, добави министерството.

Япония, както повечето държави, няма официални дипломатически връзки с Тайван. Въпреки това, двете страни имат близки неофициални отношения. Япония е управлявала Тайван между 1895-а и 1945-а.

През последните седмици в "Страната на изгряващото слънце" се наблюдава засилващо се разпространение на коронавируса, особено в Токио. Правителството отговори, като обяви извънредно положение в столицата, както и в шест други области, включително Осака.

Япония, която тества само хора със симптоми на коронавирус, досега е регистрирала близо 200 смъртни случаи и повече от 9 000 инфекции.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА