Last news in Fakti

24 Април, 2020 12:43 4 346 8

Осама бин Ладен искал да свали самолета на Обама

  • осама бин ладен-
  • сащ-
  • терорист-
  • самолет-
  • ал кайда-
  • джо байдън-
  • барак обама

Това е щяло да вкара САЩ в тежка криза

Осама бин Ладен искал да свали самолета на Обама - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Осама бин Ладен е искал да убие президента на САЩ Барак Обама, за да може постът държавен глава да бъде зает от „абсолютно неподготвения“ за това вицепрезидент Джо Байдън. По този начин лидерът на „Ал Кайда“ се е надявал да вкара Америка „в криза“, съобщава консервативният телевизионен канал Fox News, като се позовава на документи, получени от убежището на терориста в Пакистан, където е ликвидиран през май 2011 година.

Според секретните документи, за които първо съобщи още през 2012 година изданието The Washington Post, Осама бин Ладен е възнамерявал да свали самолета, на който е летял не само Обама, но и високопоставеният командващ Дейвид Петреъс, предаде агенция "Фокус".

„Вниманието е съсредоточено върху тях, защото Обама е лидер на неверниците и неговото убийство автоматично ще постави Байдън на поста президент“, е написал Осама бин Ладен на един от своите заместници. „Байдън е абсолютно неподготвен за тази длъжност, което ще доведе САЩ до криза. Що се касае до Петреъс, той е герой на деня и неговото убийство би променило хода на войната (в Афганистан)“.

По-специално Осама бин Ладен е искал от своя съмишленик, лидерът на пакистанската "Ал Кайда" Иляс Кашмири, да ликвидира Обама. „Моля, помолете брат Иляс да ме информира за стъпките, които е предприел в реализацията на това дело“, пише той на подчинения си Атия Абд ал Рахман. Кашмири обаче не стига много далеч в плановете си: през 2011 г. той е ливкидиран в резултат на атака от дрон. Това се случи малко, след като американските специални сили убиха Осама бин Ладен. Служители на американското разузнаване заявиха, че плановете на лидера на "Ал Кайда" са останали на етап обмисляне.

Междувременно Джо Байдън изпрати противоречиви сигнали за ролята си в смъртта на Осама бин Ладен. Така през януари 2012 г. тогавашният вицепрезидент на САЩ обяви, че се е противопоставял на тази операция в предполагаемото убежище на терориста. Байдън, по собствените му думи, е настоявал, че трябва да се удостовери допълнително местонахождението на терористичния лидер на този обект. Но вече през 2015 година той каза, че е подкрепял тази операция. И това въпреки факта, че по време на президентския дебат през 2012 г. с републиканеца Мит Ромни Обама заяви: „Дори някои в моята собствена партия, включително и моят настоящ вицепрезидент, излязоха със същата критика, която отправяте вие“.

През октомври 2015 година Байдън в интервю за CBS News се опита да изясни объркването, като настоя, че всичко, което е казал, е истина. „За да предоставим на президента свободата на действие, от която се нуждае, казах:„ Г-н президент, има още нещо, което можем да направим. Още една проверка, за да се уверите, че това е Осама бин Ладен. Казах: „Трябва да направите това, защото все още имаме време за операцията. Аз бих постъпил именно така“, е заявил Байдън.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 същата работа като при нас

    12 0 Отговор
    Този Байдън трябваше да лежи в затвора, те за президент го издигат.
  • 2 специалист в банкрута

    8 4 Отговор
    Още като сложиха Бай Дончо за президент, знаех, че ще фалира САЩ най-малко 2 пъти.
  • 3 Мдааа

    7 4 Отговор
    Като ги знаем тия Сащисани, и кой беше Бин Ладен. И тоя театър с "убийствотому". Най-вероятно се пече на някой плаж на Карибите с алкохол в едната ръка и гореща мулатка в скута му, като оттеглил се съдружник в общият петролен бизнес с клана Буш.
  • 4 Махдито

    4 1 Отговор
    ... Като го замерва с вмирисани джапанки предполагам.
  • 5 Нова

    4 0 Отговор
    Ама защо не успяхте!!!
  • 6 Ххх

    3 0 Отговор
    Той смятал да свали самолета, ама малко по - конкретно ? Все пак такъв самолет не се сваля току така. Пък и от президента на САЩ кой знае колко не зависи. Има политически и икономически елит, има конгрес, които са определящи за политиката им. А и както беше казал в едно свое интервю Валентин Вацев, Обама е по - скоро гълъб, отколкото ястреб. А негативните насоки в тогавашната американска външна политика се налагаха от такива като Хилари Клинтън и Виктория Нюланд, а не от Обама.
  • 7 ристю

    1 0 Отговор
    Терористът е ликвидиран в Пакистан през месец май 2011 година. Ако тогава се е маскирал на коронавирус,работата е щяла да стане. Ама не бъде.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.