Last news in Fakti

30 Април, 2020 20:42 12 587 45

Американското разузнаване разкри дали коронавирусът е изкуствен

  • разузнаване-
  • вирус-
  • коронавирус-
  • сащ-
  • китай-
  • лаборатория

Няма доказателства, че вирусът е генетично модифициран

Американското разузнаване разкри дали коронавирусът е изкуствен - 1
Снимка: Shutterstock

Американските разузнавателни служби заключиха, че новият коронавирус "не е изкуствено създаден или генетично модифициран", но заявиха, че те все още проучват дали произходът на пандемията може да бъде проследен до контакт със заразени животни или до инцидент в китайска лаборатория, предаде AP.

Изявлението на канцеларията на директора на Националното разузнаване, координиращ мрежата от американски разузнавателни агенции, идва, след като американският президент Доналд Тръмп и сподвижниците му лансираха все още недоказаната теория, че лаборатория за инфекциозни заболявания в Ухан - градът епицентър на епидемията в Китай - е била източникът на глобалната пандемия, отнела живота на повече от 230 000 души по целия свят.

През последните дни Тръмп обостри риториката си срещу Китай, обвинявайки геополитическия съперник и ключов търговски партньор на САЩ, че не е действал достатъчно бързо, за да спре разпространението на коронавируса, причиняващ заболяването COVID-19, или че не е предупредил света за епидемията.

До момента в световен мащаб коронавирусът е заразил близо 3 260 000 души, а жертвите са над 230 хиляди. Съединените американски щати са най-засегнатата страна от COVID-19. В САЩ заразените вече са над милион, а жертвите до този момент са над 62 хиляди. Световната здравна организация обяви в разгара на пандемията, че няма доказателства за изкуствения произход на коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    18 20 Отговор
    това от някоя лабураториа е пуснато да изморат хората че малко ходат по казаните ощте да се мачат щте излизе истината но няма да сме живи да ги научиме

    Коментиран от #4, #38

  • 2 Има си хас

    61 4 Отговор
    да се самоизобличат.
  • 3 До посолството на фащ

    35 4 Отговор
    А оня вашия...жълтия вселенски мозък нещо за нинджите от Huawei каза ли,или ще ги бори с дезинфектант ?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Юсуффф

    64 4 Отговор
    А светът пък се е скъсал да вярва баш на американското разузнаване.
  • 6 Ухануй

    47 3 Отговор
    Ша стигнат до Австралийския прилеп и до там,пък кой го е пуснал ще разберем по мириса на парите!
  • 7 Баро Вкаров

    49 5 Отговор
    Вируса е тръгнал от прилепи в Китай,които са работили като нещатни сътрудници на ЦРУ!
  • 8 боцмана

    48 4 Отговор
    Американското разузнаване разкриват каквото им отърва. Само , че трябва да забелязват , че Китай започва да втвърдява тона и на китайчетата хич не им пука и за напред ще трябва да се съобразяват с тях.
  • 9 Рошко

    38 3 Отговор
    Американското разузнаване може мн работи да разкрие, в случая дали някой им вярва, май и те не си вярват
  • 10 да да знаем

    30 4 Отговор
    то и световния търгашески център го събориха терористите, че за един бацил ли няма да ви повярват балъците...
  • 11 ТОЧКАТА

    25 3 Отговор
    знаят,знаят много по-веч!!!И даже и рецепта за ПАНИКдемия сътвориха
  • 12 Кондю

    25 3 Отговор
    Пак ще изтърват някой като Джулиан Асанж или Едуард Сноудън и ще станат смешни пред светът.
  • 13 Гати разнуззнаването

    16 2 Отговор
    Обвиняват Гитай че не са дали подробности за вируса.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 кака Сийка от Тексас

    14 2 Отговор
    Аз не съм обща,хората така си говорят, само на половината град съм свирила. Аз ви казвам, честна съм.
  • 16 слаботоков

    24 2 Отговор
    Да не са луди да признаят че те са го създали! Аз на чумави кравари не вярвам!😀

    Коментиран от #17

  • 17 Мдааа

    16 2 Отговор

    До коментар #16 от "слаботоков":

    😀😀😀 Братле, че кой им вярва на тия !!!
  • 18 до Джамбо

    5 1 Отговор
    Поздравинамайкати.
  • 19 В.В.

    5 3 Отговор
    Аз признах ,че го разработих секретно,но тия от цру не мирясват...Работи трета и пета поправка ..Скапана история...
  • 20 Мдааа

    25 3 Отговор
    Край на споровете за произхода на COVID-19! Той е изкуствено създаден в САЩ през 2015 г..
    ....... Той е изкуствено създаден от международна група учени в САЩ през 2015 г. В състава на групата влизат 12 американски вирусолози, двама китайски експерти от института по вирусология в Ухан и един швейцарски учен от института по биомедицина в Цюрих.

    Групата ръководи Vineet D. Menachery, доцент в много щатски университета, но основната му работа е в Националната лаборатория в Галвестоун (Galveston National Laboratory, GNL), в университета в Тексас.
    На 9 ноември 2015 г. в най-авторитетното медицинско списание Nature Medecine е публикувана статията A SARS-like cluster of circulating bat coronaviruses shows potential for human emergence (SARS-подобният кластер циркулиращи короновируси в прилепите показва потенциала да се появи при човека ). Първи в списъка с автори на тази статия е Vineet D. Menachery.

    Коментиран от #21

  • 21 Мдааа

    16 2 Отговор

    До коментар #20 от "Мдааа":

    „Като използвахме системата на обратна генетика на SARS-CoV2, ние създадохме и изследвахме един вирус-химера, който предизвиква заразяване с коронавирус на прилепи – SHC014, в адаптирана за тях форма – SARS-CoV2…“

    Методът обратна генетика означава манипулиране на отделни гени. По същество това е метод проба-грешка.
    Вирусът-химера е хибриден вирус, създаден чрез обединяване на фрагменти нуклеинова киселина от два или повече различни вируси.

    Обединяването на два патогенни вируса силно увеличава леталността от новия вирус.

    По-нататък в изследването на групата на Vineet D. Menachery е казано:

    „Резултатите показват, че вирусите от групата 2b… могат ефективно да се реплицират – реплицирането е процес на копиране на данни от един източник в друг, в първичните клетки на дихателните пътища на човека и да достигат титри in vitro – вътрешно, еквивалентни на епидемичните щамове SARS-CoV. Освен това, експериментите ин витро – в естествени условия, демонстрират репликация на вируса-химера в белия дроб на мишки със забележима патогенеза. Оценката на достъпните имунотерапевтични и профилактични методи на основата на атипичната пневмония показва ниска ефективност: методите както към моноклоналните антитела, така и към ваксините не можаха да неутрализират и защитят от инфектиране с CoV с използването на нов белтък с шипове…“

    Коментиран от #34

  • 22 Мдааа

    19 2 Отговор
    На основата на тези резултати групата учени под ръководството на Vineet D. Menachery е възпроизвела „инфекционен пълноразмерен рекомбинантен вирус – SHC014», с „надеждна репликация на вируса както ин витро, така и ин виво“.

    Авторите обясняват, че те са създали крайно опасен вирус и обявяват, че „появяването на SARS-CoV ознаменува нова ера в междувидовото предаване на тежки респираторни заболявания с глобализация, която води до бързо разпространение в целия свят и огромни икономически последици“.

    Тази публикация убедително доказва, че химерният коронавирус SARS-CoV е бил изкуствено създаден в САЩ под ръководството на известния американски вирусолог от лабораторията в Галвестоун.

    Според италианския експерт Беатрис Кавали тази лаборатория се финансира от „Пентагона, центровете по контрол и профилактика на болестите в САЩ, от федерални агенции и, разбира се, от биофармацевтичната промишленост“.
  • 23 Ирена

    0 2 Отговор
    Никой не им навира за нищо.
  • 24 малиииииииииииииии

    4 7 Отговор
    мор за китайците
  • 25 дядо ви от бг

    3 1 Отговор
    ооооооо, горките ц ру !!! изтърваха този момент или се правят. както се пра виха 2001!?!? Билдингите!?!? Вот!!!
  • 26 Лекарство за куче има

    3 3 Отговор
    Лекарство за куче болно от Гана или кучешката чума има а за човек няма.При възрастни кучета в някои случаи тя преминава без да се приложи медикаментозно лечение. Интересното е, че в млякото на женските се съдържат естествени антитела срещу болестта. АНТИТЕЛА ,АНТИТЕЛА ,ВЪЛКЪТ СИ Е ВЪЛК И КОЗИНАТА СИ ПРОМЕНЯ НО ПАК Е ПО ХИТЪР ОТ ЧОВЕКА ------------------- Ганата или кучешката чума е позната още от времената на опитомяването на кучетата. Това е вирусно заболяване, чийто причинител прониква в животното чрез дихателните пътища или храната. Най-често сред питомци на възраст от 3 до 12 месеца. При възрастни кучета в някои случаи тя преминава без да се приложи медикаментозно лечение. Интересното е, че в млякото на женските се съдържат естествени антитела срещу болестта.
  • 27 ваня

    3 1 Отговор
    Асанж трябва да бъде освободен!!!!! край на маймунските истории между китай и щатите! да си го ядат двата щата!!!!!!!!!
  • 28 кравар

    4 2 Отговор
    Да им ... американска " крадеца вика дръжте крадеца "
    Това са краварите ....
  • 29 Кой68

    3 1 Отговор
    Замитаме или покриваме?Кой ще ни каже,а може след години...........
  • 30 ваня

    1 0 Отговор
    Асанж трябва да бъде освободен!!!!! край на маймунските истории между китай и щатите! да си го ядат двата щата! защо повтаряте два пъти???? нямате хаааакееерииии!
  • 31 дядо ви от бг

    1 1 Отговор
    ей, " хакерите" , кажете защо няма щъркели и лястовици в Европа, в цяла Европа !?!? сигурно някой не е учил на ниво бг. система !!!!
  • 32 ХаХа

    1 8 Отговор
    М даа синове и внуци на овчари, все още 30% от населението с тоалетни по дворовете и 40 % без интернет наричат най-напредналата технологически нация кравари. Правете извод доколко е реален другия им мисловен отпадък
  • 33 без име

    2 1 Отговор
    За да стигнете до истината на дадено нещо,слушайте какво казва американското разузнаване и го обърнете на обратно-ще намерите истината.
  • 34 Дааа

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мдааа":

    Много интересна информация. Създаден чрез рекомбинация - означава, че не е възможно да се установи изкуствен произход, защото по същество това е естествен път на създаване на нов вирус,от два или три различни вируса, но подбрани от човек в лабораторни условия. Няма такова изследване, което да установи ролята на човека в този процес на рекомбинация или съчетаване на вируси. ТОЕСТ- всяко едно разследване не може нищо да установи и няма как да потвърди " изкуствен" произход.
  • 35 Да бе да

    2 2 Отговор
    Как ще признаят че имат био лаборатории в Китай и некой жълтур е занесъл опитно животно в къщи за вечеря?
  • 36 Дааа

    7 1 Отговор
    Факти, на 16 април сте пуснали точно обратната по съдържание, статия. Май истината дкоро няма да бъде открита. А може и това да е невъзможно въобще.
  • 37 Peci kupona

    3 0 Отговор
    Разследване: "Ти изкуствено ли създаде вируса?" - Не! Заключение: вирусът не е изкуствено създаден!
  • 38 Учителката

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Научи се да пишеш правилно
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 CIA

    1 0 Отговор
    Не разкриваме информация за своите разработки!
  • 41 Сянка

    0 0 Отговор
    Все ми я тая откъде идва,важното е ,че го има и как ще се справим с НЕГО.
  • 42 взгляд

    0 0 Отговор
    Е, той почна да си пие кафето с Тръмп по скайпа! А жужи го чака на вибера!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Coronaviridae

    1 0 Отговор
    Не ми е работа да се занимавам със световна политика, но се чудя защо Китай продължава да търпи нападки от САЩ, Франция и д-р. подобни при положение, че и тестовете и маските и дори ECMA апаратите им ги доставят от там. Честно казано според мен едно леко забавяне на доставките с 2-3 месеца в случая би им се отразило доста отрезвяващо.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.