6 Май, 2020 13:50 2 533 17

ЕС прогнозира най-голямата рецесия

  • ес-
  • икономика-
  • доклад

Предвижда се свиване от 7.5% и последвал ръст

ЕС прогнозира най-голямата рецесия - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

ЕС прогнозира най-голямото икономическо свиване в своята история. Това става ясно от публикуваната икономическа прогноза на Европейската комисия.

Предвижда се икономиката на ЕС да се свие със 7,5 % през 2020 г. и да отбележи растеж от около 6 % през 2021 г. В сравнение с есенната икономическа прогноза от 2019 г. прогнозите за растеж на ЕС и еврозоната са с около девет процентни пункта по-ниски.

За България пролетната икономическа прогноза за 2020г. предвижда 7,2% спад на реалния БВП, 18% намаление на инвестициите и 7% безработица.

Предвид че пандемията засегна всички държави членки, сътресението в икономиката на ЕС е симетрично. Очаква се обаче както спадът в производството през 2020 г., така и степента на възстановяване през 2021 г. да се различават значително. Икономическото възстановяване на всяка държава членка ще зависи не само от развитието на пандемията в съответната държава, но и от структурата на нейната икономика и от способността ѝ да реагира с водещи до стабилизиране политики. Динамиката на възстановяването във всяка държава членка ще се отрази също така на степента на възстановяване на останалите държави членки.

- Очаква се безработицата да се увеличи, въпреки че мерките на политиката би трябвало да ограничат покачването ѝ.

- Очаква се тази година потребителските цени да спаднат значително поради намаляването на търсенето и резкия спад на цените на петрола, като взети заедно те би трябвало да компенсират повече от достатъчно изолираните случаи на увеличение на цените в резултат на прекъсвания на доставките, свързани с пандемията.

- Решителните мерки на политиката ще доведат до по-голям бюджетен дефицит и държавен дълг.

Пролетната прогноза се характеризира със степен на несигурност, която е по-висока от обичайната. Тя се основава на набор от допускания относно развитието на пандемията от коронавирус и свързаните с нея противоепидемични мерки. Прогнозата се основава на допускането, че ограничителните мерки ще бъдат постепенно преустановени от месец май нататък. Рисковете във връзка с тази прогноза също са изключително големи и са свързани с влошаване на прогнозните стойности.

Следващата икономическа прогноза на Европейската комисия ще бъде лятната междинна икономическа прогноза от 2020 г., която се очаква да бъде публикувана през юли 2020 г. Тя ще обхване само растежа на БВП и инфлацията. Следващата пълна прогноза ще бъде представена през ноември 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗАКРИВАЙ

    22 8 Отговор
    Аз пък прогнозирам закриване на Еврогейския съюз, така и така си беше набутвация членството. СИВ си беше къде къде по-професионална работа. Европейците пълни мошета излязаха.
  • 2 Търмъкъ

    23 1 Отговор
    За България може и да не коментирате,тя е на друга планета
  • 3 ще вземат париците на народа

    21 4 Отговор
    7% беработица? Та тя толкова си беше и преди патакламата. Запомнете БГ е в перманентна криза от 1996г и по-зле нема накъде.
  • 4 Не само

    13 1 Отговор
    най - голямата рецесия в историята на т.нар. ЕС , но и най - голямата от Втората Световна Война до днес !
  • 5 Бушон

    14 1 Отговор
    С тоя нашия министър на Икономиката, не съм си и мечтал за по-подходящ да срине кочинката.
  • 6 Нова

    10 0 Отговор
    Ай стига бе! Побъркахте ни! То не беше 3 несеца заплаха и яко стресиране с короната, заедно с това за рецесията в икономиката, но по малко. Сега отхабихъе за вируса и започнах те яко да ни плаши те с икономиката. Спрете се, ще ни под лудите!

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Киро

    5 1 Отговор
    Еврозоната на ЕС е едно а страните от ЕС извън еврозоната е друго.
  • 8 Гей Билтс

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Нова":

    Чакай като почнем да ти тропаме на врата със спринцовка в ръка, да видиш ко е стрес.
  • 9 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Нова":

    Ами това е целта подлудяване на Хората, докато ни уморят.
  • 10 Гост

    3 5 Отговор
    Като се види спадът в другите водещи икономики, то европейските страни ще изглеждат добре.
  • 11 Blackthorn

    3 0 Отговор
    Махнете десетичната запетая и ще сте една идея по-близо до истината
  • 12 Ц Ц Ц Ц

    8 0 Отговор
    брей какво прозрение, след филма в който ни вкараха... абе на тия толкова тъпи ли им изглеждаме, или те се мислят за умни
  • 13 Муаха-ха-ха-ха...

    9 0 Отговор
    Ние никога не сме били част от ЕС .Такава мизерия няма и в Албания даже ! Това е хубава новина само за некадърниците които са на власт.Така ще оправдаят грешките си.
  • 14 От сценаристите на

    5 0 Отговор
    кацането на луната и 11 септември ... е за много тъпи ни смятат за 30 години либерал-"демокрация"
  • 15 Прометей

    5 0 Отговор
    Това е и идеята.това е заложено още 2012 в плана на фондация рокфелер.просто катастрофата беше контролирана пандемия за начало на малкия апокалипсис.скоро идва и горещата фаза.
  • 16 Munchen

    2 0 Отговор
    Още продължавайте с призивите stay home, zu Hause bleiben, и накрая ще бъде по-страшно от самия коронавирус!
  • 17 ТОЛУП

    3 0 Отговор
    НИЕ В БЪЛГАРИЯ СМЕ ВЕЧЕ 10 ГОДИНИ В ОГРОМНА РЕЦЕСИЯ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВЛИЗАНЕТО СИ В ЕС