Last news in Fakti

9 Май, 2020 12:19 2 208 5

Най-трудният момент за Европа след Втората световна война

  • ден на европа-
  • 9 май-
  • честване-
  • европейски парламент

Пандемията доведе до здравна, икономическа и социална криза

Най-трудният момент за Европа след Втората световна война - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

На днешния 9 май се чества 70-ата годишнина от Декларацията на Шуман. Тази година обаче чествания, както сме свикнали да виждаме няма да има. Причината е, че днес „Европа е изправена пред най-трудното си предизвикателство след края на Втората световна война: здравна, икономическа и социална криза, предизвикана от разпространението на коронавирус“, посочва Европарламентът.

Декларацията на Шуман, която полага основите на нашия Европейски съюз, бележи началото на уникален и автентичен политически проект за гарантиране на мира и просперитета и подобряване на живота на всички европейски граждани. Още преди 70 години Декларацията на Шуман съдържаше идеята, че "обединението на Европа няма да стане отведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност." Този поетапен подход доведе до създаването на Европейския съюз, който познаваме днес.

От самото начало Европейският проект предвижда изграждането на политическа и икономическа общност, основана на ценности, произтичащи от общата ни европейска история, като солидарност, откритост, свобода, толерантност, равенство в многообразието и зачитане на принципите на правовата държава.

Според Жан Моне, автора на Декларацията на Шуман, хората не се променят, ако това не е необходимо, и виждат такава необходимост само по време на криза. Всяка криза е възможност да се направи крачка напред. Настоящата криза също изостри необходимостта от започване на работа за един по-ефективен, демократичен и близък до гражданите Европейски съюз.

Настоящата криза показа на много висока цена, че европейският проект не е завършен и че липсата на солидарност или неоказването на противодействие на нарушения на основни права и на принципите на правовата държава не са само теми от теоретични дебати.

Необходимо е да укрепим и задълбочим демократичната легитимност на Европейския съюз и да гарантираме определянето на неговите политики и ръководство от гражданите на Европа в една пълноправна европейска парламентарна демокрация. Считаме, че е време за амбициозен дебат за бъдещето на Европа с гражданите на ЕС и всички заинтересовани лица, за да оформим Съюза, в който искаме да живеем заедно, и да постигнем съгласие сред европейските граждани относно политическите основи, които искаме да изградим за възстановяването на европейския континент. Солидарността се превърна в главно условие за бъдещите ни общи постижения, смятат от Европарламентът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    14 0 Отговор
    Кризата ни дава възможност да се отървем от лапачите в Брюксел. И Европа ще си отдъхне.
  • 2 За Боко

    4 0 Отговор
    Криза няма. Напротив. Сега е жътва.
  • 3 БОЗА

    5 0 Отговор
    "От самото начало Европейският проект предвижда изграждането на политическа и икономическа общност, основана на ценности, произтичащи от общата ни европейска история, като солидарност, откритост, свобода, толерантност, равенство в многообразието и зачитане на принципите на правовата държава."
    Та,КОЕ от изброеното имаме в България...пореднто ТКЗС е ЕС...и очаквано разрива и разпада идва от борба за власт/налагане и пари...аз тоя филм съм го гледАл...нема бъдеще тоя "съюз"...;-)
  • 4 Челмето

    5 1 Отговор
    Днес е денят на Победата.Всичко друго е лъжа
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.