16 Май, 2020 11:15 1 432 12

Захариева: Добросъседските отношения са ключови

  • екатерина захариева-
  • ес-
  • балкани-
  • съседи-
  • западни балкани-
  • интеграция

Те са ключът към европейската интеграция на страните от Западните Балкани

Захариева: Добросъседските отношения са ключови - 1
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта значението на добросъседските отношение за напредъка в европейската интеграция на страните от Западните Балкани пред колегите си от ЕС в рамките на състоялия се вчера Съвет „Външни работи“.

Екатерина Захариева приветства декларацията от Загреб, която лидерите приеха на виртуалната Среща на върха ЕС – Западни Балкани на 6 май 2020 г., организирана от хърватското председателство на Съвета на ЕС. „Благодаря на Загреб, че не отложи срещата на върха и я организира след Срещата в София. Това беше много важен знак за региона - че е част от Европа, а финансовата подкрепа, която приехме, е от съществено значение за хората от тези страни“, каза министър Захариева. „За България беше много важно, че добросъседските отношения и изпълнението на двустранните договорености бяха включени в декларацията на лидерите от Загреб“, добави тя.

Център на дискусията на състоялия се чрез видеоконферентна връзка Съвет „Външни работи“ бяха перспективите пред Близкоизточния мирен процес и подкрепата на ЕС за страните от Близкия изток и Северна Африка в борбата с пандемията от коронавируса. „Изключително важно е да работим за единна европейска позиция по Близкоизточния мирен процес, както и да поддържаме конструктивен диалог и с двете страни“, каза министър Захариева. Тя предложи на следващ Съвет да бъде поканен бъдещият израелски външен министър, за да обсъдят позицията на Съюза. ЕС трябва да продължи подкрепата си и за палестинската страна, предадоха от пресцентъра на МВнР.

В рамките на видеоконферентното заседание външните министри на ЕС изразиха готовност да работят с новото израелско правителство за развитие на сътрудничеството между ЕС и Израел във всички сфери от взаимен интерес. ЕС и Израел са партньори в много области и си сътрудничат успешно в борбата срещу тероризма и радикализацията, технологичния обмен и др. Предвижда се тясно взаимодействие и в борбата с пандемията от COVID-19. Предстоят активни дипломатически контакти за предотвратяване на едностранни действия и търсене на възможности за постигане на напредък в Близкоизточния мирен процес, и намиране на справедливо и дълготрайно решение на основата на две държави.

Министрите обсъдиха още политическите и икономическите последици от COVID-19 върху страните от Близкия изток и Северна Африка, и подкрепата на ЕС за справяне с предизвикателствата. Само за страните от Южното съседство ЕС е предвидил финансова помощ в размер на 572 млн. евро за засилване на здравния сектор и 1,5 млрд. евро за краткосрочно и дългосрочно икономическо и социално възстановяване.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    5 0 Отговор
    Да успокои колежката си, че ще и докара виртуални туристи.
  • 2 Наденицата е Маке

    11 5 Отговор
    Към братята Маке само с уважение :)
  • 3 гошо

    3 0 Отговор
    Добросъседските отношения не са само едностранни!!!Вчера македонска медия е написала,че ако македонците са българи,то българите тогава били гърци.Точка по въпроса за добросъседските отношения!По достойно ще е Захариева и Боко да си признаят зависимостта от Козяк и че са принудени да следват заповеди.

    Коментиран от #5

  • 4 МЪДЕВ

    3 0 Отговор
    ЩО САМО ЧИФУТИНА ЩЕ КАНИТЕ БЕ ,ДОБРЕ ЩЕ Е И НА ПАПУА ИМАМЕ МНОГО ОБЩО НА ЕДИН ХАЛ СМЕ ЩЕ ОБМЕНИТЕ ОПИТ
  • 5 ЖИПАКА

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "гошо":

    ГОШАК ,ЩО ДА ПРИЗНАВАТ НЕЩО КОЕТО ЦЯЛ СВЯТ ЗНАЕ
  • 6 Варненска Батка

    3 1 Отговор
    Много си проста,ма.
  • 7 Захариева

    1 0 Отговор
    Добросъседските отношения са ключови. Трябва да се учим от братския американски народ.
  • 8 Сумистът

    1 0 Отговор
    Да така е госпожо,, добросъседските,, отношения между страните са винаги важни, дори за съвет за по добро предпазване от корона вируса...!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Жиков

    1 0 Отговор
    Добросъседските отношения не могат да бъдат едностранни,госпожо Захариева.Дръжте се като политик защитаващ националните интереси на България.Не ви ли омръзна на вас с Борисов да се навеждате?Нямате ли капка достойнство?Изправете се и погледнете хората в очите!Видяхте ли презрението и отвращението от вас?Непоправим антикомунист съм,но вие направихте всичко възможно,да не гласувам повече за вас.