19 Май, 2020 16:13 1 704 6

В света работят 441 атомни енергоблока

  • атомна енергетика-
  • енергоблокове-
  • аец-
  • китай

54 енергоблока са в процес на изграждане

В света работят 441 атомни енергоблока - 1
Снимка: Shutterstock

441 атомни енергоблока в света са със статут на действащи, а 54 енергоблока са в процес на изграждане, показват актуални данни от базата PRIS, която се подкрепя от Международната агенция за атомна енергия.

Статистиката отчита началото на строителството на Първи енергоблок на АЕЦ „Тайпинлин“ (Taipingling) в Китай с реактор HPR-1000.

То започна на 26 декември 2019 година, а собственик на съоръжението и експлоатираща компания е CGN Huizhou Nuclear Power Co. Според данните, в Китай работят 48 енергоблока, а 11 са в процес на изграждане.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опорна точка

    3 6 Отговор
    Да се внушава : " Сергей е невинен за АЕЦ Белене"! Вижте нещо ако има начин тролчета...
  • 2 град козлодуй

    13 2 Отговор
    На нас продават вятърни перки да ни правят вятър и скъп ток те си строят аец за евтин ток , нека им е зле
  • 3 миш

    13 1 Отговор
    Франция ,що си не закрие реакторите и да прават ток от ветър,нали са опасни?
  • 4 Комунист

    9 2 Отговор
    А ние демократично си закрихме ЧЕТИРИ от ШЕСТТЕ реактора, построени през СОЦИАЛИЗМА и осигуряващи ни евтин ток, за да могат хамериканците да ни ПРОДАВАТ обещания за ток от Мариците на високи преференциални цени. А дано сте щастливи, бивши другари и настоящи опърпани господа и госпоици!
  • 5 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    що не пишат колко блока се затвориха основно в белия свят.направили нови атомни централи в китаи и индия,голям праз!!!!от 30 години комунистите у нас се пънат да намерят инвеститор за белене и освен да потурчват пари друго там не става,особено като се разбере ква е сметката!
  • 6 1234578

    3 0 Отговор
    В тези 441 атомни блока включени ли са военните? На самолетоносачите и атомните подводници и атомните ледоразбивачи на американци, руснаци.... Даже Русия има плаваща АЕЦ в Северния океан.

    А на привържениците на атомната енергетика им препоръчвам, да гледат филмчета в youtube с мървите езера и райони в Русия вследствие на атомни аварии и изхвърляне на атомни отпадъци. С радиацията в Казахстан. С изтичащата радиация на скаладираните радиоактивни отпадъци от проекта Манхатън. След 50-60 години, железните контейнери са толкова ръждясали, че това, което е в тях изтича и няма как да се пемести в нови контейнери. или пък радиоктивните контейнери изхвърлени от Франция в Атлантическият океан.
    Ами аварията в АЕЦ Фукушима, там нещата са много по-лоши отколкото в Чернобил.