Last news in Fakti

20 Май, 2020 07:55 3 831 15

Забраняват продажбата на ментолови цигари в ЕС

  • цигари-
  • ментолови цигари

Заявената цел на забраната е да се намали процентът на пушачите сред младите хора

Забраняват продажбата на ментолови цигари в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Забрана за продажба ментолови цигари влиза в сила от днес в целия Европейски съюз, съобщиха от ДПА и БТА.

Забрана за продажбата на цигари и тютюневи изделия с различни вкусове бе наложена през 2016 г., но продукти като ментоловите цигари получиха гратисен период досега.

Регулацията е част от Директивата за тютюневите изделия на ЕС, която бе приета през 2014 г. след трудни преговори, отпор от страна на индустрията и съдебни искове. Тя включва и задължение 65 процента от опаковките на цигари и тютюневи изделия да бъдат покрити с предупреждения за вредата от тютюнопушенето.

Заявената цел на забраната е да се намали процентът на пушачите сред младите хора.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДГД

    25 20 Отговор
    Защо само ментоловите, трябва всички цигари за се забранят. Писна ми от димящи боклуци на всяка крачка!!!

    Коментиран от #3, #5, #6, #11, #13, #15

  • 2 хайде бре

    7 2 Отговор
    А електроните цигари.
  • 3 Даааа

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "ДГД":

    Много лекари казват, че цигарите са вредни докато пушат поредната. Лесно е да се каже, но наистина трудно е да се откаже човек от този наркотик. Бил съм и от двете страни, но се радвам, че съм от правилната страна сега, от страната на непушачите

    Коментиран от #4

  • 4 Реалист

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Даааа":

    Браво 👍👍👍
  • 5 Бг.реалност

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "ДГД":

    Абсолютно си прав
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 иска се воля

    1 1 Отговор
    Аз пък мога да пуша като кумин мога и после по половин година да не паля цигара. Така съм и с жените, въобще пълен самоконтрол. Даже и смотания вирус изкарах и сега съм здрав. За забраната ми е все едно и с ментол и без ментол все тая. Ами има цигари с капсула метол във филтъра, тези спират ли ги?
  • 9 Ха ха ха ха ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "пушач":

    Е да,но тази пура я папкаш ТИ всеки ден.
    Не се пали излишно.
    Вече си го признал.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Епа

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "ДГД":

    А що не ревете срещу изгорелите газове от МПС ? тях ги вдишваш на всяко вдишване на вън, а са също толкова вредни, че даже са в космически количества. Добре, че са пушачите да ви тренират имунната система, че до сега да сте сдали багажа
  • 12 Ел Коменданте

    5 0 Отговор
    След като на теб нещо не ти харесва значи трябва да се забрани, така ли!? И защо трябва да се съобразявам с теб. И наркотиците са забранени но търговийката върви добре, даже в световен мащаб. Всички правителства си пълнят касичките с нарко-долари и тук там хванат по някой за да замажат очите на данъкоплатците. А всеки сам да си преценява какво ще купува и какво не.
  • 13 Дон Чико

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДГД":

    Държавата печели яко от акциз, затова не ги забраняват. Всичко е кинти.
  • 14 Иначе

    4 0 Отговор
    Бизнесът с “помощта" за отказване от тютюнопушенето вече е по-голям от бизнеса с цигари. Ако толкова ги беше грижа за здравето на хората досега вече щеше да има сигурен и безопасен начин за отказване от цигарите. Целта е тютюнопушенето да бъде незаконно. Тогава наркобароните ще изглеждат като бедните роднини в сравнение с новите играчи в бизнеса с производство и разпространение на цигари
  • 15 ееее

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДГД":

    А на мен ми писна НЯКОЙ да ми казва дали да пуша, пия или ям. Ако толкова ги беше грижа за здравето на хората да бяха забранили дрогата, ама това е целта освобождаване на пазар за дрогата. Стара тактика на наглите англосакси още от времето на т.н. опиумни войни с Китай. Представяте ли си китайския император с труд събирал армия заради повсеместната употреба на опиум !