Last news in Fakti

21 Май, 2020 13:26 1 963 9

САЩ ядоса Китай: Иска да продаде на Тайван торпеда за $180 млн.

  • сащ-
  • китай-
  • тайван-
  • тайпе-
  • оръжия-
  • продажба

Държавният департамент на САЩ одобри евентуална продажба на 18 високотехнологични торпеда и свързаното с тях оборудване

Правителството на САЩ уведоми Конгреса за възможна продажба на торпеда за 180 милиона долара на Тайван, което допълнително подхранва и без това напрегнатите отношения между Вашингтон и Пекин, тъй като Китай счита независимо управлявания остров за една от неговите провинции. Това предаде Reuters.

САЩ, както повечето държави, нямат официални дипломатически връзки с Тайван. Въпреки това, Щатите са задължени по закон да предоставят на демократичния остров средства за защита. Китай рутинно се обявява срещу американските продажби на оръжие на Тайван.

Държавният департамент на САЩ одобри евентуалната продажба на 18 високотехнологични торпеда MK-48 Mod6 и свързаното с тях оборудване на Тайпе на приблизителна цена от 180 милиона долара, се казва в съобщение на Агенцията за подпомагане в областта на сигурността (DSCA), публикувано в сряда.

Сделката обслужва сигурността, националните и икономическите интереси на Вашингтон, подкрепяйки „постоянните усилия на Тайван за модернизиране на въоръжените си сили и за поддържане на надеждна отбранителна способност“, посочва агенцията.

Китай пък призова Съединените щати да спрат всякакви продажби на оръжие и военни връзки с Тайпе, за да предотвратят по-нататъшни щети върху китайско-американските отношения.

САЩ обяви одобрението на евентуалната продажба в същия ден, когато президентът на Тайван Цай Ингвен положи клетва за втория си мандат, заявявайки, че категорично отхвърля претенциите на Китай за суверенитет върху острова. Пекин отговори, че „обединението“ е неизбежно и че никога няма да толерира независимостта на Тайпе.

Китай засили военните си учения в близост до Тайван след преизбирането на Цай Ингвен. Пекин го разглежда като сепаратист, ориентиран към официалната независимост на Тайпе. Цай Ингвен казва, че Тайван е независима държава, наречена Република Китай, която не иска да бъде част от Китайската народна република.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха ха ха ха

    15 6 Отговор
    ,,Щатите са задължени по закон да предоставят на демократичния остров средства за защита."
    По кой закон бе,на пиещия дезинфектант ли ?

    Коментиран от #4

  • 2 А на Бойко

    6 1 Отговор
    радари за 400 млн
  • 3 Един Там

    16 4 Отговор
    Тея не се спряха. Докато не запалят нова световна война май няма да се спрат. И винаги ги палят тези войни далече от тях, но ще дойде видов ден и те ще плачат. Целият свят много им е набрал на своеволията и простотиите, които правят, Унищожават цели държави и региони без да им мигне окото, а човешкият живот за тях не струва и цент. Това е империята на злото! Факт!

    Коментиран от #9

  • 4 Чорньо Панамеров

    3 10 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха ха ха ха":

    ща дезинфекцирам трол долен
  • 5 В.В.

    5 2 Отговор
    Да им земе парите искат само от Вашингтон...Кви торпеда??.Първо ги плашат сКитай,,после ги сапунисват и ще ги изклецат...На кой са нужни Тея торпеда???.Никога няма да се използват...Да се върти парата...
  • 6 1234

    1 2 Отговор
    Абе китай докато не изгонят сащ от азия няма да стане. Сащ търсят нов близък изток нобв азия, това им е зора. Леко пробваха с корея но не стана. Скоро ще се появят националноносвободителни отряди в Тайван и Хонконг
  • 7 Казуар

    4 4 Отговор
    Вижда се, че пишат само руски подлоги.
  • 8 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    Попитайте ЦРУ - как се прави разединение на народи с цел : " НАЦИ СИГУРНОСТ "!?!? САЩ С ВОЕННИ БАЗИ В "ПОРОБЕНА" ЯПОНИЯ !!!--- РУСИЯ Е ПРЕДОСТАВИЛА НА ЯПОНИЯ ОГРОМНА ТЕРИТОРИЯ ЗА ДОБИВ НА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ --- ПИКАПЪТ СЕ НОРИЧА -ТОЙОТА ТУНДРА !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 9 ЪРП

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Един Там":

    АБСОЛЮТНИЯТ И БЕЗАПЕЛАЦИОНЕН ...........ФАКТ!!!!!!!