Last news in Fakti

23 Май, 2020 13:13 1 799 27

САЩ санкционират 24 китайски фирми заради връзки с военни дейности

  • сащ-
  • китай-
  • хонконг-
  • доналд тръмп-
  • ковид-19

Този ход идва на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин заради коронавируса

САЩ санкционират 24 китайски фирми заради връзки с военни дейности - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на търговията на Съединените щати наложи санкции на 24 китайски правителствени и търговски организации заради "извършване на дейности, противоречащи на интересите на националната сигурност или външната политика" на САЩ.

Компаниите, обвинени във връзки с оръжия за масово унищожение и военни действия, включват такива, базирани в континентален Китай, както и в Хонконг и на Каймановите острови.

"Новото попълнение на списъка с компании демонстрира нашият ангажимент за предотвратяване на използването на американски стоки и технологии в дейности, които подкопават нашите интереси,“ заяви министърът на търговията Уилбър Рос.

Министерството на търговията също така добави девет китайски дружества към своя "черен списък" с юридически лица, твърдейки, че те са "съучастници" в злоупотребите с човешки права срещу мюсюлманските малцинства в Синдзян.

Този ход идва на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин заради коронавируса, както и във връзка с предложения от Китай закон за националната сигурност в Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мухобойко

    27 5 Отговор
    В САЩ Хуавей трябваше да изгражда 5G мрежите после изведнъж Майкрософт почна да ги изгражда. Не след дълго пуснаха корона вируса, а сега Бил Гейтс готвел ваксина.
    Какво ли ще има във ваксината ?

    Коментиран от #2, #22

  • 2 Бай Бай

    5 23 Отговор

    До коментар #1 от "Мухобойко":

    Във ваксината ще има само един призрак на комунизма.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Бесен Язовец

    28 5 Отговор
    Скъсаняците с дебелия външен дълг който не си го обслужват налага санкции. Защо са решили че са такъв голям пазар само те на кирайски стоки и технологии? Фалирала соросня на изпарения!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 не купувайте американски стоки

    28 3 Отговор
    След, като обичат да санкционират , когато им е кеф, всеки, който
    им пречи , то нека никой ,не купува американски стоки ,или да консумира техните храни!
    Белким станат нормални ,като всички други?

    Коментиран от #12, #21

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Не ходете в САЩ

    24 3 Отговор
    Не ходете в" Мак Донълдс" и" КФЦ".
    Не купувайте американски стоки.
    Да си ядат сами боклуците.

    Коментиран от #8

  • 8 Че кой ги

    18 5 Отговор

    До коментар #7 от "Не ходете в САЩ":

    Купува? Дори Тръмп каза в едно интервю, че се дразнел, че по улиците на Ню Йорк има много повече БМВта от американски автомобили. За това иска да налага мита на вноса на автомобили от Германия.
  • 9 Даммммм

    14 6 Отговор
    Ще се доскачат американците-цял свят им е крив...Останаха им само Великобритания като по-сигурен съюзник.Все някой ще изрита краварите в муцуната-въпроса е единствено как-икономически или военно....
  • 10 Баи

    14 8 Отговор
    Дреме им на плетените шапки на китаиците - цялото ноу хау е при тях

    Коментиран от #26

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гербав трол

    18 7 Отговор

    До коментар #5 от "не купувайте американски стоки":

    То кой обикновен човек купува нещо американско - аз за американски стоки знам само Айфона и той е произведен в Китай - нищо друго американско не съм виждал.

    Та призива го отправяй най вече към хунтата която ни управлява - те купиха едни американски самолети модел от преди 60 години ама обещаха че ще със сензорни дисплеи и много копчета та нашите платиха предварително за тях най-високата цена в целия свят а американците обещаха че ще ни ги доставят следващия век и ще можем да ги поставим в музея директно.

    Коментиран от #16, #17, #19, #27

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Преди да

    2 3 Отговор
    си дава мнението Бесният Я.... да излезе от БГ а не само да филосовства напразно. То наистина е вярно че при вас останаха основно утреп...ки.......Поздрави от Тиянджин / Китай....ай и до скоро иди...оти..
  • 16 Ходи

    2 7 Отговор

    До коментар #12 от "Гербав трол":

    Да копаеш на нивата, щото където има цивилизация половината продукти са американски

    Коментиран от #18

  • 17 Ще ги поставиш в музея, ама

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гербав трол":

    ако музеят е в Америка, защото едва ли ще долетят до тук...
  • 18 Например?

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ходи":

    Гледам нагоре-климатиците са от Малайзия, Китай, Тайван - американски, значи; отивам в офиса - само американски компютри, ама и те от тези и подобни страни; звънят ми - американски айфон, обаче защо на него пише " China"... Явно съм улучил другата половина на света - реалната...

    Коментиран от #20

  • 19 факти

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "Гербав трол":

    Това ,че ти живееш в пещера и нямаш никаква представа е съвсем отделен въпрос.САЩ изнасят стоки на година два пъти повече от цялата икономика на дребосъка русия.Това "нищо" ли е ? Почти всичко на тоя свят е американско.САЩ изнасят Храна,Автомобили,автомобилни части,Индустриална техника,Медицина и медицинска апаратура,Самолети и други летателни апарати,Компютри и компютърни чипове,както и всякакъв друг вид електроника,всякакъв вид машини,технологии свързани с науката,.Всякакви стоки за широко разпространение и още и още ,мързи ме да изброявам.Това не е русия ,че да се сещаме само за балалайки и самовари.
  • 20 факти

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Например?":

    Това,че пише "made in china" няма никакво значение.Стоката е американска ,а фирмата просто е решила да си изнесе производството от САЩ и да го прави в Китай,заради евтини данъци и евтината китайска работна ръка.В края на крайщата ноу-хау е американско и чайниците сглабят по американски наставления.Просто ти обяснявам колко си ограничен.
  • 21 американската мафия

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "не купувайте американски стоки":

    няма как ние не искаме да купуваме американски стоки и услуги обаче корумпираните правителства в Европа света и в България ни ги натрисат да ги купувам въпреки че не искаме но никой не ни пита! два милиарда и двеста милиона за изтребители ще плаща цяла България, 30% от електроенергията на България идва от ТЕЦ Марица Изток където две от централите са приватизирани от американци и бъркат в джоба на всеки българин без той да иска! И въпреки че не работят законно в противоречие с всички европейски правила и закони за държавна помощ нито Европейския съюз нито България и българските власти могат да направят нещо защото иначе американците ще ги уволнят! американците са създали един по-нов по тоталитарен Свят дори от комунистите скрит зад утопични реклами като Демокрация и свобода!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 БРЦК

    2 0 Отговор
    Х......с крила на колела
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 64$8

    1 1 Отговор
    Докато се търгува основно с долари ще са добре.
  • 26 Китай е световна сила

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Баи":

    Дзедунчетата отдавна са по-напред в много сектори от белите татуирани сланини, вече си носят други шапки,онези от оризищата
    са за филмите .
    500 са само Шведските фирми в китай!
    В България са 5 и най-скоро да останат 2 от тях ,поради корупцията, която им предоставяме в изобилие...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.