29 Май, 2020 17:28 4 002 41

"Екзекутираха брат ми посред бял ден": гневът след смъртта на Джордж Флойд

  • минеаполис-
  • сащ-
  • насилие-
  • гражданска гвардия

Вече трети ден в американския щат Минесота хиляди излизат на протест срещу полицейското насилие

Полицай притиска с коляното си гърлото на повален на земята тъмнокож. В продължение на осем минути. Малко по-късно мъжът умира. Поредният случай на полийцеско насилие в САЩ изведе хиляди хора на протест.

Вече трети ден в американския щат Минесота хиляди излизат на протест срещу полицейското насилие. Причината: смъртта на тъмнокож американец, заловен от полицията след опит да плати в супермаркет с фалшива банкнота от 20 долара. Междувременно губернаторът на щата Минесота Тим Уолц се видя принуден да повика Националната гвардия, тъй като част от протестите преминаха в безредици и плячкосвания. Протестите обхванаха и столицата на северния американски щат - Сейнт Пол.

Мъжът от афроамерикански произход, станал жертва на полицейско насилие в Минеаполис, се казва Джордж Флойд. На публикувано в интернет видео, заснето от минувач с мобилен телефон, се вижда как бял полицай притиска с коляното си гърлото на задържания и повален на земята мъж в продължение на цели 8 минути. Тъмнокожият мъж няколко пъти успява да каже, че не може да диша, както и че усеща болки. Въпреки това полицаят не отмества коляното си от гърлото му.

От записа става още ясно, че въпросният служител, както и придружаващите го негови трима колеги са игнорирали напълно протестните подвиквания на хората наоколо. След 8-мата минута 46-годишният Джордж Флойд изпада в безсъзнание. Той е откаран с линейка в болница, където по-късно умира.

Полицаят, притискал с крак гърлото на задържания, както и тримата му колеги, присъствали на сцената, вече са уволнени. Но срещу тях не са повдигнати обвинения. И това гневи още повече протестиращите. Междувременно ФБР започна разследване за възможно нарушаване на правата на жертвата.

"Не мога да дишам"

Това е поредният случай на полицейско насилие над тъмнокожи в САЩ. Често извършителите дори не биват обвинявани.

Сега демонстрантите в Минеаполис скандират думите на задушаващия се, повален на земята афроамериканец "Не мога да дишам". Повтарят го и протестиращи в други американски градове, изписват го върху плакати, споделят го като хаштаг. Това е същото изречение, което произнесе преди шест години и тъмнокожият американец Ерик Гарнър, преди да издъхне в хватката на полицай. Това изречение описва безсилието на много афроамериканци пред драмите, които се повтарят отново и отново навсякъде в САЩ, коментира германският "Зюддойче Цайтунг".

В Минеаполис през втората вечер на протестите разгневената тълпа опустоши цели квартали, имаше опожарени автомобили и разграбени магазини. По данни на местни издания, един мъж е бил открит убит. Предполага се, че срещу него може да е стрелял собственик на магазин при опит за разграбване. Кметът Джейкъб Фрей призова съгражданите си да не допускат една трагедия да води до много други трагедии. Той определи случая като убийство и попита защо полицаят, причинил смъртта на Флойд, все още не е в затвора. В Туитър президентът Доналд Тръмп нарече смъртта на Флойд "много, много тъжен повод".

Това не е първият случай на насилие за Дерек С.

В четвъртък демонстранти протестираха и пред къщата на полицейския служител, който в продължение на 8 минути е притискал с коляното си поваленият на земята мъж. Това не е първият случай на насилие от негова страна - през 2008 година Дерек С., както се казва полицаят, стреля срещу заподозрян, опитал се да вземе пистолета на друг полицай. А по информация на местна организация, призоваваща за реформи в полицията, Дерек С. е замесен и в още два случая на полицейска стрелба срещу заподозрени.

Вчера братът на почиталия Джордж Флойд даде интервю за CNN, в което заяви следното: "Екзекутираха брат ми посред бял ден".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хари

    54 15 Отговор
    На белите им дойде до гуша от мързеливите и нагли черняци!!!
  • 2 Национслната гвардия трябва ...

    34 9 Отговор
    да ползва истински куршуми!!!

    Коментиран от #11

  • 3 Stéphanie 🎲

    38 10 Отговор
    Тъжна новина факт но Причината: смъртта на тъмнокож американец, заловен от полицията след опит да плати в супермаркет с фалшива банкнота от 20 долара.Ако беше дилър ?В случаят полицаят е виновен,а колко случаи има се подиграват Африканците с полицията,обиди ,хвърляне на предмети?Защо само от смъртта на един Афроамериканец се вдигна голям скандл?Защо Африканец когато насилва бял няма протести а мълчание ?

    Коментиран от #9

  • 4 Така де!

    29 7 Отговор
    Там има една група която ше разстреля няколко полицая посред цял ден и .....пито- платено!Гледах клипа ,умишлено убийство с особена жестокост!!!Този полицай влиза в затвора ....при черните!....Дупе да му е яко!
  • 5 никой

    23 7 Отговор
    Екзекуция. Показна. По мъчителен начин. Само качулки са нямали.
  • 6 Уса

    15 8 Отговор
    Някой си държи малка армия от негри престъпници и ги лашка из щатите да сеят разруха и стресират овчата аудитория.Този някой е бял задник чиито деди са избивали индианците
  • 7 Дядо Тошо

    14 5 Отговор
    А вие що бийте негрите

    Коментиран от #10

  • 8 Уса

    12 3 Отговор
    В САЩ никой не си мърда пръста за без пари,ако ще и трупове да летят из въздуха
  • 9 Стефкеее

    19 6 Отговор

    До коментар #3 от "Stéphanie 🎲":

    На всеки може да му случи да го измамят ,с фалшиви банкноти!!!!!!На мен са ми давали в банка фалшиви пари!!!!!!Три месеца ме въртяха в управлението ,докато се установи истината!!!!!!А подигравка в случая с полицията НЯМА!Убийството трябва да се накаже и това е начина да се задейства прокуратурата!Очаквам и в къщата му да влязат!!!........

    Коментиран от #17

  • 10 Ми гледат от СеСеРе

    4 10 Отговор

    До коментар #7 от "Дядо Тошо":

    Нали там са по цивилизовани и само експлоатират,картини,интушети, чукчи!!!По съвеЦки модел!!!

    Коментиран от #39

  • 11 НЕКА ПОСМЕЯТ

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Национслната гвардия трябва ...":

    Националната армия ако посмее да използва истински куршуми . . . . знаеш ли какво може да и се случи ? Отговора няма да бъде като при сталинските чистки ! БЪДИ СИГУРЕН ! Вече са го казали на националната гвардия .

    Коментиран от #14

  • 12 Дуде

    12 2 Отговор
    Има хубави черни моми,но те живеят сред белите и бачкат и спортуват.Срещу мен живеят африканци истински,все едно българи никаква разлика дори знаят,къде е България и съседните нам страни,но американските черня са друга порода за нищо не стават особено тези по северните щати.На юг са по красиви и по топли сърдечни

    Коментиран от #13

  • 13 А ти собствено

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Дуде":

    У кое точно село живееш у щатите!???От кое село от кочината си се изселил та даваш определения !????Що си мислиш ,че си капацитет!?????

    Коментиран от #18

  • 14 Дуде

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "НЕКА ПОСМЕЯТ":

    Ще посмеят със сигурност и око няма да им мигне,защото ще бъдат от черния контингент на националната гвардия,но няма да дават по телевизията,как черни набиват канчетата на черни.Да не мислиш,че на черен на държавна му пука за друг криминален черен...?Ще избърше с него целия тротоар и ще го влачи на верига забучен с кука.Подобни случаи с черни винаги е имало и са завършвали по един и същи сценарии
  • 15 ПЕНКО

    3 7 Отговор
    ПОЛИЦАЯТ СЕ СВАРЯВА ЖИВ ЗАЕДНО С МАЙКА МУ -ПУБЛИЧНО И СТРАСТИТЕ СЕ УСПОКОЯВАТ / НЕ СИ ДОПУСКАТ ДЕЦА / !!!!!!!!
  • 16 Да питам

    6 5 Отговор
    Как е приказвал, като през ларинкса му не е минавал въздух?
  • 17 Stéphanie 🎲

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Стефкеее":

    Здравей Професоре.Прав си разбирам те,може и в ресторант да ти върнат ресто с такива пари.
    Няма как да ти пусна линк ще го изтрият какво е поведението на африканците с френската полиция.Колко са нагли ,и истината не ги бият забранено е има си съд и там решават .При европейците такова отношение няма.Американският полицай просто си е изпуснал нетвите колко като този на ден ?И сега да има наказание но световен проблем и пак с африканци колко са онеправдани стига?

    Коментиран от #20

  • 18 Дуде

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "А ти собствено":

    Няма да ти кажа,да не излезем съселяни и на двете места

    Коментиран от #19

  • 19 А така

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Дуде":

    Да премълчиш някой път е по.- умно ,отколкото глупости да приказваш!!!Айде там у .селската кръчма в кочинката да ръсиш акъл!
  • 20 Така ли!??

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Stéphanie 🎲":

    Значи изпуснал си нервите и ....убил човек!??????Това ли го оправдава!???????И всичко е точно!!! Изпуснал се????Ами за изпускане има тоалетни за целта!!!!Стефке няма да те питам нито за социалния ти статус нито за образованието, нито за възпитанието!Ясна си като бистра водичка!!!!А за Франция, айде не ми говори...Ама въобще.....Абе нали лично Макрон заяви ,че предпочита негри пред българи!???????Чета ти коментарите ,и ми става ясно ,защо!!!!!

    Коментиран от #21

  • 21 Пожелавам ти да се изгубиш

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Така ли!??":

    В африканско гето 😂.И как може ти да се вживяваш толкова и да си вярваш след като не познаваш психиката африканска.В София тук таме студенти , няма африканско население .Замълчи!!!А що се отнася за Макрон и африканците е друга политика -много жертви са дали във войната заради Франция.Не говори ако не си запознат.

    Коментиран от #23

  • 22 123

    7 4 Отговор
    Единственото разумно решение ще е да убие ченгето. Това видео е гнусно и този "полицай" трябва да си поеме куршумите.
  • 23 Аз пък

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Пожелавам ти да се изгубиш":

    Не ти пожелавам полицай да постъпи с близък твой роднина като този, и пак да ми приказваш к'во имало ,к'во ннямало!!!Аман от несретници!

    Коментиран от #24, #29

  • 24 ти не си запознат с расизма

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "Аз пък":

    И отношението на ариканците към белите.За убийството полицаят е виновен има съд.Там ще решават какво да го правят.Не е първият полицай ,има много такива подлудяват в последствие от работата .Виновен е шефа че не ги праща на психолог всеки месец.Правят се психотестове на 3,6 месеца в полицията.Няма какво да ти обяснявам повече.Риска на професията.Ти вообще не прочете написаното а бързаш да обиждаш.

    Коментиран от #25, #37

  • 25 хайде бе

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "ти не си запознат с расизма":

    Е полудявали,били!Шефа,бил виновен,стрес!А дали отношението на африканците не е реципрочно на отношението на белите!??Как става така ,че бял ,стрелял срещу полицаи ,не е убит ,а негър без оръжие умъртвен....щото полицая не ходил на психо 3-6 месеца!!???Тия ги разправяй на някой друг!!!!И не обиждам...въпросът е принципен,просто всичко се връща в един момент!Каквото повикало,такова се обадило...!!!

    Коментиран от #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 барчо

    8 3 Отговор
    И тези изверги ще ни учат на демокрация???? Гледах клипа!!!! Афроамериканеца беше умишлено убит по особено жесток начин!!! Това е чисто американско чувство. Да държиш в ръцете си нечий живот и ти да преценяваш дали да живее или не, но на по-ниско ниво. Сега протестите са огромни за дребното, а когато се унищожават цели държави, няма протести.
  • 28 барчо

    5 1 Отговор
    Виж са. Оприличавам нашите братя ром с афроамериканците у америкта. Когато неква паплач от неколко десетки афрота започнат да безчинстват с оръжия в ръка - пищови или ножета или пък пръчлета, не виждам проблем да поемат неколкостотин грама олово. Същото е и за нашите апаши. Когато обаче говорим за едно афро или римлянин, дето опитал или не да пласира едни пикливи 20 лв/долари е нещо съвсем различно. Едно е да се праиш на мъж на 20-50 човека, а друго е да екзекутираш един и пак да се праиш на мъжкар. Разликата е огромна!!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Deathstroke

    7 0 Отговор
    Който не е гледал клипа, да го гледа да види за какво става въпро. Повече от 6 минути с коляно на врата, бавно и мъчително душене... при положение ,че човека е бил с белезници... за какво говорим само. Случая не прецедент и се е случвало и на бели, не само на черни. Преди 2-3 години полицай и агент на ФБР сбъркали заподозрян и пребиха почти до смърт студент по сред бял ден, че и в затвора го вкараха момчето. После като се разбрало ,че е невинен и са направили грешка го посъветвали да не застава срещу правителството, защото срещу тях никой не печели...
  • 31 черен влаксекомпозира

    1 0 Отговор
    Ето това е сатан държава
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ...

    2 0 Отговор
    какво се кефите кефали нали после страдат невинни ... в бг направо бабките по селата го изяждат
  • 34 Абе да вземем да пуснем

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "хайде бе":

    И нашите РОМИ така да манифестират,и да ги съжаляеаме.Ром и Африканец няма разлика.
  • 35 Денислав

    2 0 Отговор
    И какво правим ако беше обучен спортист самбист или джудист и доброволно легнал на земята, цървула почне да се гаври и изведнъж се окаже той отдолу и остане със счупени крака, дай Боже така да стане и да имат едно на ум, вече има такива случай в Казахстан или Русия не знаят на кого посягат и си имат едно на ум
  • 36 Хайл

    1 2 Отговор
    а негъра защо е бил арестуван????наркотици ли е продава или оръжие,а може и обир да е планирал... човек когато не създава проблеми не го притеснява полицията
  • 37 НЕГРИТЕ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ РАСИСТИ

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "ти не си запознат с расизма":

    Мой приятел е живял в Ню Йорк. Сподели ми че полицаи са го предупредили:опасно е бял човек сам да се разхожда в Бронкс и Бруклин,дори и през деня! Банди от чернилки всеки момент може да те нападнат,дори под предлог че си ги погледнал накриво.
    Така че Хари от коментар 1 е напълно прав.

    Коментиран от #38

  • 38 Жалко че в България не го знаят

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "НЕГРИТЕ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ РАСИСТИ":

    Нормално е няма Африканци.Аз съм за връщането на куклусклан заслужават си го.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 незнайко

    0 0 Отговор
    ЗАЩО СЕ ГОВОРИ САМО ЗА ТОВА, КАК Е УБИТ ??? Защо не кажат причината за залавянето му ??? Никъде досега не е споменато това !!!
  • 41 Янки джанки

    0 0 Отговор
    Янкито го заслужават! За целия хаос в света са виновни те! Сега да разберат, какво е да правиш мръсни игрички!