Last news in Fakti

31 Май, 2020 10:12 3 748 22

САЩ с ново въоръжаване срещу Русия

  • либия

Американците „защитават интересите си“ в Либия

САЩ с ново въоръжаване срещу Русия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

САЩ могат да изпратят в Тунис бригада от военнослужещи, заради „заплаха за сигурността“, която идва от Русия, съобщава „РИА Новости“, позовавайки се на Африканското командване на военните сили на САЩ. „Докато Русия продължава да разгаря пламъка на либийския конфликт, регионалната сигурност в Северна Африка е все по-несигурна. Проучваме нови методи за отговор на заплахата за сигурността, включително използването на екип за помощ при сигурността“, казва ген. Стивън Таусънд, цитиран от radiosputnik.ria.ru.

Подобни екипи САЩ използват за обучение и подготовка на военнослужещи от страните партньори на техните територии. Таусънд е разговарял с министъра на отбраната на Тунис Имед Хазги. Той е наблегнал на факта, че северноафриканската държава осъжда „злонамерените действия“.

По-рано САЩ обвиниха Русия за намеса в политиката на Либия чрез подкрепата си на силите на Халиф Хафтар. На свои ред Русия отрича това и заявява, че е в неин интерес урегулиране на ситуацията в Либия.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че държавите членки на НАТО са нарушили през 2011 г. резолюция на Съвета за сигурност на ООН, за да се отърват от правителството на Муамар Кадафи и свалянето на режим, просъществувал над 40 години. След това в страната цари хаос – на изток държавата се ръководи от избран от народа парламент, а на запад в столицата Триполи – управлява правителство, поддържано от ООН и ЕС, начело на което е Файез Сарадж. Властите в източната част на страната управляват чрез Либийската национална армия начело с маршал Халиф Хафтар, който от април 2019 г. не прекратява с опитите да завземе Триполи.

Двойното управление и сривът в системата за сигурност доведе до засилване активността на въоръжените бунтовнически групи и терористичните организации. Поради отсъствието на централизирана власт и единна армия Либия се превърна в център на контрабандата, а също и основен коридор за преминаване на мигранти от Африка в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румяна Костова

    65 9 Отговор
    Ха, Русия заплашва Америка в Украйна, балтийските републики, Сирия,Либия, Венецуела сега пък и Тунис. Някак много заобиколен маршрут по заплашване или на американците просто така без причина им трактат зъбите от страх?

    Коментиран от #18

  • 2 Иван

    48 3 Отговор
    Доколкото энам Хилъри Клинтън е хаэарска нацистка сатанистка
  • 3 Румяна Костова

    60 4 Отговор
    Много добре им напомни Лавров какво точно сгафиха в Либия. Нужно е защото американците имат слаба историческа памет. Ето, тази година твърдят, че те сами с англичаните са победили Хитлер.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван

    29 2 Отговор

    До коментар #3 от "Румяна Костова":

    И вече тръгнаха да покоряват эвеэдите........десет минути след иэлитането.
  • 6 Бесен Язовец

    39 5 Отговор
    Краварите се уплашиха ит Руската Федерация чак от Африка, мога да си представя ако пратят военни съоръжения и части в Куба или Венецуела!!!
  • 7 Уди Кълвача

    40 7 Отговор
    Руснаците били разпалвали конфликти, а краварите подпалиха целия близк Изток! В Либия бяма руски чадти може би наемници ако пратят редовна армия Триполи ще бъде на колене за 24 часа!
  • 8 Иван

    30 1 Отговор
    Американците "эащитават интересите си" в Хонг Конг.
  • 9 Борис Годунòв

    31 2 Отговор
    Ако искат могат и нов план Барбароса да направят. И без това вички опити за действия срещу Русия ще завършат по същия начин.
  • 10 Иван

    31 2 Отговор
    Американците "эащитават интересите си" в Одеса.
  • 11 швейк

    9 18 Отговор
    поне вече стана ясно кой дестабилизира навсякъде ... същата картинка на руското влияние сме я виждали много пъти и по нашите земи

    Коментиран от #12

  • 12 хамсал

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "швейк":

    Аха, те рашките го имат това- американското военно командване в Африка (Africom) .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 El chochone

    3 27 Отговор
    Воя на руските тролове показва че САЩ са в правилна посока.
  • 15 Ковальов

    21 4 Отговор
    Тези хора защо не гледат собствените си проблеми, след като страната
    им е на "ръба" на Гражданска война, вместо отново да се занимават с Матушка Русь . . .
  • 16 Tt123

    22 2 Отговор

    До коментар #13 от "Кочината на Злото издъхва в зловоние":

    Кочината на злото сащ се тресе от протести и насилие, ама нашите продажни медии почти нищо не отразяват, нещо за правата на орките там къде е нашета БХК да им удари едно рамо, Ами няма ли кореспондент от мястото да покаже деца пострадали от сълзотворен газ и хлор.
  • 17 Kcaniba

    20 1 Отговор
    Фащисаните бавно и сигурно потъват.
    Затова квиченето се увеличава!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 В .В.

    17 0 Отговор
    Бавно,бавно,Триполи ще падне...Изкуството на войната ,руските го владеят...А пък и оръжието се продава добре...По щатски...образец. В Триполи са военнопрестъпници..Няма бърза работа....Времето е наше...А пък Вашингтон си мрънкат ,колкото да не заспят...
  • 21 Грис

    9 1 Отговор
    Знаем как свърши ВСВ.А страхливите щати се включиха във ВСВ през 1944 г. когато изхода от войната беше решен от Съветската Армия .сащ винаги говорят лъжи,но истината е една-с Русия шега не бива.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.