Last news in Fakti

2 Юни, 2020 14:54 3 661 29

Американците сами се защитават в размириците, Тръмп не прави нищо

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • минеаполис-
  • джордж флойд

Минеаполис премина от ограничителните мерки, наложени заради коронавируса, към полицейския час, без междинен период

Американците сами се защитават в размириците, Тръмп не прави нищо - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Жителите на Минеаполис организират сами отбраната си, гласи заглавие в днешния брой на френския в. "Фигаро". Изоставено от претоварените полицейски служби, населението е подложено на насилие и грабежи след смъртта на Джордж Флойд.

Минеаполис премина от ограничителните мерки, наложени заради коронавируса, към полицейския час, без междинен период. Големите бунтове, които опустошиха града миналата седмица, спряха след разполагането на Националната гвардия и въвеждането на извънредно положение, но грабежите продължават и гражданите сами организират защитата си. С падането на нощта улиците се изпразват, а бученето на невидими хеликоптери в небето допринася за мрачната атмосфера.

Витрините по авеню Ийст Франклин, което пресича града в посока Мисисипи, са покрити с шперплат, който не винаги е особено полезен за защита от грабежите. Някъде има надписи, обръщения към вандалите: "Ако обичате, не палете, в съседство живеят хора". Други съобщават, че собственикът е чернокож или член на етническо малцинство, а понякога е изписано само съкращението POC (пи оу си - цветнокож).

Полицейският час, наложен в много градове заради размириците, избухнали след смъртта на Джордж Флойд, не успя да спре новата вълна от протести в САЩ, пише британският в. "Гардиън". Полицията използва хеликоптери, сълзотворен газ и лютив спрей срещу участниците в спорадичните размирици, изтъква вестникът.

Много американски градове - от Ню Йорк до Вашингтон и от Филаделфия до Лос Анджелис, въведоха снощи полицейски час. В някои случаи жителите им бяха уведомени за това по-малко от час преди влизането му в сила. Напрежението се засили с напредването на нощта, след като полицията прибягна до използване на сила за разчистване на улиците, отбелязва в. "Гардиън". Президентът Доналд Тръмп заплаши снощи да използва армията срещу протестиращите, "ако някой град или щат откаже да направи необходимото, за да защити живота и собствеността на своите жители".

Мобилизацията на протестиращите в страната започна преди седмица, след като бяха публикувани кадри, показващи как в Минеаполис Флойд умира при арест, защото бял полицай притиска врата му с коляно към земята. И двете публикувани вчера аутопсии потвърдиха, че Флойд е починал в резултат на мерките при задържането.

Протестите срещу смъртта на Джордж Флойд може да доведат до нова поява на случаи на коронавирус, предупреждават здравни експерти, цитирани в британския в. "Телеграф". Политически лидери призоваха за спокойствие и раздаване на маски на протестиращите. Кметицата на Атланта Кейша Ланс Ботъмс предупреди, че всеки, който е участвал в протести предишната нощ, трябва да си направи тест за Ковид-19 тази седмица. Тя подчерта, че в Америка все още има пандемия, която взема непропорционално по-голям брой жертви сред тъмнокожото население.

Протестите избухнаха в момент, когато много американски градове започваха да облекчават наложените заради коронавируса ограничителни мерки, отбелязва в. "Телеграф".

В центъра на Манхатън снощи започнаха грабежи и това принуди кмета Бил де Блазио да удължи полицейския час, предаде Франс прес. Маркови магазини на Пето авеню и магазини за електроника и Лего на други големи улици бяха ограбени още в началото на вечерта, преди влизането на полицейския час в сила в 23 часа местно време. Групи младежи, често по десетина души, обикаляха улиците, някои от които бяха блокирани от полицията. Кадри на местната телевизия NY1 показаха младежи, излизащи от магазин за електроника на веригата "Бест бай", преди да бъдат задържани от полицията по подозрение в извършване на престъпление.

Кметът определи ситуацията като "неприемлива" и обяви, че днес полицейският час ще започне от по-рано, от 20 часа местно време. Той обаче увери, че градът е под контрол и "като цяло е мирен и спокоен".

С това американската икономическа столица последва примера на още четиридесетина други града, които наложиха полицейски час, за да спрат размириците, започнали след смъртта на Джордж Флойд - нов символ на полицейската бруталност срещу афроамериканското малцинство.

Най-малко петима души загинаха при сблъсъците в най-малко 140 американски града. Много хора, както полицаи, така и протестиращи, бяха ранени, пише в. "Ню Йорк таймс". Причинените щети от грабежите и вандализма се измерват с милиони. Фактът, че протестите срещу смъртта на Флойд доведоха до наранявания и смърт е противоречие, което се усеща най-силно от близките на загиналите, отбелязва американското издание.

Само часове, след като Тръмп положи клетва като президент на САЩ през 2017 г., Белият дом публикува изявление, в което обеща да промени "опасните настроения срещу полицията в Америка", припомня в. "Вашингтон пост". Обещание, което бе в унисон с останалите позиции на новия президент в защита на реда и закона. Много полицаи и органи на реда тогава го приветстваха, включително председателят на полицейския профсъюз в Минеаполис.

Тръмп постепенно отмени реформите на полицейската дейност, въведени по времето на Барак Обама. В същото време администрацията на Тръмп показа, че няма да е прекалено загрижена, ако полицията стигне до някаква граница или я премине. Когато снощи Тръмп поиска от губернаторите да се "наложат" на протестиращите и участниците в размирици, изказването му съвпадаше с "грубите" тактики, на които той се възхищава, пише изданието.

За разлика от него назначеният от Обама екип беше призовал полицаите да не действат като "воини", а като "защитници". По същия начин администрацията на Обама беше ограничила доставките на военни излишъци за органите на реда. Въпреки това Обама едва започваше да въвежда препоръките на своя екип, които включваха по-строги мерки срещу расовото профилиране и независимо разследване на случаите, при които полицай е причинил смърт.

За Тръмп всички тези препоръки бяха равнозначни на "война срещу полицията". Администрацията му поднови доставките на военни излишъци и не обръщаше внимание на системния расизъм, с който много афроамериканци вярват, че се сблъскват при контакти с полицията.

Подстрекателските думи на Тръмп означават, че полицаите ще продължат да не носят отговорност. След като премахна модела на предшественика си, сега президентът няма какво да предложи, за да се постигне помирение, освен едно статукво, което много американци мразят. На практика неговите лозунги показват неуважение към закона и подтикват към неспазване на реда, пише в заключение в. "Вашингтон пост".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TRUMP

    22 13 Отговор
    Тръмп се скри в бункера хаха :)

    Коментиран от #3, #14

  • 2 Нормален

    38 6 Отговор
    Какво да прави Тръмп?
    Закона в САЩ е дал правото на всеки да има оръжие у дома и да застреля всеки неканен гост.Повече от това какво?Плюс това по-големия фактор там е полицията, която винаги ще се притече на помощ.Не ги мислете вие американците!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ахахаха

    23 0 Отговор
    Толкова неграмотно написана статия.Пълно с правописни грешки.Тая мисирка трябва да се върне в 3-ти клас.Ужас.
  • 5 Едмон Дантес

    19 6 Отговор
    Демократите трият доволни ръце,защото усещат че сегашното положение скапва шансовете на Тръмп за втори мандат и имат право.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 ха че

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "Едмон Дантес":

    Нали демократите организират целият този хаос там. Или смятате,че в толкова градове ще се вдигнат на такива протести,само заради смъртта на един чернокож ли? ха ха ха Та,такива случай е имало и преди. Ясно се вижда,че всичко е организирано.
  • 7 goni

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Едмон Дантес":

    Точно обратното! Шансовете на демократите пропадат! Те призовават за протести, ама да са мирни!:) Ха-ха-ха!:) Нали видя, колко са мирни!:) Много хора , които до този момент не харесваха консерваторите, сега изведнъж ще ги захаресват! Като ти запалят дома, магазина, колата, когато те е страх да заведеш децата в училище, защото не знаеш какво ще се случи по пътя, или в в самото училище...! Не националната гвардия и армията да изкара Бай Дончо/ която, няма право да действа на територията на САЩ по конституция/ на повечето хора ще им хареса! Включително и на цветнокожите! Повечето не са бандити,а нолмални хора!
  • 8 Рошко

    14 3 Отговор
    Светът защо не подпомогне протестиращите и с малко оръжие и боеприпаси, може и бели каски да им прати
  • 9 Гойко Митич

    15 1 Отговор
    Дано черните се сетят ,че най лесно и най уязвими са в кварталите на богатите. Палиш наред и властта кляка.Бива да видят и къщата на Гейтс в Сиатъл.

    Коментиран от #12, #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 1234

    12 2 Отговор
    Орежат ли им правомощията на полицайте, до две три години много полицай ще бъдат убити, застреляни от негрии! И ще трябва пак да се върнат в сегашното си положение! Плюс това много полицай ще напуснат системата, няма да стоят да ги убиват първобитните!
  • 12 Stéphanie 🎲

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гойко Митич":

    На Амазон по интересна къщата .Това за майтапа.Ама не си прав,има и читави африкнци учени работещи като нормални хора.Останалата част не подлежи на възпитание,мързеливи ,крадливи разлика от ромското население в България нямат.По пътя на логиката да писнем аванта и на нашите роми ?

    Коментиран от #16

  • 13 Баи

    5 9 Отговор
    Гражданската воина няма да приключи скоро тръмп закопа - сащ
    Което разбира се е голям плюс за - девалвацията на долара и стабилизацията на еврото

    Коментиран от #18

  • 14 Баи

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "TRUMP":

    Не се е скрил влезнал е там за да удари чашка голяма белина , че навьн е много шумно
  • 15 12345

    5 2 Отговор
    не беше ли тая "хамерика" мечта?хамериканската мечта???
    за един прЕятел питам :)
  • 16 1234

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "Stéphanie 🎲":

    Колко читави негри има в сащ, около 5- 10% най много, останалото е нагли диваци! Аз в САЩ не съм ходил, но съм бил във Франция, пред мен
    негрите пребиха един бял на жп гарата уж искаха една цигара! Мисля, че мъжът беше от Чехия

    Коментиран от #20

  • 17 нашия

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гойко Митич":

    Ей човек те там не могат даже и да се доближат до тия къщи-там се пази от частна охрана и те първо бият и стреля а после питат

    Коментиран от #19, #22, #23

  • 18 ха че

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "Баи":

    Не Тръмп закопа САЩ,а демократите. Сега Тръмп се опитва да измъкне САЩ от тинята в която бяха набутани от демократите с техния неолиберализъм,но същите тези демократи не го оставят на мира...Я,коронавирус ще му спретнат ,я сега протести и вандалщина...какво ли още са замислили,само и само Тръмп да не върне капитализмът и демокрацията в САЩ.
  • 19 ха че

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "нашия":

    Абе така е,но я да се изсипят цяло гето въоръжено до зъби пред дадена къща,пък да видим частната охрана какво ще направи...
  • 20 Stéphanie 🎲

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "1234":

    Живея във Франция 7 години.Прав си,това казвам когато малкият беше бебе мъжат ми не ми даваше да излизам на центара сама.Много атаки има на майки с колички,грабежи.Преди 2 години заклаха бременна жена с мъжа и търсили са пари пак африканци.Стари жени по пазарите,коли на пощата и други фирми с колети от онлайн магазини.А с полицията как се подиграват нямам думи.Това положение не може да продължава безконечно.
  • 21 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    НАЦИОНАЛНАТА ГВАРДИЯ СА ГРАЖДАНИТЕ НА ТРУДА !!! ВСЕКИ НАД 14 ГОДИНИ ТРЯБВА ДА ПРЕЦЕНИ ---КОГО ПАЗИ БАЩА МУ ОТ НАЦИ ГВАРДИЯТА И ДА ГО УБИЕ АКО ТРЯБВА !!! НАЙ- ЛИЧНО ВЪОРЪЖЕНАТА НАЦИЯ В СВЕТА -НЕ ЗНАЕ КАК СЕ ПОЧИСТВА ГРАД ОТ ПОЛИЦАИ И НАЦИ ГВАРДИЯ ... ОТГОРЕ И ОТГОРЕ И ДА НЕ ЗНАЯТ ОТ КЪДЕ ИМ ИДВА !!!!!!!!!!! И СТИНГЪРИ И СТИНГЪРИ И ВАШИНГТОН КЕ ПАДНЕ И ПОСЛЕ БАНКЕРИТЕ ЕВРЕИ !!!!!!!!!!
  • 22 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "нашия":

    Частната охрана е най големия майтап. Платени труженички. Никак не им се умира за пари. Дори напротив. Ако някой им предложи повече обръщат оръжията. Сбъркана работа.
  • 23 павел

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "нашия":

    В кой филм си го гледал,кажи ми заглавието и аз да го гледам. Щото тук в Чикаго не съм виждал подобно нещо.
  • 24 1661

    4 0 Отговор
    Бог да го прости покойника, но к'во си мислят, че правят тези "протестиращи"?
    Вярно е, че са си превишили правомощията, но те поне в началото дори не опитаха с мирни средства, а директно на война срещу полицията, че и белите тормозят барабар с тях.
    Затова ККК рано или късно пак ще се възцари там.
    И тогава дори прословутите негърски банди няма да могат и гък срещу тях да кажат.
  • 25 ПЛАМЕН ИВАНОВ

    1 1 Отговор
    Закона в САЩ е дал правото на всеки да има оръжие у дома и да застреля всеки неканен гост.Повече от това какво?Плюс това по-големия фактор там е полицията, която винаги ще се притече на помощ.Не ги мислете вие американците!
  • 26 живеещ в САШ

    0 1 Отговор
    Сами се защитават само Рашките и Италтеианци.Другитетърсят помощ
  • 27 Kcaniba

    3 0 Отговор
    Когато размириците са в Русия, Китай или дори, банановата усраина - това е борба с режима!!!
    Когато гражданската война ескалира у фащ - това са демократичечките ценности. ...
    За това , соросня!!! Браааа!!!!
  • 28 Bat Sande

    0 0 Отговор
    Ако помните сериала "Куфар за края на света" от преди няколко години...сега всичко това им се случва наведнъж на животновъдите. Както се казва "Внимавай какво си пожелаваш..."
  • 29 якудза

    0 0 Отговор
    като каза Дончо че ше пуска армията не било редно, сега нищо не бил правил, еййй угодия нямате вие с левите резбички